Wil jij kans maken op een backpack? Lees dan hier wat je moet doen.

Perth-Broome

avatar
Jos77
» 02 jan 2013 22:44
Beste allen,
Ik, vrouw van 35, wil graag in mei/juni naar West-Australië afreizen.
Ik ben wat geschrokken van de prijzen.
1000 euro voor een ticket, 600 euro 2WD (zonder gps of extra verzekering dus zal ook rond de 1000 euro worden), ticket terug naar Perth en dan nog accommodatie, extra excursies en eten wat ook niet goedkoop is.
Camper en 4WD is nog duurder. Een spacestar is nog een optie, maar daar kan je ook niet echt ergens mee komen.
En dan komt mijn volgende dilema. Ik heb nog nooit in een 4WD gereden, lijkt me niet echt makkelijk. Of valt dit mee?
Ik kan bij een vriendin logeren in Port Hedland, maar dat is niet echt centraal.
Ik heb 3/4 weken vakantie. Zou dit dan toch de beste optie zijn?
Ik heb wel al wat vragen en reacties gelezen, maar misschien kunnen jullie nog wat recente informatie geven.
Groetjes José
PS Kims is Broome een bezoek waard of is een terug vlucht met skipper/skywest uit Port Hedland een betere optie?
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 03 jan 2013 01:47
Hi Jos,

Het is inderdaad een prijzige onderneming geworden helaas. De euro is in de laatste jaren gedaald en de dollar gestegen, waardoor alles nu "dubbel" zo duur is voor Nederlandse toeristen.

3-4 weken is een redelijke tijd om aardig wat van West-Australie te kunnen zien. Van Perth naar Broome is realistisch. De Westkust is schitterend dus ik zou inderdaad die trip doen als je je dat kan veroorloven.

Een 4WD heeft zijn voordelen, maar is geen absolute must. Het ligt er totaal aan wat je wil doen en zien. De prijzen liggen inderdaad veel hoger helaas. Het rijden in een 4WD is niet heel moeilijk, maar zorg dat je goed voorbereid bent en niet zomaar zanderige tracks oprijdt of stranden. Het is meer dat het je de mogelijkheid geeft om naar wat meer afgelegen plekken te gaan.

Port Hedland ligt inderdaad alles behalve centraal. Alleen Karijini national park ligt "dichtbij" en dat is een paar honderd kilometer naar het Oosten. Daarnaast is het een industrie/mijnstadje met zo goed als geen charme voor toeristen. Het is natuurlijk leuk om je vriendin te bezoeken, maar verder is er zo goed als niets en alles is daar ontzettend duur. Wij zijn er een aantal keren geweest en zijn letterlijk het stadje binnengereden en weer uitgereden. Dit in tegenstelling tot Broome wat ook wel het tropisch paradijs wordt genoemd. Hier zijn wel mooie stranden waar je kan zwemmen, onder andere 1 van de mooiste stranden van Australie: Cable Beach. Azuurblauwe zee, schitterende natuur, marktjes, leuke winkeltjes, een lokale brouwerij met onder andere mangobier, gezellige cafeetjes waar je je niet scheel betaalt etc. Voor de meeste mensen is het zeker de moeite waard om naar Broome te gaan.

Heb je al onder reisinformatie gekeken? Ik heb een aantal artikelen over de Westkust geschreven, onder andere:
https://www.aroundtheglobe.nl/reizen/au ... 15645.html

Succes met de voorbereidingen en laat maar weten als je nog vragen hebt.

Groetjes, Kim
avatar
Jos77
» 03 jan 2013 22:37
Hoi Kim,

Bedankt voor je reactie. Ik hoor liever informatie van iemand die in het gebied woont, leuk!
Heb je misschien nog tips over "goedkope/gezellige/schone" accommodatie in Broome en andere accommodaties op mijn route?
Mijn plan zou zijn om zo spoedig mogelijk naar Monkey Mia te rijden en daar een paar dagen te verblijven, dan door rijden naar Exmouth en daar te genieten van het Ningeloo reef dan door naar Port Hedland en Karijini om daarna door te rijden naar Broome. Tussendoor misschien nog stoppen in Nationale parken al is dat lastig denk ik met een 2WD.
Daarom zit ik nog te twijfelen om misschien toch een georganiseerde reis te doen van Perth naar Broome (walkabout of ed). Makkelijk, maar stopt niet echt lang en twijfel of je dan toch genoeg ziet.

Hoe sta je tegenover alleen reizen in Australië? Het kan natuurlijk toch wat verlaten zijn op sommige stukken.

Ik las dat je in de mental health werkt. Na mijn vorige reis in Australië heb ik getwijfeld of ik terug zou gaan om daar te werken. Was wat lastig, nu is het denk ik helemaal moeilijk.

Ik ga je berichten nog even lezen.
Bedankt iig voor je reactie!

Groeten José
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 05 jan 2013 11:30
Hi,

Het ligt eraan wat je van je trip verwacht en wat je wil. Met een toer is makkelijk, je komt op de "belangrijkste" toeristische plekken en reist met anderen. Aan de andere kant heb je dan zo goed als geen vrijheid om ergens langer te blijven, net wat anders te doen etc. En het is vaak duur.

Qua accomodatie opties zou ik je aanraden om het 'the Aussie way' te doen en te gaan kamperen. Dit is het goedkoopste, je zit vaak middenin de schitterende natuur en je kunt op de mooiste plekjes verblijven zoals in national parks waar je anders niet kunt verblijven. Als je naar hostels kijkt, zit je vast aan stadjes en een bed in een dorm met z'n 6-en of 8-en kost je vaak het dubbele van kamperen. In Broome is een dorm bed in het hoogseizoen zo'n $25!!! En als je je eigen kamer wilt hebben in motel/hotel of cabin ben je toch vaak minimaal zo'n $80 kwijt...

Alleen reizen in Australie is goed te doen, wij hebben ons nog nooit onveilig gevoeld en kamperen vaak op gratis plekjes en in de bush. Je ontmoet hoe dan ook mensen als je kampeert en je kan eventueel een advertentie hier plaatsen of op gumtree als je het leuk lijkt dat mensen met je meereizen. Dan is het vaak gebruikelijk om de benzinekosten bijv. te delen. De afstanden zijn inderdaad gigantisch.

Inderdaad een goed plan om snel richting het Noorden te gaan want Perth in mei kan nat, stormachtig en koud zijn. Pinnacles zijn een bezoek waard. Shark Bay is schitterend inderdaad al is Monkey Mia ontzettend toeristisch en niet 'our cup of tea' zeg maar. Coral Bay, Exmouth en natuurlijk Cape Range, dan door naar Karijini, bij je vriendin langs in Port Hedland en dan nog relaxen in Broome. Mocht je toch een 4WD huren, heb je natuurlijk wat meer mogelijkheden en kan ik je nog wat tips geven al staan de meesten ook in de artikelen over de Westkust.

Wat voor werk doe je in Nederland? Ik neem aan dat de 77 staat voor je geboortejaar? Het ligt inderdaad aan je beroep in hoeverre het moeilijk of makkelijk is om hier te werken na je 30e.

Als je nog meer vragen hebt, laat maar horen :-)

Groetjes
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 05 jan 2013 11:43
P.s. Mocht je een auto huren, is het een idee om te vragen naar de huurkosten van Perh naar Broome maar ook andersom. Vaak worden er extra kosten in rekening gebracht wanneer je de auto in Broome achterlaat, maar minder of geen voor andersom... En verder maakt het voor je seizoenen o.i.d. niet uit.
Gebruikersavatar
Globeskater
Reisexpert
» 07 jan 2013 21:03
Het grote nadeel van een 2wd huren aan de westkust vond ik dat ik niet op onverharde wegen mocht rijden.. Had ik naar Kirijani National Park gekund of hoger de Kimberleys dan had ik daar met mijn huur auto niet heen gekund.. Helaas had ik geen tijd om die twee parken te bezoeken, maar wil graag nog een keer terug om die regio met een 4wd te bezoeken..

In Kalbarri National Park had ik het geluk dat ik met een ander kon meerijden omdat die eigen auto had..

Dus houd er rekening mee dat met een 2wd huurauto je officieel niet van de verharde wegen af mag en als je dan schade oploopt je daar voor opdraait..
avatar
Sprout
» 08 jan 2013 19:21
Hoi Kims,

Ook wij zijn geinteresseerd in een 4WD camping rondreis in WA/NT. Wij zijn ook nogal geschrokken van de huurprijzen, zeker in vergelijking tot andere landen is de prijs voor een 4wd niet mals. Dat is niet mis in de periode juni/begin juli en bij Broome is er daarnaast ook de extra 'broome' charge. Je geeft aan dat dit niet altijd van toepassing is als je vanuit Broome vertrekt. Is dit ook het geval bij de grote bekende verhuurbedrijven, op de sites die ik bekijk staat dit er vrijwel altijd in of is dit meer bij de kleine verhuurbedrijven?

Daarnaast nog een andere vraag, wij overwegen om via Broome naar Darwin te reizen via de GRR in +/- 3 weken, incl. kakadu/bungle bungles (of andersom). Wij twijfelen echter of er op een gegeven moment niet een overkill ontstaat aan gorges/watervallen (in afrika stop je bijv. de 1ste keer voor een impala, maar na 2/3 dagen en 100 impala's rij je er langs). Litchfield, Katherine en de verschillende gorges/watervallen langs de GRR zien er allemaal mooi uit, maar hebben ook allemaal een hoop van elkaar weg. De meeste pakketreizen met deze route zitten tussen de 9 en 13 dagen (wel vaak met wat lange reisdagen). Zijn deze NP/gebieden genoeg onderscheidend om er bijv. een dag te verblijven of is het verstandiger om wat langer in 1 gebied te verblijven en een gebied/park over te slaan (bijv. Litchfield)?
avatar
Jos77
» 08 jan 2013 22:09
Beste Sprout,

Perth-Darwin is best een eind, maar dan Kakadu nog is best veel voor 3 weken denk ik.
Ik ben 2 keer in Australië geweest. Een keer in 4 dagen naar Monkey Mia en ik heb in een andere reis Alice Springs-Darwin area mee gepakt.
Ik vond Litchfield erg mooi (nadeel zijn de bloedzuigers) Kakadu is schitterend maar Katherine vond ik wat tegenvallen. Misschien kan je de laatste overslaan.
Ik was in de maand april in Kakadu en de watervallen waren geweldig, een vliegtuig tour zou ik zeker aanraden als er nog genoeg water staat in de rivieren. Anders zijn het waarschijnlijk wat minimale straaltjes.
Ik heb deze twee reizen met een tour gedaan. Dit waren soms erg lange reis dagen. Je kunt hier natuurlijk voor kiezen omdat je dan veel ziet in korte tijd. Of je kunt een kleiner stukje zien maar wel intensiever. Het is een keuze.

Wat auto/4WD of camper betreft het is erg duur. Zeker omdat er vaak nog verzekeringen bij komen drop free en GPS mocht je dit willen.
Via Kilroy kreeg ik een offerte voor een britz hi top camper 23 dgn 2300 euro. Een vriendin van mij heeft voor 1800 euro 3 weken door Thailand gereisd. Tja.....het is geen goedkoop land maar wel erg mooi.

Flink sparen dus.
Succes met plannen en surfen!

Groetjes José
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 09 jan 2013 07:20
Sprout schreef:Hoi Kims,
Ook wij zijn geinteresseerd in een 4WD camping rondreis in WA/NT. Wij zijn ook nogal geschrokken van de huurprijzen, zeker in vergelijking tot andere landen is de prijs voor een 4wd niet mals. Dat is niet mis in de periode juni/begin juli en bij Broome is er daarnaast ook de extra 'broome' charge. Je geeft aan dat dit niet altijd van toepassing is als je vanuit Broome vertrekt. Is dit ook het geval bij de grote bekende verhuurbedrijven, op de sites die ik bekijk staat dit er vrijwel altijd in of is dit meer bij de kleine verhuurbedrijven?
Hi Sprout,

Het is in juni - augustus het hoogseizoen in de Australische tropen, dus dan betaal je helaas de volle mep.
Mbt je vraag dat is inderdaad zo met grote verhuurbedrijven omdat ze vaak liever hun wagens/campers hier niet in Broome "vast" willen hebben. Misschien als je direkt contact met ze opneemt, dat ze je duidelijkheid kunnen geven. Er is ook nog zoiets als "relocation" waarbij je dan een auto of camper terugbrengt naar een grote stad. Dan krijg je bijvoorbeeld 5 dagen om van Broome naar Perth te rijden komen ze je tegemoet met $250. Soms is het zo mogelijk om de auto/camper een paar dagen extra te huren voor extra kosten, maar dat ligt erg aan het seizoen.
Sprout schreef:Daarnaast nog een andere vraag, wij overwegen om via Broome naar Darwin te reizen via de GRR in +/- 3 weken, incl. kakadu/bungle bungles (of andersom). Wij twijfelen echter of er op een gegeven moment niet een overkill ontstaat aan gorges/watervallen (in afrika stop je bijv. de 1ste keer voor een impala, maar na 2/3 dagen en 100 impala's rij je er langs). Litchfield, Katherine en de verschillende gorges/watervallen langs de GRR zien er allemaal mooi uit, maar hebben ook allemaal een hoop van elkaar weg. De meeste pakketreizen met deze route zitten tussen de 9 en 13 dagen (wel vaak met wat lange reisdagen). Zijn deze NP/gebieden genoeg onderscheidend om er bijv. een dag te verblijven of is het verstandiger om wat langer in 1 gebied te verblijven en een gebied/park over te slaan (bijv. Litchfield)?
Drie weken is een goede tijd om van Broome naar Darwin te reizen. Wij vinden de gebieden/gorges en watervallen alles behalve hetzelfde. Het is enorm divers en daarnaast leg je een grote afstand af dus gaat van meer woestijngebied (Broome en omgeving) via de schitterende Kimberley de natte tropen in bij Katherine. Daar heb je meer bossen, wet lands en is het weer totaal anders. Wij hebben een tijd in Darwin gewoond en wonen nu dus in Broome en blijven maar zeggen hoe anders het is.

De Gibb River Road kun je zoals onder reisinformatie staat in 3 dagen overbruggen maar dan heb je weinig (geen) tijd om al het moois te zien. Als je meer tijd hebt (minimaal 1-2 weken) zoals jullie kun je naar al die mooie plekjes, wandelingen maken, genieten en soms wat langer blijven als het ergens bevalt. Er is echt heel veel te zien. Ik weet niet of je met 3 weken tijd hebt voor de Mitchell Falls, dan wordt het wel erg veel want daar moet je ook minimaal 3 dagen voor uittrekken. En de kans op pech is groot op weg daarnaartoe omdat een deel van de route niet wordt onderhouden...

Voor de Bungle Bungles moet je op z'n minst 2 dagen uittrekken omdat de weg daarnaartoe vaak zeer slecht is en er meerdere mooie wandelingen zijn. Sla dat vooral niet over, is erg bijzonder. Een dagje Lake Argyle is ook heerlijk, de sunset cruise is daar een aanrader. Katherine Gorge vinden velen erg mooi en kost je weer een dag, Litchfield is leuk voor een dag of 1-2 en in Kakadu kun je net zoveel tijd spenderen als je wil maar 2-3 dagen op z'n minst maakt het de moeite waard. En dan heb je natuurlijk nog al je reistijd om de +/- 2000 km af te leggen over deels ruige wegen.

Dus al met al, 3 weken is prima. Geeft je mooi de tijd om dingen goed te zien, niet het gevoel te hebben dat je continue aan het rijden bent en mocht er iets gebeuren zoals autopech (en dat gebeurt nogal eens) dan stress je je niet kapot.

Veel plezier!
avatar
Sprout
» 10 jan 2013 23:10
Allen bedankt voor de feedback. Vliegtickets inmiddels geboekt. Voor de autohuur heb ik inmiddels aantrekkelijke offertes ontvangen. Nog steeds een hoop centen, maar bijna 1000 EUR minder als vorige week.
avatar
Jos77
» 11 jan 2013 10:17
Beste sprout,

Mag ik je vragen waar je deze aantrekkelijke offertes hebt gevonden/gekregen?

Groeten José
avatar
Sprout
» 11 jan 2013 16:38
Cheapa en ook op verschillende NL sites. Er zijn nu wat vakantiebeursacties van alle camperverhuur bedrijven (Britz/Cheapa/Apollo/etc) in australie. Voorheen had ik nog geen mailcontact met de tussenpersonen/bedrijven nu wel en ging ik uit van wat er op internet stond. Dus wellicht zit er sowieso meer ruimte tussen de internet prijzen en wat echt mogelijk is.

De NL tussenpersonen kunnen volgens mij allemaal gebruik maken van deze acties. Daarnaast kunnen zij een unigarant no risk camper verzekering aanbieden voor een beperkter bedrag die meer afdekt dan de standaard extra verzekeringen bij een verhuurbedrijf, voor een camper is dat 7EUR per dag en bijna alles wordt gedekt (incl. ruit/banden). Nu blijkt dat er alleen iets is verandert aan die voorwaarden, alleen weet ik nog niet wat. Dus wellicht is dit ook niet meer zo voordelig als dat het nu lijkt. ;-S

PS. Overigens zijn die prijzen nog steeds erg hoog in vergelijking tot bijv. Namibie, dus aantrekkelijk is misschien een verkeerde woord keuze ;-)
avatar
Sprout
» 21 jan 2013 22:35
Hallo Allen,

Zou ik nog 1x van jullie expertise gebruik kunnen maken? Ik heb inmiddels een reisschema gemaakt en vroeg mij af of er in onderstaand schema gekke zaken staan. Is een reisafstand op een bepaalde dag bijv te veel van het goede? Missen wij een mooie plek of kunnen wij beter een bepaalde plek overslaan, bijv. Katherine.

1 Vertrek AMS (10:25)
2 Aankomst Broome (lokaal 19:15)
3 Broome
4 Broome - Cape Leveque
5 Cape Leveque
6 Cape Leveque - Derby
7 Derby - Widjana Gorge
8 Widjana Gorge - Bell Gorge
9 Bell Gorge - Mornington
10 Mornington
11 Mornington - Mt. Elizabeth
12 Mt. Elizabeth. -Home Valley/El Questro
13 El Questro
14 El Questro - Bungle Bungle
15 Bungle Bungle
16 Bungle Bungle - Kanunurra
17 Kanunurra - Katherine
18 Katherine
19 Katherine - Kakadu
20 Kakadu
21 Kakadu
22 Kakadu - Litchfield
23 Litchfield - Darwin
24 Darwin
25 Vertrek / Singapore
26 Aankomst AMS (lokaal 07:10)

Dit is een schema om aan vast te houden, waarbij alleen de eerste dagen en Darwin vaststaat, de rest is flexibel en kan gedurende de reis aangepast worden. Ik begreep wel dat je bij de Bungle Bungle moet reserveren. Klopt dit?

Alvast bedankt maar weer.
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 22 jan 2013 01:50
Hi,

Ziet er goed uit op zich, alleen mocht er iets gebeuren zoals autopech zul je dingen af moeten laten vallen. Het is erg veel rijden, maar dat is onvermijdelijk en zo zie je toch de hoogtepunten. En zoals je aangeeft ben je flexibel, dus dat scheelt.

Je kunt sinds kort reserveren bij de Bungle Bungles op de national park campground, eerder kon dat niet. Het ligt eraan wanneer je gaat of ik dat zou doen, omdat je er dan aan vast zit. Vanaf half juni - half augustus is het hoogseizoen en de grote tropische schoolvakantie, dus dan zou ik het wel doen.

Dit is de site om op te reserveren:
http://www.dec.wa.gov.au/campgrounds/in ... rty_uid=12

Als alternatief kun je op de commerciele Mabel Downs Station camping gaan staan, zie:
http://bunglebungleexpeditions.com.au/b ... avan-park/

Veel plezier! ^O^
avatar
Sprout
» 23 jan 2013 21:17
Dank voor je reactie en de links! Erg gewaardeerd
Gerelateerde onderwerpen
Van Perth naar Broome
Perth-Broome met kind
west-australië, Perth naar Broome interessant?
Western Australia, Southwest Perth-Perth
Camping Broome
In totaal zijn er 0 gebruikers online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 0 gasten (gebaseerd op actieve gebruikers in de laatste 60 minuten)
Het grootste aantal gebruikers online was 2019 op 04 sep 2013 14:26

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten