Wil jij kans maken op een backpack? Lees dan hier wat je moet doen.

Reizen met een organisatie?

avatar
joost211
» 28 aug 2011 17:51
Ik ben van plan om dit jaar ook naar Australië te gaan voor langere tijd. Gezien ik over een maandje ofzo weg wil gaan en me nog nauwelijks heb voorbereid leek het me wel een goed idee om me hier aan te melden :).

Ik lees dat er niet zo veel werk meer te vinden is in Australië, in hoeverre klopt dat? Ik werk sinds 3 jaar in een grote grenssupermarkt, vakkenvullen en kassa draaien (woon in Duitsland, vlakbij Nederland), en heb afgelopen zomer 1.5 maand in Tjechië gewerkt waar ik in die tijd 300+ uren vrij divers werk gedaan heb (bagage rondbrengen, mensen rondbrengen, fietsen repareren, koffie inpakken, koffie rondbrengen, routebeschrijvingen maken, etc.). Ook heb ik 6 jaar versterk Engels gedaan wat resulteerde in een IB high level diploma, naast mijn VWO N&G/N&T diploma. Als je zulke ervaring hebt, heeft dat invloed op je baanvindkans of niet? En hoe zit het met werken in Nieuw Zeeland, en/of Azië?

Verder vroeg ik me nog af in hoe verre het nuttig is om met een grote organistatie te gaan i.p.v. 'alleen' te gaan. Heeft iemand bijvoorbeeld ook al met het backpackersvliegtuig van australianbackpackers gevlogen?

Ik ga lekker verder lezen, en als ik weer ergens niet zeker van ben post ik nog wel een keer :).
Gebruikersavatar
Kars
Wereldreiziger
» 29 aug 2011 06:37
het hangt ook af van je visum, met wat voor baan je kan gaan doen. Zo heb ik ook onder meer bij supermarkten, restaurants en hotels gesoliciteerd. Tot dusver nog onsuccesvol.
Voor een supermarkt heb je een visum nodig dat langer dan 12 maanden geldig is. En voor de andere banen vragen ze ervaring en diploma's. Nu heb ik meestal wel ervaring, alleen geen diploma's, aangezien je die in Nederland niet nodig had. Er zijn wel cursussen hier die je kan doen, om die diploma's te behalen, alleen dat kost dan weer geld en ik ben zoiets alleen van plan om te doen als ik ook daadwerkelijk baangarantie heb, aangezien het anders gewoon weggegooid geld is.
Verder is er in ieder geval in Sydney werk in overvloed, helaas ook heel veel mensen die werk zoeken en liggen de criteria dus nogal hoog.
Btw, vloeiend engels kunnen praten, is bijna overal wel een must en je vooropleiding doet meestal niet ter zake, zolang je geen beroepsspecifieke opleiding hebt gedaan.
avatar
Rugzakker
» 29 aug 2011 13:08
Kars schreef:het hangt ook af van je visum, met wat voor baan je kan gaan doen. Zo heb ik ook onder meer bij supermarkten, restaurants en hotels gesoliciteerd. Tot dusver nog onsuccesvol.
Voor een supermarkt heb je een visum nodig dat langer dan 12 maanden geldig is. En voor de andere banen vragen ze ervaring en diploma's. Nu heb ik meestal wel ervaring, alleen geen diploma's, aangezien je die in Nederland niet nodig had. Er zijn wel cursussen hier die je kan doen, om die diploma's te behalen, alleen dat kost dan weer geld en ik ben zoiets alleen van plan om te doen als ik ook daadwerkelijk baangarantie heb, aangezien het anders gewoon weggegooid geld is.
Verder is er in ieder geval in Sydney werk in overvloed, helaas ook heel veel mensen die werk zoeken en liggen de criteria dus nogal hoog.
Btw, vloeiend engels kunnen praten, is bijna overal wel een must en je vooropleiding doet meestal niet ter zake, zolang je geen beroepsspecifieke opleiding hebt gedaan.
Om wat voor baantjes gaat het als je zegt dat er in Sydney "werk in overvloed" is? Zijn dat wel toegankelijke baantjes of wordt daar ook om langlopende visa en/of diploma's gevraagd?
Gebruikersavatar
Kars
Wereldreiziger
» 29 aug 2011 13:38
Ik zelf woon nu in Sydney, dus mijn voorbeelden gingen inderdaad over Sydney zelf. Hier zijn banen in overvloed van elk kaliber, van schoonmaker tot kantoorbaan. Maar voor beiden worden vaak diploma's gevraagd, in een enkele geval niet. Mocht dit niet specifiek genoeg zijn, kijk dan eens op gumtree.com.au, daar zie je namelijk precies welke banen beschikbaar zijn en wat de eisen zijn. Je moet er wel bij nadenken dat zodra er niet om diploma's gevraagd wordt, dat het aantal kandidaten waaruit de werkgevers moeten kiezen, drastisch stijgt. Om maar een paar voorbeelden te geven:
schoonmaker --> diploma
arbeider --> diploma
ober --> diploma
supermarkt --> visum langer dan 1 jaar
kantoorbanen --> meestal visum langer dan 1 jaar
hotels --> diploma
Voor bijna alles wordt er ook om ervaring gevraagd, maar niet altijd.

Voor diploma's hier te behalen ben je meestal minder dan 100 dollar kwijt en zo'n diploma kan je meestal in 1 dag al behalen.
avatar
joost211
» 29 aug 2011 18:09
En kun je zulke diploma's ook eenvoudig in NL halen? Of hebben die geen enkele betekenis en is het beter om het in australië zelf te doen? Het is wel heel fijn dat je zulke diploma's al in een dag kan halen, ik was al bang dat je het over diploma's van het HBO ofzo had :P

Bedankt voor de duidelijke info!
Gebruikersavatar
Kars
Wereldreiziger
» 30 aug 2011 00:31
Ik denk dat het het beste is om ze hier te halen, in plaats van in Nederland. Aangezien ik zelf niet zeker weet of ze de Nederlandse accepteren. Als je die diploma's hier haalt, weet je dat wel gegarandeerd ;)
Gebruikersavatar
Nienke Krook
Reisexpert
» 31 aug 2011 04:47
Ik heb net een aantal artikelen over deze certificaten/trainingscursussen geschreven, maar die zijn nog niet verschenen.

In het kort gaat het erom dat je in Australië overal inderdaad een aparte vergunning moet hebben om bepaald werk te mogen doen. De RSA (Responsible service Alcohol) is ervoor als je wilt werken in een bar/restaurant/cafe waar ze alcohol schenken. De Green/White card heb je nodig als je op een bouwplaats wilt werken en de RCG (Responsible Control of Gaming/Gambling) heb je nodig als je op een plek werkt waar gokautomaten e.d. staan.
Het zijn allemaal (halve)dag cursussen en kosten rond de 70-100 dollar. Ze gaan een paar keer per week.

Ik zit nu in Sydney en zie dat er best nog wel wat werk te vinden is, vooral als je in de horeca wilt werken, labour (bijvoorbeeld verhuizen/op een bouwplaats) of schoonmaakwerk / receptiewerk bij een hostel wilt doen.

TIPS:
- Maak thuis je cv (in het Engels) en print die een flink aantal keer, die kun je dan overal uitdelen.
- Wees behoorlijk guerilla bij het zoeken van een baan. Ik zocht werk in een hostel, had eerst gewacht op advertenties, maar dat bleken er te weinig, toen ben ik gaan bellen, maar dat schoot ook niet op. Toen heb ik elk hostel in de stad (meer dan 40 ofzo) mijn cv gestuurd en werd ik binnen 2 uur gebeld voor een gesprek. Ik kreeg de baan ook nog! :D :D Het is dus een beetje geluk hebben, maar spreid je kansen en solliciteer zo veel je kunt.
- Als je in bovenstaande beroepen wilt werken, zorg dat je de trainingscursus gedaan hebt voordat je CV's uitdeelt
- Kijk veel op Gumtree.com.au (bij jobs zie je veel banen langskomen, ook voor backpackers)
- Kies een hostel dat doet aan bemiddeling voor werk. Bij het hostel waar ik nu werk, krijgen we vaak telefoontjes van mensen die werk aanbieden en hebben we een banenbord speciaal voor gasten. We schrijven telefoonnummers op van mensen die werk zoeken en proberen zo wat voor ze te regelen
- Heb geduld, het zoeken van een baantje kan echt wel iets van 2 weken (of langer, afhankelijk van het soort werk dat je wilt doen) duren, geef de moed niet op!!
- Bij de meeste hostels kunnen ze je trouwens ook helpen aan een TFN (tax file number), bankrekening en het kiezen van een telefoonabbo.


Wat betreft het reizen met een organisatie, ik heb het naar Australië nooit gedaan, en achteraf blij, want het is hier allemaal zo makkelijk om zelf te regelen. Kies een hostel wat je overal gratis mee kan helpen, terwijl je bij zo'n organisatie toch best veel geld neertelt voor iets dat je dus makkelijk zelf kunt doen. Ook het maken van nieuwe vrienden gaat gemakkelijk hoor! Als je een hostel hebt dat elke avond iets organiseert of bijvoorbeeld een stadswandeling doet e.d., dan vorm je al snel een groepje. No worries!
Gebruikersavatar
Ceska
Wereldreiziger
» 31 aug 2011 11:35
Jullie hebben het over diploma's en certificaten etc... deze zijn bij mij allemaal in het Nederlands...
Hebben ze daar niet veel aan natuurlijk? En ik geloof dat het officieel vertalen van die dingen best wel veel geld kost.
avatar
joost211
» 31 aug 2011 18:49
Bedankt Nienkte, super reactie! Ik ben ook totaal niet bang dat ik niemand ken o.i.d., ik was gewoon benieuwd hoe makkelijk je zelf de dingen kan regelen die de organisatie anders voor je doet. Ik ga 10 sept. nog wel naar een info-avond van australianbackpackers voor algemene informatie, maar ik denk dat ik me die paar honderd euro dan toch bespaar en dan toch lekker alleen er heen ga :).

En is het een plus om referenties van je oude baantjes te hebben, of is dat niet zo belangrijk? En moet ik mijn VWO diploma zelf vertalen, of moet dat een of ander gespecialiseerd bedrijf doen zoals Ceska al vroeg?

En heb je voor bijvoorbeeld verhuizer ook een diploma nodig, en is dat een arbeidersdiploma?
Gebruikersavatar
Kars
Wereldreiziger
» 01 sep 2011 00:35
Ja referenties kunnen wel handig zijn, worden niet bij alle banen gevraagd, maar wel bij een paar.

Waarom wil je je vwo diploma laten vertalen? Doordat dat niet beroepsspecifiek is, heb je daar eigenlijk vrij weinig aan, vwo is alleen leuk voor een vervolg opleiding in Nederland, maar eigenlijk is het vrijwel nutteloos als je het afgerond hebt en er verder niks mee doet. Of wil je toevallig ook een studie/cursus/semister volgen aan een universiteit in Australië?

Voor verhuizer heb je geen diploma nodig, echter worden banen daarvoor niet tot nauwelijk aangeboden en als het banen zijn, is het vaak maar 1 malig een paar uur op 1 dag wat je dan kan werken.

@ceska ik denk inderdaad dat je daar niet veel aan hebt hier, dus ik denk dat voor jou het beste is om te kijken wat goedkoper is. Overigens denk ik zelf dat als je een RSA of RCG hebt sneller wordt aangenomen, aangezien ze daar bekent mee zijn. (dat is mijn visie erover, of die klopt weet ik niet)
Gebruikersavatar
Nienke Krook
Reisexpert
» 01 sep 2011 05:56
Kars heeft helemaal gelijk. Vertalen van diploma's heeft geen zin, zeker havo/vwo diploma's. Er wordt niet naar gevraagd en daarbij zijn ze hier niets waard ook (ik ben bevoegd leerkracht, maar in Australië bleken mijn hbo diploma's niet eens iets waard). Het onderwijssysteem is hier compleet anders en dit is inderdaad alleen relevant als je hier wilt gaan studeren of van plan bent langer dan 2 jaar hier te blijven (het omzetten van diploma's zoals een lesbevoegdheid kost veel tijd en geld hier). Je hoeft bij geen enkel baantje hier diploma's te laten zien (en als je erover nadenkt, dit hoeft in Nederland ook niet toch?).

Wat je, zoals Kars al zei, beter kunt doen is:
1. Zorgen dat je goede referenties hebt (ik ben er bij elke sollicitatie naar gevraagd). Het hebben van relevante werkervaring is natuurlijk een grote plus, maar een referentie vinden ze belangrijker dan een diploma heb ik wel gemerkt.
2. Hier in Australië een trainingscursus doen zoals de RSA e.d., hiermee verhoog je echt je kans op een baan (als het relevant is natuurlijk) en zonder dit certificaat kun je bepaalde banen niet eens doen.

@ joost Voor het werk als verhuizer heb je geen papieren nodig, maar ik kan me voorstellen dat de green/white card verplicht is (het is een health and safety certificaat, dus wat te doen bij ongevallen e.d.)
avatar
Liza!
Wereldreiziger
» 03 sep 2011 14:38
Hee,
Ik zit in Townsville. Hier is best wel werk te vinden als je gewoon even je neus laat zien bij wat restaurants. Ook in vulposities in winkels is werk te vinden. Schijnt beter betaald te worden dan in Nederland (20dol./uur voor +-20jaar), dat heb me laten vertellen in ieder geval.
Succes!
Groetjes Liza
avatar
joost211
» 03 sep 2011 20:30
Zit nu nog 5 dagen te bikkelen voor 3,74 euro per uur, en dat op mijn 18e...
Gebruikersavatar
Nienke Krook
Reisexpert
» 04 sep 2011 06:39
Phoe, ja hier krijg je echt veel meer hoor. Reken op minimaal 15 dollar per uur voor heel veel verschillend soort werk.
avatar
Will
Reisexpert
» 04 sep 2011 15:57
joost211 schreef:Zit nu nog 5 dagen te bikkelen voor 3,74 euro per uur, en dat op mijn 18e...
Is dat niet minder dan het minimumloon?
Gerelateerde onderwerpen
Reizen met een baby
Reizen 4 weken met een camper 5 pers.
Welke organisatie??
aansluiten bij organisatie??
Outback tour: advies duur + organisatie
In totaal is er 1 gebruiker online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 1 gast (gebaseerd op actieve gebruikers in de laatste 60 minuten)
Het grootste aantal gebruikers online was 2019 op 04 sep 2013 14:26

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast