Wil jij kans maken op een backpack? Lees dan hier wat je moet doen.

4 tot 8 weken Down Under: tips, do's & dont's!

avatar
Martijn_H
» 02 mar 2013 21:13
Hola!

Ik wil dit jaar voor een periode van 4 tot 8 weken naar Australië, ik ben net afgestudeerd en heb ook een baan, maar ik wil al tijden naar Australië en dit jaar gaat het gebeuren. Ik hoor goeie verhalen over de oostkust, maar zijn er ook andere plekken de moeite waard? De oostkust heeft wel mijn voorkeur.

Mijn bedoeling is in oktober te vertrekken, is dat dat een gunstig tijdstip wat weer/klimaat betreft? Stel dat ik ongeveer 6 weken uittrek voor bijvoorbeeld Sydney - Ciarns, welke plekken en steden zijn de moeite waard? Met een LP kom je een heel eind, maar wilde wel een (soort van) planning maken!

De plannen staan nog in de kinderschoenen, dus niets staat vast! Hoor daarom graag jullie tips, ervaringen en adviezen. ;)
Gebruikersavatar
Daan
Wereldreiziger
» 03 mar 2013 11:23
Dag Martijn,

Wat super gaaf voor je dat je dit jaar jouw reis naar Australië kunt gaan maken! Australië heeft onze harten gestolen, dus met alle plezier wil ik je een aantal aanbevelingen geven. Wij zijn vorig jaar zelf 5 weken in Australië geweest, maar als we de kans hadden gehad waren we langer gegaan. Dus als je er 8 weken van kunt maken: zeker doen!

Ik kan je aanbevelen dit forum ook goed door te zoeken, omdat er in het verleden al veel soortgelijke vragen zijn gesteld. Bij het plannen van onze reis hebben wij daar ontzettend veel aan gehad! Maar uiteraard wil ik je een aantal aanbevelingen geven.

Wij zijn begonnen in Sydney en zijn inclusief de aankomst dag 5 dagen gebleven waarvan we één dag de Blue Mountains hebben opgezocht vanuit Sydney. Voor de stad zelf is 2 á 3 dagen voldoende, maar een dag extra voor de Blue Mountains zou niet verkeerd zijn. Om tijd te besparen zijn wij vanuit Sydney naar Brisbane gevlogen en hebben we vanaf Brisbane voor 2 weken een camper gehuurd. Voor ons geldt eigenlijk bij alles dat we overal aan 'hebben geproefd' en dat we op de mooie plaatsen makkelijk langer hadden kunnen blijven. 6 weken lijkt me dan ook een mooie periode voor de Oostkust.

Plaatsen die ik zeker kan aanbevelen zijn: Fraser Island, Whitsundays, Magnetic Island, Cape Tribulation (de bekende 'hotspots' aan de Oostkust). Maar ook een plaatsje als Noosa vonden wij geweldig. We hadden daar een camping waar 's morgens de kangaroes op enkele meters van de camping aan het grazen waren. Daardoor kregen we echt het gevoel dat we in Australië waren! Wij zaten op een camping in Noosa North Shore, wat via een ferry te bereiken is. Maar ook het national park bij Noosa biedt genoeg mogelijkheden om je ruim een dag te vermaken met wandelingen langs de kustlijn.Vanuit Cairns hebben wij een dagexcursie gedaan naar Daintree en Cape Tribulation. Maar voor een volgende keer, staat het op ons wensenlijstje om hier zelf naartoe te rijden. De omgeving is schitterend en aan het strand van Cape Tribulation heb je het gevoel dat je je in het programma 'Expeditie Robinson' bevindt.

Het meest bijzondere aan de Oostkust vonden wij eigenlijk nog de vrijheid die we hadden met een camper. Dat kan ik je dan ook zeker aanbevelen. Je kunt gaan en staan waar je wilt en bepaald zelf hoe lang je ergens blijft. Zelfs aan de meer toeristische Oostkust hadden we soms het gevoel beland te zijn in the middle of nowewere. Vooral op het stuk stukken Hervey Bay en Rockhampton kwamen wij nauwelijks andere weggebruikers tegen. Je realiseert je hoe uitgestrekt Australië is als je 6 uur onderweg bent en op de kaart van Australië maar zo'n 1 cm verder bent. Het laatste stuk tussen Mission Beach naar Cairns heeft qua landschap de meeste indruk op ons gemaakt: een prachtige groene omgeving (met o.a. banenplantages) tegen een strak blauwe hemel.

Wij waren aan de Oostkust van eind september t/m half oktober ongeveer. Het weer was geweldig! We hebben geloof ik maar één dag regen gehad en soms wat bewolktere dagen. Maar over het algemeen was het heerlijk tussen de 25 en 30 graden. Hierdoor was het ook niet altijd té warm om nog wat van de omgeving te ontdekken.

Inmiddels heb ik er al een heel verhaal van gemaakt geloof ik, maar ik wil je nog één aanbeveling meegeven. Als je naast 6 weken oostkust, nog zo'n 1-2 weken over hebt, zou ik persoonlijk de Outback niet overslaan. Ook als je weinig tijd hiervoor hebt, is een tour vanuit Alice Springs een goede optie. Ondanks dat je veel in de bus zit, kregen wij hierdoor ook het Australië gevoel. Uluru is indrukwekkend, maar de Kings Canyon heeft ons verrast tijdens een prachtig mooie wandeling. Daarnaast was het slapen in een swag onder de sterren een onvergetelijke ervaring.

Heel veel plezier met het plannen van je reis. Hopelijk kun je wat met bovengenoemde aanbevelingen.

Groetjes van Danielle
Gebruikersavatar
Francine
Reisexpert
» 03 mar 2013 13:15
Langer is voor Australie altijd beter. Zelfs na drie reizen van meerdere maanden heb ik nog lang niet alles gezien....maar ja, soms heb je niet langer!
Heel verstandig om je op een deel (bijvoorbeeld de oostkust) van Australie te concentreren.
Vanwege het weer kun je overwegen in Cairns te beginnen, zodat je daar het minste kans hebt in de regen te belanden (regenseizoen begint op zich eind november/eind december) en naar het zuiden toe heb je meer kans op lekker weer).
Maak vervolgens niet te fout door te snel uit het noorden te vertrekken. Als je in tijdnood komt, kun je altijd aan het einde flink wat km's maken. De wegen zijn redelijk en rijden best snel aan. Het zou gewoon zonde zijn om te snel uit het prachtige noorden (met Cape Tribulation, Atherton Tablelands, Mission Beach enz) te vertrekken.

Mocht je een stukje 'rode aarde ervaring' willen meepikken, dan is een reisje naar Undarra (vanuit de Atherton Tablelands) een aanrader. Kamperen op de rode aarde en een mooi 'bush' gebied. In de omgeving kun je onder begeleiding lavatunnels bekijken. Wel is het allemaal een beetje commercieel, maar als je in de omgeving gaat wandelen, kom je geen mens meer tegen (en des te meer kangoeroe's;-)

Verder geeft Daniëlle je al behoorlijk wat informatie om mee te beginnen!
avatar
Martijn_H
» 04 mar 2013 21:11
Goeie adviezen dames, hier kan ik wat mee! Het is passen en meten, maar ik probeer zes weken verlof te krijgen. Met alle spots die al zijn genoemd, moet dat een mooie trip opleveren ;). Als ik het zo lees, ook andere in andere topics, is starten in Cairns geen slecht idee. Het klimaat is van de redenen om Australië te bezoeken.

Het plan is om te gaan backpacken, waarbij ik mij in eerste instantie richt op de mooie plekken aan de oostkust.

Gezien de vele backpackers die er zijn is reizen met OV geen probleem, lijkt me? Nog een andere Nederlandse vraag, aan welk budget moet ik ongeveer denken?

Oh ja , iseen LP + een route is voldoende of is een reis via een reisorganisatie (Killroy oid) aan te raden?
Gebruikersavatar
Reismeis
Reisexpert
» 04 mar 2013 22:42
Ik zou inderdaad starten in Cairns, of daar in de buurt. Het regenseizoen is niet het enige wat in oktober/november begint (of meer de aanloop naar), maar het stinger season begint dan ook. In dit artikel vind je daar meer informatie over: https://www.aroundtheglobe.nl/reizen/au ... -si30.html (aan het eind van het artikel).
Australië is behoorlijk duur geworden, ik ben me lam geschrokken in 2011 (was er in 2002 voor het laatst).. Ik denk dat de prijzen zeker vergelijkbaar zijn met Nederland, maar mocht iemand het daar niet mee eens zijn: feel free to correct me :P
In de steden zijn goede busverbindingen. Wil je tussen steden reizen dan zou je bijvoorbeeld met Greyhound bussen kunnen gaan. Stel je van de treinen niet veel voor. Het kan soms ook heel voordelig zijn om een binnenlandse vlucht te nemen.
Gebruikersavatar
Daan
Wereldreiziger
» 05 mar 2013 07:11
Wij waren in 2012 voor het eerst in Australië en hadden ons al voorbereid op vergelijkbare prijzen met NL, maar zijn wel behoorlijk geschrokken. Voor ons gevoel waren de prijzen nog hoger dan in Nederland (6 dollar voor een pakje becel boter bij de Woolworths). We wisten uiteraard al dat het een vakantie zou worden zonder al te veel uit eten te gaan, maar hebben dit uiteindelijk nog minder gedaan dan verwacht. Al levert dat overigens ook weer andere leuke taferelen op: klunsen in camp kitchens en de keukens in een hostel :? .

Maar om en lang verhaal kort te maken. Wij zijn beiden rokers (dus dat kun je er wellicht weer van aftellen) en waren gemiddeld zo'n 50-60 dollar per dag kwijt aan boodschappen en af en toe een drankje her en der. Daarbij hebben wij gemerkt dat tijdens onze weken in de camper we een stuk voordeliger uitwaren. Het was erg eenvoudig om een stukje vlees op de BBQ te gooien en dus konden we het in de perken houden bij de lokale supermarkten. Als we in hostels zaten, waren we wat meer geneigd om buiten de deur te eten en liep de prijs sneller op. Al was het soms nog voordeliger een aanbieding bij de Subway te hebben dan boodschappen te doen voor een uitgebreid maaltje van aardappels, groente vlees.
Gebruikersavatar
Reismeis
Reisexpert
» 05 mar 2013 07:23
Klein tipje mbt voeding: Ga naar lokale groente- en fruitmarkten, het is hier veel voordeliger dan de supermarkt.
Gebruikersavatar
Francine
Reisexpert
» 05 mar 2013 19:59
En om je vraag over LP+een globale route: ja, dat is voldoende. Je hoeft echt geen reis te boeken via een reisorganisatie. Je kunt alles prima zelf uitzoeken. In hostels wordt je doodgegooid met folders e.d. voor allerlei leuke dingen om heen te gaan en van andere backpackers hoor je ook veel. Echt geen probleem.
Gebruikersavatar
Daan
Wereldreiziger
» 05 mar 2013 21:12
Francine, fijn dat je zo alert bent en het hele bericht goed leest :{ . Australië is inderdaad heel makkelijk zelf te bereizen. Zelfs voor een beginner geen enkel probleem! Wij waren juist blij dat we niet alles vast hadden liggen, zodat we ter plekke konden bijsturen. Die vorm van vrijheid hoort volgens mij ook een beetje bij het Australië gevoel.
Gerelateerde onderwerpen
Route 6 weken Australie en 6 weken Nieuw Zeeland
gewoon toeristenvisum tot 12 maanden
Juni tot ... alleen reizen
3 tot 4 maanden Australie - Waar te beginnen?
Australië van Ghan tot Greyhound
In totaal zijn er 0 gebruikers online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 0 gasten (gebaseerd op actieve gebruikers in de laatste 60 minuten)
Het grootste aantal gebruikers online was 2019 op 04 sep 2013 14:26

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten