Wil jij kans maken op een backpack? Lees dan hier wat je moet doen.

Route <2 maanden Australie realistisch?

Gebruikersavatar
Erik90
Vakantieganger
» 18 sep 2012 13:55
Hi allen,

Het ziet er naar uit dat ik vanaf januari een studiestop van een half jaar heb en wellicht vul ik die in met een leuke reis. Na vorig jaar 3 maanden in de VS te hebben gezeten denk ik nu aan de combinatie van ZO Azië (het bekende Thailand/Laos en evt. Cambodja) en een stukje oostkust Australie! Voor dit alles kan ik maximaal 3-4 maanden uittrekken en ik ben daarom benieuwd hoe realistisch al mijn plannen zijn. ;)

Over 6 weken Azië maak ik me niet zo druk, het is meer de haalbaarheid van de route en het financiële plaatje van twee maanden oostkust Australië. Ik denk aan Melbourne - Sydney - Brisbane - Cairns. Per stad een dag of 4/5 en daarbuiten alles invullen met reizen/natuur/kust/fun etc. De nadruk moet niet op de steden liggen maar ik denk dat je zo wel mooie punten hebt om telkens naar toe te reizen, met onderweg al het natuurschoon. In de outback heb ik me nog niet echt verdiept. Het lijkt me zeker gaaf om eens te zien, maar niet om voor 2-3 weken in te reizen en verblijven. Is Alice Springs & Uluru ergens te combineren met bovenstaande route of moet je dan al aan een binnenlandse vlucht? Voor mij is het (nog) geen absolute must see.

Ik heb hier en daar wat verhalen gelezen en gehoord en weet dat anderen over zo'n route ook een jaar kunnen doen. Zonder echt aan een heel strikt schema vast te zitten hoef ik echter nergens te gaan werken of ergens wekenlang te blijven hangen. Is bovenstaand dus realistisch of wil ik te veel doen in korte tijd en kom ik daardoor nergens echt aan toe?! Drop gerust jullie suggesties hoe je deze route anders zou in kunnen vullen of wat ik nu al vergeet... thanks!

Erik
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 19 sep 2012 05:51
Hi Erik,

Je route is zeker realistisch voor ongeveer 2 maanden. Dan heb je de tijd om toch nog flexibel te zijn en veel te kunnen doen en zien. Het probleem met Alice Springs, Uluru etc, is dat je er alleen naartoe kunt rijden via de zuidelijke route (adelaide) of noordelijke route (binnenland in via Townsville of Cairns). Er is alleen een 4WD tussendoor weg zeg maar en om die te rijden heb je de nodige voorbereiding, een 4WD en 4WD ervaring nodig.. Het handigste is daarom inderdaad vliegen anders ben je zo aanzienlijk meer tijd kwijt aan heel veel rijden om er te komen. Mocht je dat niet willen, dan zou je ook een aantal keren het binnenland in kunnen rijden aan de Oostkust. De outback is meer dan 80% van Australie niet alleen het Rode Centrum, dus opties genoeg.

Hou wel rekening met de seizoenen, die kunnen erg bepalend zijn voor je trip. Wanneer ga je??

Groetjes
Gebruikersavatar
Erik90
Vakantieganger
» 19 sep 2012 20:48
Hoi Kim,

thnx voor je reactie. Als ik dan Alice Springs zou willen doen wordt het vliegen aangezien ik aan geen van je voorwaarden kan voldoen. ;) Genoeg moois aan parken e.d. binnenlands van de oostkust te zien?

Als ik ga houd ik 1 februari als vertrekdatum aan, dus febr-maart in Australie. Dit is de nazomer, maar maakt het dan nog veel uit in welke richting ik de route zou volgen? Ik heb nu noordwaarts staan (Melbourne>Cairns), ook omdat vliegen naar Azie vanaf daar me goedkoper lijkt (maakt dit uit?).
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 20 sep 2012 07:43
Hi,

Heel veel te zien in in de binnenlanden van de Oostkust, bossen, bergen, rivieren, meren, savannelandschappen, outback etc. Ik zou je aanraden wat in reisboeken en op het internet rond te kijken wat je leuk lijkt.

Maakt inderdaad niet veel uit hoe je de route doet voor die maanden qua nazomer in het zuiden of vakanties etc. Hou wel rekening met het regenseizoen in de tropen, zie ook febr-cairns-brisbane-t24366.html en er staat nog meer info op zowel dit forum als onder reisinformatie daarover. Hou goed het weerbericht in de gaten ivm cyclonen rond die tijd in de tropen!

Ik weet niet zeker of vliegen vanuit Cairns naar Azie perse goedkoper is omdat het maar een klein stadje is en je in het laagseizoen zal vliegen. Het zou kunnen zijn dat je vanuit Sydney of Melbourne een goedkoper ticket kan boeken. Even rondsnuffelen op het internet om daarachter te komen :)

Succes ermee!
avatar
Myks
» 20 sep 2012 09:30
Erik,
Ik zal je vertellen.. Ik ga dit samen met mn vriend in 1 maand doen. Gewoon als vakanatie zeg maar.
Wij hebben wel heel strak gepland. Maar als je werkt krijg je natuurlijk niet zoveel vrije dagen en moet je het plannen in de mogelijkheden die je hebt.
Onze planning is: Vlucht naar Melbourne. Daar 4 dgn. in de buurt en evt stukje great ocean road. Daarna vlucht naar alice springs en daar zijn we 5 dgn waarvan een tentenkamp van 3 dgn. Daarna doorvliegen naar Cairns. En dan hebben we een jucy camper gehuurd waarmee we in net geen 3 wkn naar sydney rijden. Best krap, maar wel willen graag veel zien!
We gaan in oktober dus wie weet kan ik je daarna meer vertellen. Maar in 2 mndn moet dus zkr te doen zijn ;)...
Gr's
Gebruikersavatar
Francine
Reisexpert
» 20 sep 2012 15:14
Zoals anderen al zeiden: dit is prima te doen in twee maanden!
Alice Springs/Uluru e.d. zijn inderdaad lastig in te plannen. Vanaf het zuiden heb je geen 4WD nodig, maar dan nog is het een lange rit. Als het geen 'must see' voor je is, zou ik het overslaan. Dan hou je wat meer tijd over om lekker andere stukken van Australië te verkennen. Ik vond Uluru best indrukwekkend, maar toch ook wel heel, heel toeristisch.

Voor het noorden (Cairns e.d.) zit je echt in het verkeerde seizoen. Het zal veel regenen en vooral ook heel benauwd warm zijn. Niet de ideale omstandigheden. Het kan ook best meevallen, maar hou er wel rekening mee.
Het zuiden is dan prachtig.
Je zou vanaf Sydney de binnenlandroute via Broken Hill kunnen nemen voor een beetje outbackervaring. Silverton is aardig om te bezoeken en bijvoorbeeld Mungo NP.
Of helemaal anders: vergeet Cairns vanwege de regen en ga naar de zuidwesthoek van Australië. Ook echt heel erg mooi!
Gebruikersavatar
Erik90
Vakantieganger
» 21 sep 2012 12:51
Allen weer bedankt voor de reacties. Heb ook wat meer rond gelezen en zie idd dat velen de oostkust ook als vakantie in een maand doen, moet allemaal dus goed te doen zijn. Over Uluru nog maar es goed nadenken, ergens voelt het toch als naar Parijs gaan zonder de Eiffeltoren te willen zien, hehe. Wellicht ook iets doen als van Melbourne naar Alice Springs vliegen, door naar Cairns vliegen en dan afzakken naar Sydney (en van daaruit op Azie vliegen).

Over Cairns. Deze heb ik er vooral tussen gezet omdat iedereen 'm aandoet. Great Barrier Reef wil ik wel absoluut zien, voor de rest weet ik alleen dat het een tropisch zuipoord is. Ook weer een gevalletje van afwegen door het cyclonenseizoen... aan de andere kant ook wel leuk eens mee te maken. ;) @ Myks, veel plezier!
avatar
Vatrine
» 23 sep 2012 11:05
Over Uluru Rock: om heel eerlijk te zijn vond ik het enorm tegenvallen. Ik was dus eerst naar Alice Springs gegaan wat nog een heel gedoe was want ik had mijn vlucht met Tiger Airways geboekt (soort Ryanair in Australie) maar die was opeens op de zwarte lijst en vloog niet meer. Ik had zelf geen tijd meer met de trein/bus te gaan aangezien ik al een Uluru toer vantevoren had geboekt. Al lijkt de Ghan me ook erg gaaf. Uiteindelijk ben ik met Qantas gevlogen (duurste vliegmaatschappij van Australie, maar gelukkig hadden ze alle mensen die geboekt hadden met Tiger een korting gegegeven waardoor ik nog 'maar' $100 erbij moest betalen). In Alice Springs is niet zo heel veel te doen, en eigenlijk voelde ik me daar ook niet echt veilig. Toen ik werd opgehaald op het vliegveld werd me meteen vertelt dat ik vooral geen contact moest zoeken met de Aboriginals. Terwijl ik juist had gedacht dat die cultuur enorm sterk was en ik daar meer van wilde zien, in Alice Springs zijn het dus de dronken en de criminelen. Ik ging met 'the Rock Tour' naar Uluru Rock en omgeving. Wel een goede tour company (ook een van de goedkoopsten, maar wel nog steeds duur): je sliep in de buitenlucht, de gids maakte eten klaar en je ging ook een grote wandeling maken door de omgeving daar en voor de rest veel jongeren (18-25). Maar om heel eerlijk te zijn vond ik Uluru dus tegenvallen maar dat kan ook persoonlijke smaak liggen. Waarom ik het vond tegenvallen: om daar te komen ben je veel geld kwijt, Alice Springs was dus niet veel aan, en Uluru..tja het blijft een grote rots waar je vervolgens omheen loopt. Ook had ik meer het plaatje woestijn in mijn hoofd (met zand enzo) maar daar leek het dus niet op.. oke ik leg het niet goed uit, maar het was niet helemaal mijn ding.

Ik zou je eerder aanraden naar Darwin te gaan, dat is echt mijn favoriete stad van Australie. Veel te zien. Of anders de Great Ocean Road (van Melbourne naar Adelaide), dat was echt: wauw qua natuur.
Gebruikersavatar
Erik90
Vakantieganger
» 08 okt 2012 18:01
@Vatrine, ook thanks voor je info.

Heb besloten een Alice Springs toch wel te doen onder het mom van het gezien te moeten hebben. Dan wordt het dus de oostkust met als uitstapje 5-6 dagen (zo'n excursiekamp?) AS/Uluru.

Komt het denk ik neer op de route die Myks ook ongeveer doet en daar heb ik wel wat vraagjes over... Dat wordt dus vliegen op Sydney of Melbourne, wat is handiger? Vervolgens bijv. een stukje Great Ocean Road - dan de binnenlandse vlucht naar Alice Springs - een vlucht door naar Cairns - en vervolgens afzakken naar Sydney. Dit alles dus in een kleine twee maanden en ik twijfel dus een beetje welke kant ik 'm op zal doen ivm de seizoenen. Ik heb nu als streefdatum 1 februari waardoor ik met deze route rond eind febr./begin maart verwacht in Cairns te zitten. Een drama of voor een weekje geen ramp? Het gaat me bovendien met name om het Great Barrier Reef, geloof dat tours daar wel gewoon doorgaan? Heb overigens geen PADI (deze zou ik vanwege de kosten eerder in Thailand halen) maar wat snorkelen lijkt me erg tof.

Gaat dus vooral om het weer in Cairns, geloof dat bijv. Sydney van jan t/m april prima is.
avatar
Vatrine
» 08 okt 2012 22:44
Maar ik zal wel even goed nadenken over waarom je per se de oostkust wilt doen? Mooi weer is in Azie ook en de stranden in Azie zijn net zo mooi (ook het koraalrif) en goedkoper. Lijkt Indonesie je trouwens niets?

Ik heb zelf in Indonesie gereisd (Java - Bali - Lombok - Gili Trawangan) in 3/4 weken en ben toen doorgegaan naar Australie. Je vliegt namelijk best goedkoop met Airasia van Bali naar Darwin. En Darwin was echt mijn favoriete plek van Australie, echt een heerlijke stad, ik kreeg toch ook echt het outback gevoel en in de omgeving is enorm veel te zien (aboriginals - national parcs - krokodillen).

Ik ben in totaal een maand in Australie geweest, vooral ook omdat het een ontzettend duur land is en behoorlijk westers (ik geef de voorkeur aan een chaotische, compleet andere wereld haha) dus ik wilde meteen zoveel mogelijk van Australie zien. Ik ben dus begonnen in Darwin daar heb ik o.a. Arnhemland gezocht, vanuit Darwin naar Brisbane gevlogen, daar koala's vastgehouden ( *) ) en 2 dagen/1 nacht Fraser Island geboekt, beiden zijn ook echt aanraders. Toen ben ik naar Sydney gegaan, in Sydney is zat te doen zo ben ik naar de Blue Mountains geweest, fietstocht over Manly. Daarna ben ik naar Melbourne gegaan, wat een erg chille stad is (beetje San Fransisco idee vond ik) daar ook naar the Great Ocean Road geweest (dagtrip), dat was ook echt een van de hoogtepunten, erg mooi! Ik heb dus gekozen te vliegen van Melbourne - Alice Springs maar dit komt eerder omdat ik tijdgebrek had.
Mijn advies is daarom dus ook: doe de hele Great Ocean Road van Melbourne naar Adelaide (2 dagen). En vanuit Adelaide kun je met de bus dan naar Alice Springs in 2 dagen en je stopt ook in Coober Pedy, waar ik goede verhalen over heb gehoord en ik dus helaas heb gemist. Je kunt bijv gaan met http://www.headingbush.com/outback-tour ... press.html In Alice Springs kun je dan een Uluru tour boeken. Aangezien ik weer terugvloog van Darwin - Bali, ben ik toen van Alice Springs naar Darwin met de bus gegaan, niet echt een succes haha, 6 uur gewacht in de middle of nowhere voordat er een monteur kwam omdat we een lekke band kregen (althans dat dacht de chauffeur, er bleek achteraf niets aan de hand te zijn). Ik heb dit allemaal in 1 maand gedaan, je kunt dit dus makkelijk in 2 maanden doen. En als je wel per se de oostkust wilt meepakken: je kunt ook van Darwin - Cairns of van Alice Springs - Cairns met de bus. Maar ik zou echt Darwin niet missen!
avatar
Vatrine
» 08 okt 2012 22:51
Ps. ik vind dit altijd wel een redelijk betrouwbare site wat betreffende klimaat --> http://klimaatinfo.nl/australie/cairns.htm
Je ziet hier dus wel dat je er in onze wintermaanden liever niet wilt zijn (Noord/Oost Australie in het algemeen). Misschien een optie om in plaats van oostkust naar Perth te gaan? Daar is het dan wel mooi weer.
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 08 okt 2012 23:19
Erik90 schreef:Gaat dus vooral om het weer in Cairns, geloof dat bijv. Sydney van jan t/m april prima is.
Hi weer,

Tussen januari en maart is het het moessonseizoen in Cairns/het tropische Noorden (dus ook Darwin) en echt niet aan te raden om te bezoeken. Maar er zijn inderdaad nog wel tripjes vanuit Cairns/Airlie Beach naar de GBR, dus dat is een optie. Het zal ontzettend benauwd, nat en heet zijn, dat is het nadeel. Het zal je beperken in wat je kan doen omdat je snel uitgeput zult zijn. Na maart is het nog steeds erg benauwd maar zal het minder regen tot begin mei het droge seizoen begint wat het perfekte seizoen is in de tropen. Aangezien je schreef dat je begin februari wil komen voor 2 maanden, maakt het niet uit wanneer je in de tropen zult zijn in die maanden, het is er even onaangenaam.

Sydney kan ook bloedheet zijn in de zomer, maar dan droge hitte. Dat is aanzienlijk beter vol te houden dan de tropische verstikkende hitte. Maar maart kan alweer een stuk koeler en fijner zijn dan februari dat is zeker.

Melbourne is waarschijnlijk handiger om vandaaruit de Great Ocean Road te doen en dan door te vliegen naar Alice en dan door naar Cairns.

Succes met keuzes maken maar ik zou niet ook nog Perth erbij pakken, voor de Westkust alleen heb je al een goede 1-2 maanden nodig wil je daar alles hebben gezien.

Groetjes
avatar
LettyW
» 10 dec 2012 17:32
Beste allemaal,
Gezien de actuele datum van dit topic zou ik graag even aanhaken. Erik inmiddels zul jij als het goed is al bijna vertrekken!
Mijn vriend en ik willen in ongeveer dezelfde tijd (8-9 weken) naar Australie (medio aug/sept/okt 2013.
Ons plan: vlucht naar Sydney of Melbourne acclimatiseren en naar Alice springs (middels vlucht) - Darwin (vlucht of over land) - cairns tot en met Brisbane (camper) - Sydney (vlucht)- van Sydney tot aan Adelaide en weer terug naar Melbourne voor de retourvlucht (Camper)
Is dit haalbaar in een redelijk tempo?
Alvast bedankt!
Groeten Letty
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 11 dec 2012 02:01
Hi Letty,

Heb je de reacties gelezen op jouw post hierover? Geeft wat meer duidelijkheid.
weken-australie-haalbaarheid-route-t25165.html

Jullie hoeven geen retour te boeken als je niet wil. Je kan ook een enkeltje naar Darwin en dan een enkeltje terug vanuit Sydney/Melbourne. Scheelt je binnenlandse vluchten dus de kosten zijn w.s. vergelijkbaar.

Groetjes
avatar
LettyW
» 11 dec 2012 12:11
Hai Kims,

Dankjewel, had het inderdaad nog niet gezien!

Helder antwoord! Kunnen we weer wat mee!

Groetjes Letty
Gerelateerde onderwerpen
7-8 maanden Australie (route?)
Route voor drie maanden Australië!
Route door Australie en Nieuw Zeeland (3 maanden)
Reis australie 11 maanden, hulp nodig met route
4 maanden Australië & Nieuw Zeeland reis route
In totaal zijn er 0 gebruikers online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 0 gasten (gebaseerd op actieve gebruikers in de laatste 60 minuten)
Het grootste aantal gebruikers online was 2019 op 04 sep 2013 14:26

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten