Wil jij kans maken op een backpack? Lees dan hier wat je moet doen.

Rondreis Zuid-Afrika; tips en adviezen?

avatar
mc
» 13 mar 2016 18:06
Hoi allemaal!

Mijn vriend en ik gaan in september/oktober drie weken op reis in Zuid-Afrika.
We zouden het erg fijn vinden om van jullie wat adviezen te ontvangen wat betreft onze planning.
Wij vragen ons vooral af of onderstaand schema realistisch is, we zoeken naar een mooie slaapplek rond/in Kruger en hetzelfde geldt voor de Drakensbergen. Verdere tips qua plaatsen en activiteiten zijn natuurlijk ook welkom!

Bedankt alvast!!!

Groetjes,
Tim en Manon

Dag 1 Aankomst Kaapstad
Dag 2 Kaapstad – Robben eiland
Dag 3 Kaapstad – Tafelberg
Dag 4 Kaapstad – Simon's Town, Kaap de Goede Hoop, Lion's Head
Dag 5 Kaapstad – Township Tour
Namiddag/avond vertrekken
Dag 6 Gans Baai – Haaienduik
Namiddag/avond vertrekken
Dag 7 Plettensberg Bay/Blaukrans – Bungeejump
Namiddag/avond vertrekken
Dag 8 Tsitsikamma – Kanoën
Dag 9 Nacht/ochtend vertrekken
Port Elizabeth vliegtuig naar Durban,
doorrijden naar Drakensbergen
Dag 10 Drakensbergen
Dag 11 Drakensbergen
Dag 12 In ochtend vertrekken
Swaziland
Dag 13 Swaziland
Dag 14 In ochtend vertrekken
Kruger Park
Dag 15 Kruger Park
Dag 16 Kruger Park
Dag 17 Kruger Park
Dag 18 Panorama Route
Dag 19 Panorama Route
Dag 20 Johannesburg/Pretoria
Dag 21 Vertrek Johannesburg
Gebruikersavatar
kohraya
Reisexpert
» 13 mar 2016 20:43
Voor slaapplekken in Kruger dien je te reserveren bij www.sanparks.org.
Op de bonnefooi komen opdagen, kan ook wel eens lukken buiten het hoogseizoen, maar je bent nooit zeker.
Beter op voorhand de beste plekjes reserveren zodat je dadelijk een ochtend drive kan beginnen in de regio met het meeste kans op ... leeuwen en luipaarden natuurlijk.

Alles in je planning boven dag 10 heb ik niet gedaan, de rest wel.
Twee dagen Drakensbergen vind ik veel te weinig.
Wij waren er vorig jaar in de (Afrikaanse) winter en sliepen in ons tentje op verschillende campings bij de ingang van de parken, vaak als enige toerist wegens de koude. En ons dan lekker warm houden achter de braai. Zaaaaalig ....
Om dan de volgende ochtend weer een stevige wandeling te maken. Want daarom ga je naar de Drakensbergen. Om een paar wandeltochten te maken zodat je de bergen en landschappen niet enkel van ver kunt bewonderen.
Ook 1 dagje Swaziland is te kort. Vraag jezelf af welke voor jou de highlight daar is die niet elders wordt overtroffen.
Kruger blijf ik leuk vinden, ook al is het zo toeristisch en zit iedereen als vliegen op een s****t als ze een leeuw zien. Drie dagen is ok (zelf opteer ik voor langer zodat je gerust een paar uur in een vogel kijkhut kan blijven zitten).
Twee dagen panorama route is voldoende. Ik zou zelfs dag 18 nog een ochtend drive doen zodat je rond 9h het park uit bent en aan de panorama route kan beginnen.
Veel van de viewpoints en watervallen op de panorama route heb je soms op 15 à 30 minuten gezien.
Tenzij je erg veel tijd besteed aan het maken van foto's ...
Dag 20 zou ik skippen. Gewoon zorgen dat je de avond voordien in Johburg aankomt indien je een ochtendvlucht hebt. Van Sabie tot Johburg rij je ongeveer 4 uurtjes.

Kan natuurlijk zijn dat anderen een andere mening hebben hierover ... :)
Gebruikersavatar
Elrosso
Wereldreiziger
» 14 mar 2016 21:55
Dag 5, namiddag rijden. Let op het wordt snel donker in ZA en in de avond rijden vonden wij niet het aller prettigst.
Denk goed na of 1 ochtend Gansbaai voldoende is. Wij hebben ook gedoken in een kooi maar de eerste ochtend werd dit afgelast door slecht weer. Wij waren blij dat we ruim 2 dagen rondom Gansbaai hadden gepland.
2 dagen Panoramaroute is behoorlijk ruim wanneer je van Sabie richting Hoedspruit gaat. Is makkelijk in een ochtend te doen maar met wat rust in het rijden is 1 dag voldoende. Wellicht deze dag toevoegen aan Gansbaai en omgeving.

Oja, plan Tafelberg niet te vast op een dag maar ga wanneer het helder is. Zodra het in de ochtend helder is en dus niet in de wolken hangt direct er heen gaan. Blijf dus flexibel in je planning.
Veel plezier.
Gebruikersavatar
Lodder
Reiziger
» 15 mar 2016 08:11
Hey! Wij hebben toevallig net de tickets geboekt naar Zuid-afrika in September (eveneens heen op kaapstad, terug vanaf Johannesburg). Voor ons was heen vanaf Amsterdam, maar terug naar Brussel airport veel goedkoper! Weet niet of je nog tickets moet boeken en of dit een optie voor je is, maar je zou dus even kunnen spelen met waarvandaan je vliegt.

@kohraya / @Elrosso
Ik zie dat jullie allebei voor de panorama route 1 dag voldoende vinden, om in de omgeving van de Blyde River te hiken adviseren jullie niet? (of is een hike bijvoorbeeld in de Drakensbergen bij Lesotho veel interessanter (/minder toeristisch)?)

Lodder
Gebruikersavatar
kohraya
Reisexpert
» 15 mar 2016 20:53
De bergen bij de Panorama route / Blyde River zijn niet zo imposant als de Drakensbergen.
Bij de Panorama route heb ik slechts korte wandelingen van max 1 uur gedaan. Gewoon naar een waterval en terug bvb. Ik heb wel wat tijd gespendeerd aan de Bourke's Luck Potholes, maar dat was vanwege de fotomogelijkheden daar.
Zoals Elrosso zei, is 2 dagen panorama route inderdaad ruim. Daarom dat ik eerst nog een ochtend drive adviseerde en de 2e dag al richting Johburg zou vertrekken vanaf 13h à 14h zodat je voor het donker aankomt.
Gebruikersavatar
Elrosso
Wereldreiziger
» 16 mar 2016 19:13
Drakensbergen ken ik helaas niet. Maar in de Panorama route is alleen Bourke's Luck Potholes leuk om een uur rond te lopen.
Ik sluit mij dus volledig aan bij Kohraya.

Veel plezier in de mooie land.
avatar
Esme1979
» 23 mar 2016 13:05
Helemaal eens met de vorige reageerders! Ik zou Swaziland ook schrappen en in plaats daarvan St. Lucia en Hluhluwe meepakken. Dan heb je ws wel 1 langere reisdag maar ik vind dat persoonlijk wel de moeite waard. Als je aan de zuidzijde van Kruger accommodatie zoekt (rond Malelane) is het goed te doen en zit je ook aan een goede kant van het park met veel wild.

Je zit ook nog in het walvissenseizoen en dat is ook een aanrader in St. Lucia. Je hebt nu vrij veel tijd voor gamedrives in Kruger, maar dan zou je die ook deels in Hluwhluwe kunnen doen. Je mag daar ook zelf rijden en het is anders dan Kruger qua landschap, wat voor de afwisseling ms ook leuk is.

Mocht je je route aanhouden en accommodatie noordelijker bij Kruger zoeken kan ik je Kurhula Lodge in Balule van harte aanbevelen!
avatar
mc
» 28 mar 2016 15:42
Hoi,

Bedankt voor jullie reacties. We hebben onze planning aangepast met behulp van jullie adviezen.
Echter, hebben we rondom het Kruger Park nog wel een aantal vragen.

We reizen vanuit Swaziland met een huurauto naar Kruger. We willen daar een aantal dagen een georganiseerde gamedrive doen.
Na het Kruger Park willen we met de auto naar de Panorama Route. Hoe werkt het met het boeken van een accommodatie en/of gamedrive?
Ons zoekwerk zegt dat wij via Malelane zullen binnenkomen, klopt dat? Kunnen we de auto dan bijv. laten staan?

Bedankt weer!
Gebruikersavatar
kohraya
Reisexpert
» 29 mar 2016 08:07
Kruger is toegankelijk met eigen (gehuurd) vervoer. De wegen zijn allemaal goed toegankelijk. Zelfs met een game drive mag je niet van die wegen af. Het feit dat je hoger zit en over het geoefende oog van een gids beschikt, doet sommigen besluiten een game drive te doen. Zelf heb ik het nog nooit gedaan.

Ik zou niet in Malelane verblijven maar zo dicht mogelijk richting Lower Sabie gaan omdat je daar grote kans hebt op veel wild. Crocodile Bridge en Skukuza vond ik ook goed.
Boeken in Kruger doe je via Sanparks.org. en hier staat veel nuttige info (maar daar had ik reeds naar verwezen!).
Gerelateerde onderwerpen
Rondreis Zuid-Afrika. Tips welkom!
Rondreis 26 dagen Zuid-Afrika
Rondreis Zuid-Afrika met huurauto en tent
Tips voor stops Baz Bus Zuid Afrika
Zuid Afrika of Indonesië
In totaal zijn er 0 gebruikers online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 0 gasten (gebaseerd op actieve gebruikers in de laatste 60 minuten)
Het grootste aantal gebruikers online was 2019 op 04 sep 2013 14:26

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten