De Lonely Planet, Footprint of Rough Guide?

avatar
tom
Reisexpert
» 24 sep 2008 18:19
Het klopt meestal beter dan bv de LP. Zeker als die LP geschreven is door bv die mafkees die nog nooit in Colombia geweest was :-). Statistisch gezien zit je de laatste paar vragen heel slecht met de LP. Dat van schaken en Iran klopte ook niet. Misschien maken ze in de LP dit soort foutjes wel bewust: staat wel interessant om te beweren dat schaken in Iran uitgevonden is.....
lonely planet maakt erg veel foutjes; als je praat met bijv. lokale geusthouse eigenaren zie je ook dat de schrijvers er niet altijd evenveel moeite in stoppen. zo begreep ik in bijv cambodja, sihanoukville dat de auteur alleen langs ging bij het meest populaire guesthouse waar hij de eigenaar kent, daar een paar uurtjes mee praat (is er wat nieuws, wat is er weg etc) en daar vervolgens zijn hoofdstuk sihanoukville op baseert.....aiai
Gebruikersavatar
El Niño
Reisexpert
» 25 sep 2008 11:36
eVeLiEnSkI schreef:Ik heb het een paar weken geleden ookal ergens geschreven ... Koop gewoon een Rough Guide :D

gaan jullie me nu lynchen?? :?
Idd. Voor je het weet koop je per ongeluk een Rough Guide uit 2004 ofzo.... Nee, het alternatief voor de LP is meestal de Footprint.
avatar
eVeLiEnSkI
Wereldreiziger
» 25 sep 2008 14:00
Bwa, in drie grote standaard boekhandels in Antwerpen was de versie van de Rough Guide recenter dan die van de zogezegde bijbel der reizigers ... Dan is mijn keuze snel gemaakt :D
Gebruikersavatar
El Niño
Reisexpert
» 25 sep 2008 14:46
Dat hangt van het land af. Volgens mij wordt de Rough Guide het minst geupgrade. De LP eens per 3 jaar gemiddeld, de Footprint elk jaar.... Oh ja, de ene upgrade is de andere niet. De LP heeft er nogal een handje van om de prijzen van hostels enzo slecht/niet bij te werken. Kom je in Argentinie, en blijkt het prijsniveau 80% hoger te liggen dan de LP beweert...
Gebruikersavatar
bolletjeom
Reisexpert
» 25 sep 2008 21:04
heb de footprint meegenomen naar borneo om dar 2 dagen te zoeken naar een LP
wat is footprint onoverzichtelijk en wat staat er weinig in!!

kan aan het land hebben gelegen maar ik maak geen uitstapjes meer naar footprint!
Gebruikersavatar
Tikva
Reisexpert
» 25 sep 2008 21:52
Erik schreef: Volgens mij wordt de Rough Guide het minst geupgrade. De LP eens per 3 jaar gemiddeld, de Footprint elk jaar.... .
Alleen de Footprint van zuid-amerika worden elk jaar geupdate, de rest zit soms echt lang tusen hoor. Die van zuid-amerika (boliva, peru) zijn in mijn ervaring echt wel beter dan de LP. Ook centraal-amerika is best goed bijv van nicaragua is nu pas een jaartje de eerste LP terwijl er al 5 jaar een footprint guide was, toch worden die ongeveer net zo vaak geupdate als de LP.

De LP is weer veel beter is Azie, thailand bijv werden echt wel elk jaar geupdate (tegenwoordig met de nieuwe eigenaar om de 2 jaar).. Australie en Nieuw-zeeland volgens mij ook super vaak. Plus ze zijn goed in landen die geen andere reisgids heeft.

En ja de rough guide geen idee waar die goed is zijn ik vind het ech rot boeken. Zulke slecht kaartje, ze missen attracties en voor hotels en meer gericht op de hotel reiziger dan de backpacker. Ook stom dat ze altijd alleen vertellen hoe je ergens komt uit de UK of de USA als of er geen andere landen bestaan.
Gebruikersavatar
El Niño
Reisexpert
» 26 sep 2008 11:21
Ok, goed om te weten. Het update verhaal vd Footprint ken ik idd alleen uit Zuid Amerika. Ik moet trouwens zeggen dat de nieuwste LP Bolivia wel erg goed is. Die van Ecuador ook wel, de rest van de Zuid Amerika LPs zijn eigenlijk slecht.....

Toch koop ik bij voorkeur een LP. De Footprint leest idd niet lekker. Maar wetende dat de LPs van bv Brazilie en Colombia erg slecht zijn, dan raad ik voor die landen de Footprint aan....
Gebruikersavatar
bolletjeom
Reisexpert
» 26 sep 2008 12:24
ik ben erg tevreden over de leesbaarheid van de LP en ook de uitvoerige omschrijving van vervoer. Ik denk dat de goede vervoers sectie voor mij doorslaggevend is.
Maar als en editie al een aantal jaar oud is kijk ik wel eens bij de concurentie. Zo kwam ik aan de footprint Borneo.maar dat was dus niets
Voor Iran bijvoorbeeld zijn er weinig alternatieven. Dat vind ik een pluspunt van de LP. dat ze van veel minder bekende landen info hebben.
maar voor stedengidsjes bijvoorbeeld zal ik niet snel de LP kiezen. te duur en vaak zijn andere gidsjes uitgebreider.

Wat ik ook fijn vind is dat de werkelijke prijzen er in staan....ook als ze niet meer helemaal kloppen. Ik heb echt een hekel aan het systeem van codes. Prijs klasse A tot en met D enzo
Gebruikersavatar
El Niño
Reisexpert
» 26 sep 2008 12:36
Meeste mee eens. Tsja, als de prijzen echt kloppen (LP Bolivia) dan is dat erg prettig. Maar als er geen reet van klopt, vind ik het alleen maar irritant. Ik dacht geloof ik eens ergens in Argentinie een nachtje in een hotel van $30 ofzo te gaan zitten. Een keertje jezelf verwennen met zwembad enzo. Gelukkig kwam ik er net op tijd achter (website van het hotel) dat dat hotel ineens $60 kostte.... Dan kun je beter dat Footprint systeem hebben. Als de prijzen in een land stijgen hoeven ze alleen maar de die prijsranges aan te passen.

In Zuid Amerika komt de Footprint trouwens ook met veel meer en betere opties voor accomodatie. De LP komt maar met een beperkt aantal, en de helft zeiken ze vervolgens ook nog eens af. Wat moet je daar mee? Opties die ranzig zijn, donker/koud, onveilig, herrie enzo, met als enige pluspunt dat het goedkoop is :?
Gebruikersavatar
bolletjeom
Reisexpert
» 26 sep 2008 18:44
aan de ene kant kan ik die eerlijkheid wel waarderen aan de andere kant is het ook heel erg afhankelijk van wie de check heeft gedaan. We zijn vaak zat op plekken geweest die in onmze ogen echt niet slecht waren. Maar zo'n omschrijving kan er ook voor zorgen dat een hostel eigenaar weer iets gaat doen.
Gebruikersavatar
kohraya
Reisexpert
» 26 sep 2008 23:47
Waarom die jacht op recente reisgidsen?
De seizoenen blijven hetzelfde.
De nationale parken, bergen, rivieren, steden en dorpen blijven op dezelfde plaats liggen.
Stratenplannen blijven zelfs quasi hetzelfde.
De highlights blijven onveranderlijk.
Trein- en busschema's kom je ter plaatse te weten (wat dat betreft vertrouw ik geen enkele reisgids).
Van het moment dat een hostel in een gids staat, schiet de prijs toch omhoog tegen het moment dat je daar komt.
En denk je echt dat in die en die stad slecht die 10 of 20 budget slaapplaatsjes bestaan die in de reisgids vermeld staan?

De beste reisgids? Dat is volgens mij die opdringerige, irritante, armoedige riksjarijder die op het station meteen naar je toe komt gehold en goed begrijpt met wat je bedoeld met 'the cheapest guesthouse of town'. (en ik heb hun nog nooit een LP of Rough Guide zien hanteren :D )

Trouwens ... een verouderde LP lijkt erg veel op een talisman (ik heb er toch steeds geluk mee :wink: ).
Gebruikersavatar
Tikva
Reisexpert
» 27 sep 2008 08:46
Waarom een recente gids:

- Als in een recente gids een hostel staat van goede kwaliteit dan zal die dat nu vast ook nog wel zijn, in een oude gids kan het al helemaal verslonds zijn.
- Nieuwe wegen, nieuwe routes een recente gids geeft beter aan welke vervoersopties er zijn.
- Prijzen zulke in de nieuwe gids echt wel beter kloppen, zeker voor attracties.
- Voor kleine plaatsjes of plekken die nieuw zijn op het backpackers trail zijn er vaak maar 2 of 3 plekken waar je kunt slapen. Dus dan staat wel echt alles wat er is in je reisgids. In een oude reisgids staat deze plek er mischien wel helemaal niet in.
- Plaatsen waar geen backpackers straat is en waar de verschillende hostels heel erg verspreid liggen.
- Je verwacht een idillisch eilandje, dikke pech net sinds 3 jaar is er een enorm casinohotel gebouwd.. :mrgreen:

Ik ben het er wel mee eens dat voor een land als Thailand een oude gids weinig verschil maakt omdat je toch met hele toeristen gebieden werkt. Maar in India waar iedereen lekker onbetrouwbaar is of in een Nicargua wat echt een opkomende bestemming is dan is die reisgids je goede vriend en niet die Riksja of taxi chauffeur.

Mijn ervaring is juist dat die riksja rijder je helemaal niet naar het hotel brengt wat je wil. Mischien zijn mijn wensen wat te ingewikkeld. Schoon, niet te duur maar zeker niet de goedkoopste i.v.b. met schoon, beetje sfeer, afhankelijk van mijn mood wel/niet druk, soms kies ik echt omdat er een book exchange is, hangmatten ook altijd een plus; Leg dat maar eens uit. En de taxi chauffeur die hebben regelmatig nog nooit van een hostel gehoord, pas met de straatnaam kom je een keer ergens.

Die 10 euro die je bespaard door een 2e hands reisgids te kopen weegt niet op tegen de commisie van de riksja man en al het extra zoekwerk.
Gebruikersavatar
El Niño
Reisexpert
» 27 sep 2008 12:01
Laat ik er eens een paar dingen uitpikken waar ik het wel mee eens ben :-).

In het algemeen ben ik het meer met Tikva eens, maar Kohraya heeft wel een punt wat betreft die bussen. Ik vertrouw de businfo in de gidsen ook niet. Toch is het wel handig om iets over die bussen te weten. Zijn er rechtstreekse bussen, hoe lang is de trip ongeveer enz. Dat vind ik handig om mijn route te plannen. Exacte vertrektijden enzo kloppen inderdaad nooit, en route/busmaatschappij combi's kloppen ook erg vaak niet in die gidsen. Het is wel handig om te weten welke busmaatschappijen goed zijn. Dan probeer je op het busstation gewoon daar een kaartje te scoren. Ik heb er op een gegeven moment een gewoonte van gemaakt om aan locals enzo te vragen welke busmaatschappijen ik moest nemen. Heb bv per ongeluk een keer in de bus van een foute maatschappij in Bolivia gezeten.....kwam ik tijdens een pauze achter: ik sprak een local die liever met een andere maatschappij gegaan was (maar kon niet ivm vertrektijden geloof ik), omdat deze maatschappij recent nogal veel ongelukken gehad had....

Maar me door een local zomaar naar een hostel laten brengen heb ik een enorme hekel aan! Ik heb precies dat probleem van Tikva: wil steeds weer wat anders, en heb idd ook wel eens een hostel genomen vanwege de bookexchange :-). En dat hangt idd ook weer van het land af. In die 4 dagen dat ik ooit in India geweest ben, had ik al continu ruzie met die onbetrouwbare Riksja figuren, en mijn lot in handen van zo'n mafkees leggen doe ik echt niet :-).

Het kan trouwens wel goed gaan hoor. In Lima had ik een foutje gemaakt. Iets raars gereserveerd (het was wel goedkoop :-)), dat we helemaal niet konden vinden. Ik twijfelde wel even aan de taxichauffeur, maar het was echt zo: op het adres was geen hostel. Toen ging hij rondje bellen (en ik dook weer met mn neus in de reisgids). Op een gegeven moment had hij wat, en kreeg ik zijn mobiel in mn handen gedrukt. Nog ff geprobeerd te onderhandelen (maar ze zeiden: veel succes: dit is Miraflores en voor minder krijg je hier geen eigen kamer :-)), en enorme topdeal! Nieuw hotel, en in mijn eentje op 2-pers kamer voor halve prijs (zo'n hotel waar je per persoon betaalt). Die vent mee naar binnen, moest naar de WC en bleef erg lang weg....wilde natuurlijk effe over provisie zeuren nadat ik ingecheckt had. Prima toch :-)?

Uiteindelijk kom ik toch erg vaak terecht in plaatsen die niet in de gids stonden. Soms gewoon door op goed gelukt op zoek te gaan (soms pluk ik ze ook van internet af). Waar dat kan dus: in een klein dorpje wel, in een stad met alles verspreid niet. Heb ook wel eens wat voor 1 nacht genomen, om dan vervolgens op zoek te gaan de volgende ochtend zonder rugzak (grote conferentie in Buenos Aires, ahhhh). Maar dat is eigenlijk waardeloos. Je verknalt er bijna een dag mee...Dan is de gouden tip uit een reisgids erg veel waard! Helaas is dit nou net het zwakste punt van de LP in mijn ogen (iig in Zuid Amerika)....
Gebruikersavatar
Moira
Reisexpert
» 27 sep 2008 16:25
Hallo,

Wij gebruiken eigenlijk altijd de Lonely Planet. Maar niet om een geusthouse of hotel te vinden. Wij gebruiken de lonely planet als een boek om routes uit te plannen en voor de mappen. Deze zijn prima in de Lonely Planet.

Ik weet wel dat de Lonely Planet van Cambodja al jaren niet meer veranderd is dus daar zal ook veel in staan wat gedateerd is.

Ik zoek altijd op internet naar een geusthouse of hotels dan vind je veel meer dan wat in de lonely planet staat.

gr van Moira
Gebruikersavatar
kohraya
Reisexpert
» 27 sep 2008 22:25
Tikva heeft in bepaalde opzichten gelijk. Als je bepaalde eisen hebt of een mate van zekerheid wil hebben, is een recente gids zeker nuttig. Persoonlijk hou ik erg van het onverwachtte en stel ik totaal geen eisen.
Ik heb zo dus wel eens in een station een nachtje op de grond geslapen. Maar ook met een ticket voor een nachttrein 3e klas (in Indië) terug uit gestapt omdat dit over mijn grens ging. Ik geraakte de wagon trouwens niet eens in met mijn rugzak :shock: (ook weer een ervaring rijker)
Zoals Moira aanstipt, vind ik reisgidsen vooral handig om een ruwe route uit te stippelen. Ook bvb om te weten waar de meeste hostels liggen. Maar ik laat mijn reis niet bepalen door die boekjes. Als ik de Taj Mahal, Angkor Wat of Salar de Uyuni wil bezoeken, dan draai ik mij echt niet om als blijkt dat de prijs verdubbeld is sinds die oude uitgave van de LP.
En vaak weet die vervelende riksjarijder de (nieuwe?) leuke plekjes nét voor de recente uitgaven van een reisgids :wink:

't Is niet mijn bedoeling een welles-nietes-spelletje te spelen hoor. Ik denk dat het kiezen van een reisgids veel te maken heeft met je manier van reizen, je eisen, je ervaringen ,je verwachtingen. En welke reisgids het dan wordt, dat is iets wat je toch moet uitvissen door ondervinding en ... zelfs je gevoel voor humor speelt daarbij een rol (ik vind de LP humor dus best leuk).
Oh ja ... en ook je reispartner heeft een vinger in de pap ...

Gerelateerde onderwerpen

In totaal is er 1 gebruiker online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 1 gast (gebaseerd op actieve gebruikers in de laatste 60 minuten)
Het grootste aantal gebruikers online was 2019 op 04 sep 2013 14:26

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast