Wil jij kans maken op een backpack? Lees dan hier wat je moet doen.

Route en veiligheid: 1 maand Zuid-Afrika

Gebruikersavatar
Nightfoxy
» 09 nov 2010 16:03
Beste reizigers,

Van 19 januari-14 februari ga ik samen met een vriendin naar Zuid-Afrika. Nu wilde ik graag jullie advies over de route en dan vooral jullie (eventuele) ervaringen met de veiligheid (voor 2 dames) op deze route. Ik hoor veel verschillende verhalen, maar vaak niet uit eigen ervaringen.. Nu heb ik me een beetje bang laten maken, maar ik vraag me af of dit terecht is.

De (globale) route:
19-24 jan: aankomst Kaapstad, huurauto, overnachten bij vrienden > activiteiten rondom Kaapstad (met vrienden)
25-27 jan: vanuit Kaapstad met huurauto naar Knysna (overnachting nog te regelen)
28-30 jan: vanuit Knysna met huurauto naar Tsitsikamma (overnachting nog te regelen)
30-31 jan: Addo Elephant met huurauto (overnachting nog te regelen)
1 feb: rijden naar Port Elizabeth en binnenlandse vlucht naar Joburg (huurauto inleveren)
1-6 feb: andere huurauto, naar Blyde Canyon River (overnachting nog te regelen)
6-14 feb: met huurauto naar Krugersdorp en omgeving, overnachten bij vrienden

Omdat we 2 blonde dames zijn in een huurauto en ik er zelf geen ervaring mee heb, graag jullie advies/ mening wat veiligheid betreft. Is een huurauto handiger/ veiliger/goedkoper dan de BAZ-bus? De huurauto heeft onze voorkeur i.v.m. flexibiliteit en mobiliteit. Natuurlijk weet ik al dat het geen goed idee is om in het donker over straat te gaan etc, ramen en deuren dicht houden, maar ik doel meer op specifieke ervaringen en do's en don'ts uit jullie eigen ervaring. Wie heeft zoiets wel eens gedaan en hoe is het bevallen? Wat vinden jullie overigens van de route?

Alvast heel erg bedankt voor je reactie!
avatar
swijngaarden
» 09 nov 2010 16:54
ik vlieg volgende week donderdag op Kaapstad, nu ga ik waarschijnlijk geen auto huren maar ik ben ook wel benieuwd naar die western-verhalen....
Gebruikersavatar
bolletjeom
Reisexpert
» 09 nov 2010 17:42
ik heb maanden in zuidafrika gewerkt en rond gereisd etc. en ben een blonde vrouw. Volgens mij maakt dat niet zoveel uit. Er wonen zat blonde vrouwen in dat land dat er niet gelijk een verschil is tussen een local en een toerist.
Ook heb ik in huurauto's gereden. Ik vond het ook prettig qua felxibiliteit in bepaalde regios waar weinig openbaar vervoer is. Ook heb ik vaak in lokaal vervoer gezeten als enige blanke en het enige wat ik kreeg was een gezellig gesprek en respect.
In bijna 12 maanden tijd niets naars meegemaakt!!!

tuurlijk moet je allert zijn. deuren op slot van de auto voor stoplichten, niets er in laten liggen en 's avonds niet alleen over straat als er verder niemand anders is. Maar ik heb in mijn eentje door townships gelopen zonder problemen. Ook heb ik lifters meegenomen ( van de donkere variant die in het land wonen en toeristen). Je moet je niet gek laten maken en vertrouwen uitstralen en dan komt eht wel goed. Ik voelde me vele malen onveiliger in Zuid-Amerika dan ik me ooit heb gevoeld in Afrika!

je route...kijk ik later naar...moet nu weg.
Gebruikersavatar
kohraya
Reisexpert
» 09 nov 2010 19:11
Ik heb een auto gehuurd vanaf de luchthaven van Jo'burg. Een Toyota Corolla met ruime kofferbak die voldoende plaats bood voor onze bagage en tenten. We hadden ook 2 kinderen bij (niet in de kofferbak). De prijs was 24€ per dag voor 4 weken, al hebben we enkel Kruger park en Blyde River en omgeving gedaan, de rest van de tijd waren we in Mozambique en Swaziland. Dus qua route kan ik je niet veel meer vertellen.
Je kan echter ook al een VW Golf huren voor 19€ per dag. Voldoende voor 2 personen.
Op het gebied van veiligheid heb ik niets naars ervaren. Wel sluit je je deuren best voor alle veiligheid en stap je niet uit in sommige achterbuurten van de steden.
Gebruikersavatar
Nightfoxy
» 11 nov 2010 12:04
Bedankt voor jullie reacties, daar kan ik in ieder geval wat mee! :)
Het is toch echt lastig om af te gaan op verhalen die je via-via hoort, dus jullie antwoorden worden gewaardeerd!

Swijngaarden: een fijne vakantie toegewenst!
Gebruikersavatar
bolletjeom
Reisexpert
» 11 nov 2010 13:57
ik zou nog even naar je route kijken...die ziet er prima uit!
Gebruikersavatar
Nightfoxy
» 15 nov 2010 09:08
Thanks, bolletje!
avatar
rianne
» 21 nov 2010 10:47
Ik heb samen met mijn vriend tweemaal rondgetrokken door Zuid-Afrikamet een huurauto. Dit was echt fantastisch, omdat je dan alle vrijheid hebt om te gaan en staan waar je wilt. Wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld en ramen en deuren afsluiten is een beetje overdreven vonden wij.. Volgens mij kun je met twee vrouwen prima rondreizen door Zuid Afrika en hoef je je daar geen zorgen over te maken.

Wat betreft je route: die lijkt me prima. Wij hebben zelf in 3,5 week van Johannesburg naar Kaapstad gereden en hiervoor hadden we voldoende tijd.

Moch je nog wat meer vragen hebben, dan mag je ons altijd mailen.
Gebruikersavatar
Martien Jonkers
» 14 dec 2010 12:11
Hoi,

Ik ben een Nederlander die al een jaartje of 9 in Johannesburg/Soweto woont en als tourgids voor grote en kleinere touroperators werkt.
Ik zie geen enkel probleem in jullie reis. Zoals ook anderen aangaven is dit niet een extreem onveilig land en er zijn jaarlijks duizenden zoals jullie die dit soort trips maken.
Wat simpele tips: Plan je route goed (een GPS werkt hier fantastisch!!) zodat je niet verloren rijdt. Zorg dat je ruim voor donker aankomt waar je moet zijn en als je bijvoorbeeld savonds ergens wild gaan eten, overleg het even met de mensen van de accommodatie. Die kennen de omgeving.
Vermijd grote steden of probeer daar met een gids te reizen, daar is de criminaliteit namelijk vele malen hoger dan in het buitengebied.

Nog andere vragen.... kom maar. Ik ken Zuid Afrika als geen ander.
avatar
lon45
» 07 nov 2015 20:48
Ik en mijn vriend willen in juli en augustus een maand rondreizen met een huurauto in zuid-afrika. Is dit wel een veilige manier van rondreizen? Bv, als je met pech onderweg komt te staan?
Is het ook ter plekke zoeken naar accommodatie, busstations, reisbureau's ed. in grote steden als Kaapstad en Johannesburg aan te bevelen?
Gerelateerde onderwerpen
Route Zuid Afrika
Route zuid Afrika reis
Route Zuid-Afrika Kaapstad-Johannesburg
Route haalbaar? Jburg naar Kaapstad
Route Zuid Afrika (Johannesburg-Kaapstad)
In totaal is er 1 gebruiker online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 1 gast (gebaseerd op actieve gebruikers in de laatste 60 minuten)
Het grootste aantal gebruikers online was 2019 op 04 sep 2013 14:26

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast