Wil jij kans maken op een backpack? Lees dan hier wat je moet doen.

4 maanden Australië

Gebruikersavatar
RutFok
Vakantieganger
» 11 dec 2012 14:57
Beste reizigers,

Hierbij een korte introductie, mijn naam is Rutger, ik ben 23jaar jong en ik ga samen met mijn vriendin over een kleine maand richting Australië en zo-Azië. Wij hebben zo goed als alles geregeld, echter blijven er een aantal Australië-vragen hangen welke moeilijk te vinden zijn op het internet;

Mijn vriendin en ik gaan 15 week (+/- 4maand) reizen door Australie. We beginnen in Melbourne en willen via de oost kust in Cairns eindigen. Voor deze reis willen wij een minivan kopen in Melbourne omdat dit toch veel geld kan besparen wat betreft overnachtingen en het bereiden van eten. Ik heb veel op het internet gezocht naar vans en ik verwacht dat dit ons ongeveer 4000/4500 dollar(3600euro) gaat kosten. Gedurende onze 15 week verwachten wij rond de 600/700 euro uit te geven per week, wat neer komt op 2400-2800 euro per maand. Dit is exclusief overnachtingen in de van en het grotendeels zelf koken van eten (incl. aankoop eten). Is dit volgens de kenners in de huidige tijd (euro doet t niet best) haalbaar?

Op het moment dat wij in Cairns aankomen willen wij onze van weer verkopen. Wij gaan uit van eenzelfde prijs (meer is altijd leuk ;) ) Echter, is er een car market in Cairns? Wordt een van gemakkelijk verkocht in deze stad? Verwachting is eind mei in Cairns. Anders moeten we serieus overwegen om de van al in Brisbane te verkopen en verder te reizen met andere backpackers (wat natuurlijk duurder uitvalt).

Voor èn na Australië gaan we nog voor 3 maand door Maleisië en Indonesië (incl. Bali) heen, wij verwachten hier ongeveer 1500-2000 euro aan uit te geven per land.

Is deze planning realistisch of wordt het erg krap?

Groetjes Rutger
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 12 dec 2012 02:17
Hi,

Goed plan om eigen vervoer te kopen, zeker voor 4 maanden. Je inschatting qua aanschafkosten klopt wel. Ligt er natuurlijk aan wat je koopt, maar voor die prijs moet je wel een leuk busje kunnen vinden. Laat hem wel vantevoren mechanisch checken bij een garage zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Waarschijnlijk zijn busjes in Melbourne zelfs iets goedkoper dan in Cairns omdat er over het algemeen een groter aanbod is. Omdat je in mei aankomt in het tropische Noorden en dus de start van het toeristenseizoen, verkoop je je busje waarschijnlijk redelijk makkelijk. Reken wel op een week of 2 voor de zekerheid. Zet hem bijvoorbeeld een paar weken eerder alvast op gumtree voor de Cairns regio. Ik zou je busje niet al in Brisbane verkopen, zeker omdat het je nog veel kosten zult schelen naar het Noorden toe.

De kosten per week zijn ook realistisch, zeker als je veel (gratis) kampeert. Het ligt er natuurlijk wel aan wat jullie allemaal willen gaan doen en zien. Sommige toeristische dingen zijn erg duur zoals duiken, boottripjes en toers dus die zul je wat moeten beperken. Veel backpackers kamperen goedkoop of gratis. Voor een mooi kaartenboek van heel Australie met heel veel van die kampeerplekjes, koop het Camps 6 boek!

Veel plezier!
avatar
errrrrrik
Vakantieganger
» 12 dec 2012 11:14
Is het niet zo dat een eventuele koper zijn auto binnen een bepaalde tijd op zijn naam moet laten inschrijven in dezelfde staat waar jij hem gekocht hebt. Dit kan dus betekenen dat jij een lagere prijs krijgt als ze eerst terug moeten rijden.
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 12 dec 2012 11:34
Hi,

Elke staat heeft verschillende registratieregels. Waar jij het over hebt is inderdaad het geval voor Zuid-Australie. Maar auto's met een West-Australische registratie zijn online over te schrijven zonder problemen. Dus onderzoek wel inderdaad wat voor regels er gelden voor het busje dat je wil kopen. Het is allemaal op het internet te vinden per staat.

Groetjes
Gebruikersavatar
RutFok
Vakantieganger
» 12 dec 2012 12:13
Hey Kim & Erik,

Bedankt voor jullie reacties! Inderdaad een goede tip, hoorde dat het overschrijven van een busje wel eens problemen kon opleveren. Ik ben direct gaan rondkijken op het web en kwam dit stukje tegen;
An option for you is to re-register the car in the state that you buy it or plan to sell it.
In most cases this is a matter of getting a local safety inpection (in NSW it is called a blue slip), then going to the Roads and Traffic Authority (NSW (the RTA)) and getting a new set of number plates, a new windscreen sticker and new papers.
It is not that hard if the car is in good condition.

You should be able to get a refund for the remainder of the VIC roads registration, so this may help with the costs.
Klinkt in principe prima, nu nog uitzoeken of het duur is om een auto te laten registreren...

Daarnaast willen we vooral niet de toeristische dingen gaan doen (behalve duiken), naast dat het vrij prijzig is, zijn er teveel fantastische dingen die je daardoor niet meer kan doen. Daarom zijn we vooral de onbekendere plekken aan het uitzoeken. Hebben jullie als experts nog tips? :)

Groetjes!
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 12 dec 2012 12:25
Hi,

Wij hebben een paar jaar geleden onze auto over laten zetten van NSW registratie naar WA registratie omdat dat zowel de helft scheelde in jaarlijkse kosten en we dan niet verplicht onze auto elk jaar moesten laten checken (en we woonden toen in WA). Dit was een vrij omslachtig en vooral duur proces. Wij hadden (ook) een oudere auto en daar moest aardig wat aan gefixt worden om door de check heen te komen. Bijvoorbeeld geen olielekken etc. Ze waren hier in WA erg streng. Voor ons maakte dat toen niet uit omdat we de auto nu nog steeds hebben en dus veel registratiekosten hebben uitgespaard maar voor jullie zou het waarschijnlijk een ander verhaal zijn.

Ik denk dus niet dat dat echt een optie is, maar let gewoon op wat voor busje je koopt. De West-Australische busjes zijn daarom het meest gewild, puur omdat de registratie online over te schrijven is, het goedkoopst is en verder geen voorwaarde heeft. Maar koop niet een busje puur omdat die uit WA komt, er zijn ook andere staten waarbij het niet al te moeilijk is. En uiteindelijk gaat het er toch om dat je een mechanisch goed busje aanschaft, dan verkoop je hem hoe dan ook wel.

Groetjes
Gebruikersavatar
RutFok
Vakantieganger
» 12 dec 2012 14:58
Hey Kim,

Bedankt voor je reactie. Even voor mijn duidelijkheid, is het erg duur en lastig om de auto te laten registreren in NSW of om de auto vanuit NSW in een andere staat te re-registreren? Ik zit momenteel te kijken op de site van de Australische overheid en hier komt het voor mij vrij gemakkelijk over (uiteraard zal dat niet zo zijn ;)). Stel dat ik een WA-busje kan vinden in Melbourne, moet deze niet geregistreerd worden om hem over te kopen?

Groetjes
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 13 dec 2012 01:13
Hi,

Elk busje is hoe dan ook geregistreerd in een staat. Als jij hem koopt, zit je dan vast aan de registratieregels van die staat. Ook zijn de jaarlijkse registratiekosten per jaar verschillend (bizar genoeg). Het betekent dus niet dat je hem om moeten laten zetten naar de staat waarin je hem koopt of verkoopt. Maar elke staat heeft net iets andere regels, die het moeilijk of makkelijk kunnen maken om het busje op jouw naam te schrijven. Je kan door heel Australie reizen met een auto van een andere staat, dat is geen probleem tot je ergens gaat wonen voor langer dan 3 maanden. Dan moet je hem officieel omzetten naar die staat, al wordt daar niet streng op gelet.

Bijvoorbeeld, toen wij in Sydney jaren geleden een busje wilden kopen uit Zuid-Australie, bleek dat we dan binnen 2 weken in Zuid-Australie ons moesten melden bij een registratiebureau om te erkennen dat het ons busje was. Dat was voor ons toen helemaal niet handig omdat we naar het Noorden gingen en niet richting Zuid-Australie, dus dat hebben we toen niet gedaan. We hadden hem eventueel om kunnen laten zetten naar NSW 'plates' maar dat wisten we nu niet en het is inderdaad een kostbaar grapje. Reken op minimaal $500 als je bijna geen mechanische problemen hebt.

Hoop dat het wat duidelijker is.
Groetjes
Gebruikersavatar
sebasss
» 17 dec 2012 22:39
dus als ik het goed begrijp. Is dus makkelijker om een auto uit de staat te kopen waar je bent. en om hem daar ook weer te verkopen.

moet er voor een grote auto net zoveel rego of wegenbelasting betaald worden als een kleine auto.
Of gaat dat net als in nederland op gewicht?

alvast bedankt
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 18 dec 2012 05:41
Hi,

Niet perse, het ligt aan de staat, elke staat heeft verschillende regels. Als je een auto/busje van een backpacker koopt, is het zeer waarschijnlijk dat de auto geen registratie/nummerbord heeft uit de staat waar je hem koopt. Voor een aantal staten maakt het niet uit, want kun de registratie overschrijven via de post of het internet. Bij de backpacker car market of online kun je info vinden per staat.

De jaarlijkse registration kosten verschillen inderdaad per auto in die zin dat 4WD zwaarder zijn en aanzienlijk meer kosten.

Succes ermee.
avatar
Evine
» 29 dec 2012 03:50
Hallo Rutger,

Momenteel zit ik met mijn vriend in australie en wij hebben een ford falcon gekocht in sydney en daar drie maanden mee rond gereden en in geslapen .het scheelt sowieso een hoop geld qua overnachtingen, op de meeste plekken kun je prima gratis campings vinden. Ik las dat jullie op zoek zijn naar een van maar mogelijk hebben jullie ook interesse in onze ford falcon? Zo ja dan hoor ik het graag en kan ik je meer details sturen over de auto!

Groeten Evine
Gerelateerde onderwerpen
5 maanden Australie
2 maanden Australië
3 maanden Australië
Australië in +-2 maanden
2 maanden Australië
In totaal is er 1 gebruiker online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 1 gast (gebaseerd op actieve gebruikers in de laatste 60 minuten)
Het grootste aantal gebruikers online was 2019 op 04 sep 2013 14:26

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast