Wil jij kans maken op een backpack? Lees dan hier wat je moet doen.

Tips voor mijn rondreis

avatar
Rebecca90
Vakantieganger
» 18 feb 2012 18:00
Hallo allemaal,
Ik ben opzoek naar tips voor mijn rondreis naar Australie!
Ik wil graag 30 augustus vertrekken naar Sydney met de Australian Backpackers om minimaal 6 maanden in Australie te blijven. Daarnaast ben ik van plan om 17 september naar Leconfield te gaan voor een 11 daagse jillaroo cursus!
Ik wil graag langs de oostkust reizen naar Cairns, maar wil met oud&nieuw wel in Sydney zijn, iemand een idee hoe ik dit het handigst kan doen?
Verder zit ik te denken om voor die tijd in Australie een auto te kopen om rond te reizen, is dat een goed/handig idee? of is de bus een beter idee?
Ook ben ik benieuwd naar ervaringen van anderen over met een vriendin reizen... Een vriendin wil namelijk graag met mij mee op reis, maar is daarin afhankelijk van mij aangezien ze van haar ouders niet alleen mag reizen. Ik ben alleen wel bang voor ruzies waardoor mijn rondreis niet wordt zoals ik in gedachten heb: relaxt en op mijn eigen tempo:)
Hopelijk kunnen jullie mij helpen met al deze vragen!
Liefs
Gebruikersavatar
Francine
Reisexpert
» 20 feb 2012 09:55
Zes maanden is een mooie periode om best een stuk van Australië te zien.

Bedenk of je per se in Sydney oud-en-nieuw wilt vieren. Je zit dan namelijk altijd met het feit dat je tussendoor terug naar Sydney moet (waar het dan loeidruk en duur is en waar je zeker een aantal weken (soms maanden) vantevoren een onderkomen moet boeken). Makkelijker is om in zes maanden bijvoorbeeld een rondje de reizen van Sydney-Brisbane-Cairns-Darwin-Melbourne-Sydney (bijvoorbeeld!). Als je met O&N in S wilt zijn, moet je ergens tussendoor weer langs Sydney.

Het noorden (Cairns-Darwin-Broome) moet je mijden in de maanden december t/m maart ivm het regenseizoen. In die maanden is het in het zuiden juist heerlijk weer.

Als je het budget hebt om een auto kunt kopen/huren, dan is dat zeker een goed idee! Je bent veel vrijer in je bewegingen. Maar met het openbaar vervoer is alles ook goed te doen. Je boekt dan af en toe een tour tussendoor om naar bepaalde plaatsen te gaan.

Als je nu al twijfelt over die vriendin, dan zou ik die niet meenemen! Samen reizen is echt niet zo gemakkelijk. Ik heb heel wat mensen ontmoet van wie de vriendschap is gesneuveld. Zeker als je samen MOET blijven optrekken. Het is anders als je bijvoorbeeld de eerste paar weken samen optrekt en dan ieder je eigen weg gaat. Denk er dus nog even goed over na! Ga desnoods eens samen een lang weekend weg om te kijken hoe dat bevalt. Zes maanden samen reizen is niet niks!
Gebruikersavatar
coen87
Vakantieganger
» 20 feb 2012 17:29
Wat ik weet over Sydney met oud en nieuw is dat je inderdaag heel lang van te voren moet boeken, en je moet voor minimaal 5 nachten boeken en je betaalt dubbel de prijs.
Als je zeker bent dat je minimaal 6 maand wilt gaan reizen zou ik zeker een auto kopen, hiermee ben je een heel stuk vrijer en je ziet veel meer dan dat je met de bus zou reizen.
Laat wel een auto controleren bij een garage voor je de aankoop afsluit, dit kan wat narigheid schelen.
Als je samen reist met iemand zit je echt letterlijk 24/7 op elkaars lip, en als je niet geheel zeker bent of dit wel een goed id is zou ik er zeker eens rustig over nadenken of je dit wel echt wilt.
avatar
Rebecca90
Vakantieganger
» 21 feb 2012 11:19
Dankjulliewel voor je reactie!
Over die vriendin ga ik nog eens heel goed nadenken! Heb gister bericht gehad dat zij dit ook nog op de lange baan schuift vanwege persoonlijke redenen dus ga nu zelf kijken en bedenken wat ik echt wil gaan doen!
Ik ga nog even denken over oud en nieuw in Sydney, tis wel iets wat ik graag wil, maar dan zal ik dit toch wel goed van tevoren moeten bedenken en plannen....
Zou het rondje waar je het over hebt Francine ook in 4 maanden kunnen? Of moet je dan heel erg haasten?
avatar
zita
» 21 feb 2012 20:40
Ik zou zeker een auto kopen als je de mogelijkheid hebt. Ik heb zelf het meeste met de bus gedaan maar raad dit niet aan. Je zit dan vast aan een route, je moet die route in een bepaalde tijd afleggen en je bent afhankelijk van de bustijden (ik heb vaker gehad dat je midden in de nacht ergens aankomt of moet vertrekken en dat is niet heel prettig). Verder zou ik die jillaroocursus laten. Ik heb hem zelf ergens anders gedaan en vond het erg veel geld voor wat je ervoor terug krijg. Ga liever wooffen op een leuke boerderij in de outback. De route sydney, brisbane, cairns, melbourne is goed te doen binnen vier maanden als je via alice springs gaat en niet via de westkust. Maar neem aan dat ze dat ook bedoelde.
Als je nu al twijfeld over die vriendin zou ik zeker alleen gaan. Ik ben alleen gegaan maar heb een aantal maanden met een meisje gereisd dat is daar ontmoet heb. En ik moet zeggen toen we uit elkaar gingen was het een hele opluchting. Heb de leukste tijd toch in mn eentje gehad.
Gebruikersavatar
Francine
Reisexpert
» 24 feb 2012 10:31
Die route is ook in vier maanden te doen als je redelijk blijft reizen. Als je tussendoor wilt werken, dan heb je meer tijd nodig (logisch).
Met de bus zit je niet altijd vast aan een bepaalde route en je hoeft het ook niet in een bepaalde tijd af te leggen, zoals Zita zegt. Dat ligt er maar aan met welke bussen je reist. Je kunt gewoon per plek kijken met welke bus je verder gaat. De grotere afstanden zijn met Greyhound goed te doen, maar tussendoor kun je tours doen en met lokale busmaatschappijen reizen. Ik heb ook wel stukjes meegereden met schoolbussen.
Je zit alleen inderdaad wel vast aan bustijden. Aan de oostkust gaan meerdere bussen per dag, dus dat is niet zo erg. In het westen is dat anders. Voordeel met een bus is dat je soms 's nachts grote afstanden kunt afleggen. Je hoeft dan geen overnachting te betalen en kunt meteen weer op pad (mits je redelijk kunt slapen in een bus). Ik heb twee reizen gemaakt met het OV en één reis met de auto en ik moet wel zeggen dat zo'n auto je erg veel vrijheid geeft. In je eentje kan het echter ook prijzig zijn. Je kunt af en toe mensen meenemen en de kosten delen.
avatar
Rebecca90
Vakantieganger
» 24 feb 2012 10:45
Ik ben zeker wel van plan om een auto te kopen, helemaal na deze tips! Iemand goede ervaringen met bepaalde auto's? Of andere tips rondom het auto kopen/ mee rondrijden?
Ik wil wel graag wat gaan werken. Het is niet mijn hoofddoel, maar wat ervaring opdoen rondom boerderijen zou ik graag willen! Heb van een vriend van mij al de tip www.helpx.net gekregen:)
Zita, je bent de eerste die ik zo over die jilleroo cursus hoor! Hoor eigenlijk alleen maar goeie en leuke verhalen... Het idee van leren schapen scheren, casteren van dieren etc passen wel goed bij mij aangezien ik bezig met met de studie om veearts te worden en dit mij ook wel interesseert....
Gebruikersavatar
Erik
Site Admin
» 24 feb 2012 12:08
Ik denk dat wat Zita bedoelt is dat je ook "gratis" dezelfde dingen kunt doen wanneer je gaat WWOOF'en. Je verblijft dan bij mensen op de boerderij en dan mag je ook op een ranch paardrijden en schapen scheren. In plaats van dat je er voor moet betalen tijdens een jackeroo jilleroo curcus krijg je voor je werkzaamheden onderdak en eten. En je hoeft dus niet te betalen voor dezelfde activiteiten.
avatar
zita
» 25 feb 2012 14:05
Ik bedoelde inderdaad wat erik zegt, dat je gewooon veel geld betaald terwijl je dat ook allemaal gratis kunt doen of er misschien wel voor betaald krijgt. Ook vond ik het beetje een toneelstukje de cursus. Ze doen maar wat om het jou naar de zin te maken en niet wat er echt gebeurd moet worden, ik vond dit een nadeel maar andere vonden dit wel weer leuk. Ligt dus helemaal aan jezelf. Wat ik wel positief vond is dat je met meerdere backpackers bent en je dus niet verveelt en het altijd gezellig is. Maar als je een beetje op je budget moet letten zou ik er toch voo kiezen om te wooffen of te werken ipv de cursus te doen. Zo leer je ook hoe het er echt aan toe gaat.
Gebruikersavatar
Francine
Reisexpert
» 26 feb 2012 11:09
Bij het kopen van een auto: ik zou eerder voor een iets duurdere, maar zuinige gaan, dan voor een oud barrel, waar je halverwege om onderdelen verlegen zit (ken mensen die vier weken in Mt Isa vastzaten....wachtend). Ik zou ook liever voor een kleine auto kiezen die lekker zuinig rijdt. Veel backpackers kopen een leuke 'fort falcon' of een mooi busje, maar die dingen verbruiken vaak een stuk meer benzine dan bijvoorbeeld een kleine japannertje. Maar aan jou de keuze!

Werken op boerderijen: word lid van WWOOF. Daar kun je inderdaad veel boerderijwerk met of zonder dieren leren. Zeker wanneer je met dieren wilt werken, is het verstandig om er op te rekenen om langere tijd op een bedrijf te werken. Je moet immers heel wat leren en een boer heeft niet altijd tijd om je overal op sleeptouw te nemen. Het kan dan voorkomen dat je op een grote station werkt, maar dat je geen beest ziet. Maak daarover goede afspraken als je met een wwoof-host afspreekt!
Als je serieus aan de slag wilt na je Jilleroo-course, kunnen ze je daar volgens mij wel bij helpen (maar zelf geen ervaring in, maar sprak iemand die via hen werk had gekregen). Neem dan zelf initiatief om goed bij hen na te gaan. Je kunt dan vervolgens mogelijk betaald boerderijwerk doen. Maar doe de cursus omdat het je leuk lijkt, omdat je wel eens wilt rondkijken, andere backpackers wilt ontmoeten en lekker wilt paardrijden (natural horsemanship) in een mooie omgeving. Want echt leren schaapscheren doe je daar niet! Een middagje of twee is daar gewoon echt niet genoeg voor en je kunt dat inderdaad ook op wwoof-boerderijen leren/er aan ruiken. Ook hier geldt: als je echt wilt leren scheren, blijf dan voor langere tijd op een boerderij. Meestal nemen ze tijdelijk mensen in dienst die de schapen razendsnel van hun vacht ontdoen, daar kun je als beginneling gewoon niet aan tippen. Voor een boer zal het economisch niet uit kunnen. De kans is groot dat je af en toe eens een schaapje mag scheren, maar verder vooral bezig bent met vegen, verzamelen van wol, enz.
Wat boeren je wel kunnen laten doen is crutching. Dan halen ze alleen rond de kop en kont wol weg zodat de beesten wat vrijer kunnen ademen en geen viezigheid in de wol krijgen.
Ook castreren kun je soms beter op een (wwoof)boerderij leren dan tijdens zo'n crusus. Ga maar na: de cursus wordt volgens mij jaarrond gegeven, maar een beest heeft maar één setje ballen. Hoeveel oefening zul je krijgen?

Maar ik kan wwoofen zeker aanraden. Niet alleen voor het boerderijwerk, maar ook voor de geweldige ervaringen met 'het echte Australië'. Ik zou je studie ook zeker inzetten om te kijken wat voor soort werk je kunt gaan doen! Dan staat een boer er ongetwijfeld meer voor open om je dingen te leren!
avatar
Rebecca90
Vakantieganger
» 01 mar 2012 17:44
Goed punt! Fijne eye-opener is dit! Waarom zo'n Jilleroo cursus doen waar je geld voor moet betalen als je net zo goed en waarschijnlijk nog wel beter zulke kan leren en doen op een WWOOF boerderij?!

Gister naar de Australian Backpackers geweest en nu gaat alles wel steeds meer op zn plek vallen :) Heb de mogelijkheid om met mn ticket wat ik op het oog heb ook naar Nieuw Zeeland en Thailand te gaan... Beiden lijken me heel gaaf om te doen ^O^

Alleen nu zit ik nog te twijfelen over wat voor visum... Working holiday of 6 of 12 maanden toeristen visum?
Afgelopen jaren heb ik best wel mn best gedaan om te sparen, dus opzich heb ik het werken voor geld niet echt nodig en als ik ga wwoofen scheelt dit ook wel weer in de kosten... Kan je met een 6 of 12 maanden toeristen visum Australie in en uit net zoals met een working holiday visum (voor als ik retour naar NZ wil)? Zijn er verder nog regels rondom het 6 of 12 maanden visum waaraan voldaan moet worden?

Hopelijk kunnen jullie me helpen!
Liefs Rebecca
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 01 mar 2012 18:26
Hi,

Op deze site staat de info over een 3, 6 of 12 maanden visum: http://www.immi.gov.au/visitors/tourist/676/

Het kan zijn dat ze vragen naar je plannen voor de 6 of 12 maanden en bewijs van genoeg financiele middelen voor die periode.

Succes met beslissen!
Gebruikersavatar
Erik
Site Admin
» 02 mar 2012 09:01
Je kan natuurlijk altijd beginnen met een toeristen visum en dan later alsnog een WHV aanvragen?
Gebruikersavatar
Reismeis
Reisexpert
» 02 mar 2012 09:15
Mocht je met Oud en Nieuw toch, low budget, naar Sydney willen, kun je ook altijd proberen om een overnachting te zoeken op couchsurfing.com. Je bent nu mooi op tijd, je zou het altijd kunnen proberen (mocht het couchsurfing fenomeen jou wat lijken). Veel plezier met het voorbereiden van je reis! ^O^
Gerelateerde onderwerpen
Tips gevraagd voor het plannen van mijn reis door Australie
Rondreis tips/informatie gezocht: Australië en Nieuw-Zeeland (2 personen)
Tips voor websites
Tips voor 3 maanden Australië
Tips voor autohuur (Sydney-Cairns)
In totaal zijn er 0 gebruikers online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 0 gasten (gebaseerd op actieve gebruikers in de laatste 60 minuten)
Het grootste aantal gebruikers online was 2019 op 04 sep 2013 14:26

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten