Wil jij kans maken op een backpack? Lees dan hier wat je moet doen.

5 maanden Australie (Aug-Dec 2013), enkele vragen

Gebruikersavatar
Jeroens84
Vakantieganger
» 08 okt 2012 22:19
Beste medereizigers,

Ik ben van plan volgend jaar een half jaar te gaan reizen. 5 maanden daarvan zal ik in Australie gaan doorbrengen (de eerste maand gebruik ik om via een alternatieve route (de trans baikal express naar Beijing) erheen te reizen).
Ik zal me hierbij vooral gaan focussen op de westkust (in eerste instantie ontwijk ik de oostkust helemaal, alleen als ik nog tijd over heb ga ik die kant op).

Nou ben ik nu alvast wat dingetjes aan het bekijken/uitzoeken en dit riep wat vragen op, hopelijk kunnen jullie deze voor mij beantwoorden.

1) Ik ben niet van plan te gaan werken (wel WWOOFen en heel misschien vrijwilligerswerk). Hiervoor zou ik uit moeten kunnen met een verlengd 6 maanden toeristenvisum. Heb ik voor het WWOOFen nog een speciale verzekering nodig (ik heb nu een doorlopende reisverzekering van Unive)

2) Als ik het zo lees moet je met zon beetje elke bank wel toeslag betalen over pintransacties in het buitenland. Is het verstandig om ook als je niet gaat werken een australische bankrekening te openen en daarme je "dagelijkse" betalingen te doen (supermarkt enz).

3) Als je daar een rekening opent, is het dan makkelijker eenmalig een groot bedrag erop te zetten (bij het openen?) of het regelmatig aan te vullen (bijvoorbeeld door maandelijkse overboeking vanuit nederland, of als de transactiekosten hiervan erg hoog zijn pinnen en australie en dat op je rekening zetten)

4) Ik vlieg vanaf Beijing naar Melbourne (daar wil ik gaan starten gezien ik daar verre familie heb wonen) hebben jullie ervaring met vliegmaatschappijen in die regio (gezien ik niet vanuit hier vlieg vallen de "bekende" maatschappijen af. Welke raden jullie aan/af?

Dit waren ze voor nu maar in de komende maanden zal ik jullie vast nog vaker lastig vallen met vragen :?
Gebruikersavatar
Francine
Reisexpert
» 09 okt 2012 20:24
Leuk dat je naar Australië gaat, en mooi dat je deels via het vasteland daar heen trekt! De Westkust is een verstandige keuze. Supermooi en wat minder toeristisch. Ik probeer wat vragen te beantwoorden:

- Voor WWOOF-en kun je inderdaad met een 6 maanden toeristenvisum naar Australië. Wel een tip: zeg niet dat je vrijwilligerswerk/wwoof-en gaat doen. Ze kunnen (kunnen, het gebeurt vrijwel nooit!) hier moeilijk over gaan doen omdat veel vrijwilligerswerk kan worden gezien als het inpikken van werk.
Je hebt voor wwoof-en geen extra verzekering nodig. Als je lid wordt van wwoof wordt je deels verzekerend (WA).
Kijk wel even of je Univé verzekering voor zo'n lange periode verzekert! De meeste gewone doorlopend reisverzekeringen verzekeren voor maximaal 40 dagen per reis!!

- Ik heb zelf een betaalpakket van ING met een bankpas en een creditcard. Met dit betaalpakket betaal ik geen kosten voor het opnemen van geld. Wel kun je met deze pas (en andere Nederlandse passen) vaak niet gewoon betalen in de supermarkt. Ik pinde gewoon per keer geld bij een pinautomaat en betaalde contant.
Tip: zorg dat je altijd wat geld contant hebt voor als je pinpas een keer weigert (heb ik een paar keer gehad).
Achteraf gezien heb ik mijn Nederlandse pas meer gebruikt dan mijn Australische bankpas. Hou er rekening mee dat geld overmaken naar een buitenlandse rekening ook geld kost! Ik heb alleen tijdens mijn eerste reis een bankrekening in Australie geopend, de twee keer daarna heb ik alles met mijn Nederlandse bankpas gedaan.

- Mocht je besluiten een bankrekening te openen, dan zou ik eenmalig veel er op zetten.

- Vliegtuigmaatschappijen heb ik niet zoveel ervaring mee.
Gebruikersavatar
Jeroens84
Vakantieganger
» 05 dec 2012 21:13
Ik was alweer bijna vergeten dat ik hier een topic had gemaakt, Francine bedankt voor je reactie.

Verzekering heb ik onderhand uitgezocht, hiervoor zal ik een andere moeten zoeken die langere tijd dekt (Unive haalt het net niet).

De bankrekening ga ik nog even over nadenken.

Er zijn onderhand nog wel een aantal vragen bij mij opgekomen die jullie misschien voor mij kunnen beantwoorden:

1: Als ik daar een auto heb aangeschaft, hoe zit het dan met je bagage als je bijvoorbeeld een dagtripje maakt, kun je die gewoon in de auto laten liggen daar. De echt waardevolle spullen als camera enzo heb ik natuurlijk gewoon bij me maar je hebt daar dan toch een backpack in het zicht liggen lijkt me? Hoe hebben jullie dat daar gedaan?

2: Hoe deden/doen jullie het met slapen in de auto. Hebben jullie iets van raamverduistering/gordijntjes opgehangen ofzo tegen pottekijkers/zonlicht?

3: Ik ben van plan tijdens mijn reis een blog bij te houden via mijn tablet (Android). Weten jullie misschien een app waarmee je offline je bericht kan typen en opslaan en dan wanneer je wifi hebt de boel kan uploaden. De meeste werken naar mijn weten enkel wanneer je online bent

4: Ik heb tot nu toe vooral gedacht om daar een gewone auto (bijv een Ford Falcon of vergelijkbaar te kopen). Maar ik lees steeds meer artikelen die aanraden een 4WD aan te schaffen als je richting westkust gaat. Nou is deze natuurlijk ietsje prijziger in aanschaf en verbruik. Is dit nou echt de moeite waard om de mooie plekjes te zien, of kun je die ook bereiken met een gewone auto en af en toe een tourtje ofzo (bijv voor de Gibb river road).

Dank voor evt reacties!
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 06 dec 2012 02:04
Hi,

Als je naar de Westkust gaat is een 4WD zeker een overweging, maar het ligt er aan wat je wil gaan doen/zien etc. Het vergroot je mogelijkheden wel enorm. Daarnaast is een toertje op de Gibb bijvoorbeeld al snel erg duur, dus wat dat betreft is het waarschijnlijk goedkoper om een 4WD te kopen ipv een 2WD.

In deze post met links staat veel informatie erover:
4wd-camper-van-t24797.html

Het ligt eraan waar je bent of je je bagage in de auto kunt laten liggen, over het algemeen is het geen probleem. Neem inderdaad je waardevolle spullen hoe dan ook mee in een daypack. Je kunt je ramen makkelijk blinderen met zonneschermen of inderdaad gordijntjes/doeken etc.

Veel plezier in dat schitterende stuk Australie! ^O^
Gebruikersavatar
Erik
Site Admin
» 06 dec 2012 09:39
Jeroens84 schreef:3: Ik ben van plan tijdens mijn reis een blog bij te houden via mijn tablet (Android). Weten jullie misschien een app waarmee je offline je bericht kan typen en opslaan en dan wanneer je wifi hebt de boel kan uploaden. De meeste werken naar mijn weten enkel wanneer je online bent
ATG is met zo'n app bezig maar is nog in een heel vroeg stadium. Offline verhalen plaatsen en syncen met je weblog is al mogelijk. Foto's word binnenkort aan gewerkt. Mocht je er geen problemen mee hebben om een app in ontwikkeling te gebruiken stuur me dan even een PM. Ook wil ik dan graag samen met je kijken welke wensen er voor zo'n app zijn om deze verder uit te breiden.
Jeroens84 schreef:Ik was alweer bijna vergeten dat ik hier een topic had gemaakt, Francine bedankt voor je reactie.
Heb je geen mail gehad toen er een reactie geplaatst werd?
Gebruikersavatar
Francine
Reisexpert
» 10 dec 2012 11:05
1. Er is bij mij nooit iets gejat. Ik had wel een 'hoedenplank' die over de meeste bagage heen ging. De auto heeft ook wel eens een hele week op een parkeerterrein gestaan terwijl wij weg waren. Geen problemen gehad.
2. Ik heb meestal in een tent geslapen, dus niet echt veel ervaring. De paar keer dat ik in de auto sliep ging ik naar bed toen het donker was en stond met het eerste licht weer op.
3. geen ervaring met tablets, maar ik schreef mijn verhalen gewoon in een tekstbestand (Word oid) en uploadde daarna.
4. Voor de westkust is een 4WD inderdaad het overwegen waard. Zeker als je de Gibb wilt gaan rijden. Een tour is daar inderdaad duur en hoe kom je weer terug bij je auto (veel tours gaan van Broome naar Darwin dus een heel eind verder). Voor de oostkust is een gewone auto echt voldoende.
Gebruikersavatar
Jeroens84
Vakantieganger
» 10 dec 2012 22:09
Dank voor alle info zover mensen!

Ik ga over de 4wd vs 2wd nog even goed nadenken. Voor de mensen die daar hebben gereden met een 4x4. Tegen wat voor verbruik kijk je ongeveer aan vergeleken met een 2wd? En rijden die meer op diesel of gewone benzine?

@ Erik: Ik heb je een PM gestuurd over de app. De berichten van nieuwe posts heb ik denk ik wel gekregen (nu in ieder geval wel). Meestal verwijder ik die meteen. Ik vermoed dat ik daarna gewoon ben vergeten de reacties te lezen door de drukte.
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 11 dec 2012 02:07
Hi Jeroen,

De meeste 4WD's rijden op diesel, dat zijn ook de sterkere motoren en die kunnen aanzienlijk meer kilometers draaien. Het ligt er aan wat voor 4WD je koopt ten opzichte van wat het verbruik is. Ook maakt het uit of je in een stad rijdt of lange afstanden, zandwegen, asfalt, wind etc etc. Wij hebben een (zware) Landcruiser die loopt gemiddeld op reis zo'n 7-8 kilometer op de liter. Als we 4WD-en op zandwegen (dus niet gravel) loopt die zuiniger. Lichte 4WD's zijn natuurlijk wat zuiniger, maar minder solide.

Ik zou het zeker overwegen, want in West-Australie geeft het je echt veel meer mogelijkheiden en zijn er veel plekken alleen bereikbaar met 4WD. Toch zonde als je die moet missen....!

Groetjes
Gebruikersavatar
Jeroens84
Vakantieganger
» 31 dec 2012 16:21
Ik zit nu een beetje te twijfelen over mijn huidige startlocatie (Melbourne ivm familie daar). Als ik kijk op de diverse autsites (oa Gumtree) zie ik in Melbourne minder auto's beschikbaar dan in de omgeving Sydney, zeker als het om 4x4's gaat. Wat is jullie ervaring hierin? Zal het starten in Melbourne het vinden van een auto moeilijker maken (het voordeel is weer dat ik daar familie en wat kennissen uit vorige reizen heb wonen die misschien weer via locals wat kunnen vinden voor mij).
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 31 dec 2012 16:26
Hi,

Denk dat er weinig verschil is in het aanbod, maar dat het uberhaupt een goed idee is om het van een "local" te kopen en niet een backpacker. Die onderhouden hun auto's namelijk vaak niet echt goed. Als je familie hebt in Melbourne zou ik daar rondkijken, hun hulp is zeker een pluspunt. Soms kan het nog een heel gedoe zijn om van de ene plek naar de andere te gaan om naar auto's te kijken en als je familie je daarmee kan helpen, scheelt het veel.

Dit zijn sites waar auto's te koop op worden aangeboden:
http://www.carsales.com.au
en
http://www.tradingpost.com.au

Succes ermee!

P.s. kijk wel even na wat de verkoopregels zijn voor auto's uit Victoria of NSW voor later mocht je uit die staten kopen!
Gebruikersavatar
Jeroens84
Vakantieganger
» 21 jan 2013 20:27
Daar ben ik weer met een nieuwe vraag :) .
Hoe lang van te voren moet (kan) je ongeveer een visum voor Australie aanvragen (gaat om toeristenvisum voor 6 maanden). Ik ben dit even aan het inplannen gezien ik ook nog de visa voor Rusland, Mongolie en China moet doen (nou ja wordt gedaan maar dit kost totaal 2 maanden).
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 22 jan 2013 01:28
Hi,

Je kan je 6 maanden toeristenvisum online aanvragen, die is dan een tijd geldig om te gebruiken. Eventueel kan de immigratiedienst je vragen stellen over je doel, financiele middelen, reisplannen etc. Dus het loont om het op z'n minst 1 maand vantevoren aan te vragen. Zeer waarschijnlijk krijg je hem zeer snel toegekend dmv een email.

Veel plezier!
Gebruikersavatar
Jeroens84
Vakantieganger
» 25 jan 2013 12:18
Dank je voor je reactie Kim! Is er ook nog een limiet hoe ver van te voren je hem kan aanvragen (bij de Working holiday visa zag ik 12 maanden staan, maar bij deze niks). Zou ik hem dus bijvoorbeeld nu al kunnen aanvragen? (onder het mom, dan hebben we dat maar vast gehad).

Dan nog een ander vraagje, ook al duurt het nog even voor ik vertrek (volgens mijn PC nog 153 dagen, 3 uur en 43 minuten tot mijn reis begint), ben ik al regelmatig aan het kijken op gumtree voor auto's (met name 4x4). ik zie daar erg vaak auto's voorbij komen van locals welke nog totaal geen uitrusting hebben (matras/airbed, tent, kampeeruitrusting enz). Waar kun je hiervoor het beste terecht? Nieuw kopen lijkt me een prijzige aangelegenheid.
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 25 jan 2013 12:43
Hi,

Als je je visum hebt gekregen heb je ook voor een toeristenvisum 12 maanden om te gaan, zie: http://www.immi.gov.au/visitors/tourist/976/

Kampeeruitrusting hoeft niet heel duur te zijn hoor. Als je naar de K-mart of Target gaat heb je voor zo'n $50 een redelijk goed tentje en pak hem beet voor zo'n $100-$150 extra de rest van je spulletjes zoals kleine koelbox, stoel, kookset, bestek, pannen etc. Dus daar zou ik het niet voor laten. Je kan het natuurlijk ook een stuk duurder maken, ligt aan jezelf. Vaak worden dat soort spullen ook te koop aangeboden op het internet op plekken waar veel backpackers zijn.

Het nadeel aan backpackerauto's is dat ze vaak niet goed onderhouden zijn omdat backpackers weinig tot geen geld aan hun auto besteden. Daarom is het zo belangrijk om een mechanische test te laten doen. Er zijn veel verborgen gebreken die je gewoon niet kan zien, maar bij een garage met zo'n check meteen aan het licht komen. Dat kan veel problemen voorkomen.

Groetjes
Gebruikersavatar
Jeroens84
Vakantieganger
» 25 jan 2013 13:13
Nogmaals bedankt voor de info!

Oh, dat is inderdaad een stuk goedkoper dan ik had gedacht. Dan is het inderdaad verstandiger dit gewoon nieuw te kopen (en later dan weer bij de auto te kunnen doorverkopen).

Ik ben inderdaad van plan via een local een auto te kopen, dat geeft toch net wat meer zekerheid dan een (mogelijke goedkopere) backpackerauto.
Het lijkt mij ook verstandig die technische check te laten doen bij een auto van een local (zoals je zegt, sommige problemen kun je niet aan de buitenkant zien).
Gerelateerde onderwerpen
Reis Australie - enkele vragen
Rondreis Australie, route + enkele vragen.
Enkele reis of retour australie??
Enkele reis Australie, kom ik het land in?
Route 2 maanden OZ, vanaf maart 2013
In totaal is er 1 gebruiker online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 1 gast (gebaseerd op actieve gebruikers in de laatste 60 minuten)
Het grootste aantal gebruikers online was 2019 op 04 sep 2013 14:26

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast