Wil jij kans maken op een backpack? Lees dan hier wat je moet doen.

Kan je in Zuid-Afrika veilig als meisje alleen reizen?

avatar
Kaatje
» 27 jul 2014 16:14
Hallo,

Ik wil in Zuid-Afrika gaan backpacken. Is het veilig voor een 22 jarige met blond haar om daar alleen te gaan reizen. En natuurlijk zo goedkoop mogelijk. Ik het eerder in Italie via een groepsreis rondgereisd en is mij erg goed bevallen en wil het nu alleen gaan proberen.

Ik wil met de Baz bus van Johannesburg naar Kaapstad reizen en daar onderweg bij leuke plaatsen uit te stappen. Heeft iemand ook ervaring met de Baz bus? Hoe het hun bevallen is.

Of raden jullie een ander land aan waar ik beter alleen kan reizen?

Ben benieuwd naar jullie antwoorden!!
Gebruikersavatar
Erik
Site Admin
» 28 jul 2014 14:27
Ik ben nooit in Zuid-Afrika geweest, maar wat ik er van heb gehoord is dat enige voorzichtigheid wel nodig is. Er zijn andere landen die misschien gemakkelijker zijn om eerst te proberen en wat ervaring op te doen. Maar het hangt er maar net van af wat je zelf graag wilt.
avatar
Kaatje
» 28 jul 2014 16:02
Ik wil graag buiten Europa. Ik wil al een lange tijd graag naar zuid-afrika. Maar misschien kan ik er dan beter nog een paar jaartjes mee wachten tot dat ik wat meer ervaring heb opgedaan. Wat voor andere landen zou jij dan voorstellen wat slimmer is.
Gebruikersavatar
Erik
Site Admin
» 28 jul 2014 16:34
Ik weet niet precies wat je budget of gewenste reistijd is, maar je zou naar verschillende landen in Azië kunnen gaan. Bijna alles is daar vrij goedkoop (in tegenstelling tot Zuid-Afrika) en sowieso goed te doen. Wil je niet naar Azië dan zou je ook enkele landen in Centraal Amerika kunnen bezoeken. Zo is Nicaragua relatief veilig en goed te doen. Mexico zou eventueel ook nog kunnen (goede voorbereiding is wel nodig vind ik zelf). Het ligt er een beetje aan wat je zoekt.

Mocht je liever naar Afrika willen dan durf ik niet echt aanbevelingen te geven aangezien ik nog niet heel veel landen bezocht heb daar.
Gebruikersavatar
Dennis1982
Reiziger
» 27 apr 2015 23:35
Ik ben 5 maanden in Zuid Afrika geweest en als 22 jarige blonde meid zou ik er zonder ervaring met het land ( alleen ) zeker niet aan beginnen!

Ga dan naar Thailand! dat is het ongeveer 100.000 keer veiliger ;o)
Gebruikersavatar
Erik
Site Admin
» 07 mei 2015 11:24
Dennis is de situatie anders voor een man?
Gebruikersavatar
Dennis1982
Reiziger
» 07 mei 2015 16:06
Hmm ik weet het niet..

Toen ik er was had ik een huurauto tot mijn beschikking en dat ging prima en kan ik iedereen aanraden. Maar mij werdt daar nadrukkelijk aangeraden om 's avonds voor niets of niemand te stoppen. Het is niet voor niets dat de mensen daar tralies voor de ramen hebben, een abonnement hebben op een soort privé beveiliging en vaak een wapen in huis of op zak hebben.

Maar ik zat zelf in de regio van Pretoria en Johannesburg... en als je daar dagelijks het journaal ziet wordt je vanzelf wel voorzichtig. Het is voor de mensen die daar wonen ook niet de vraag of ze er ooit mee te maken krijgen maar wanneer.

Maar als je daar een huurauto regelt zul je vrij veilig zijn.
Gebruikersavatar
Jenny
Reisexpert
» 07 mei 2015 19:59
Ik denk dat je met de Bazz bus ook veilig reist. Je wordt voor de deur opgehaald en afgezet. Je hostel kan je vervolgens zeggen waar je wel en niet moet komen.

Ik ging 's avonds in het donker niet in mijn eentje naar een restaurant, maar ik heb wel alle uitstapjes kunnen doen die ik wilde doen.
Gebruikersavatar
Dennis1982
Reiziger
» 07 mei 2015 23:32
Zo'n Bazz bus ziet er inderdaad wel veilig uit.... Je kunt ook gewoon rustig uit eten gaan, of gaan stappen. Zorg alleen dat je van hotspot naar hotspot gaat en niet even een onbewaakte straat in loopt.
Gebruikersavatar
Dennis1982
Reiziger
» 07 mei 2015 23:39
Tip!

Als je ooit besluit een auto te gaan huren in Zuid Afrika, regel dan een navigatiesysteem. Links rijden is al moeilijk genoeg als je dan ook nog eens dat chaotische verkeer erbij optelt en de andere verkeersregels. Dan heb je echt geen zin om óók nog eens om je heen te moeten gaan kijken waar je nou eigenlijk naartoe moet.
Gebruikersavatar
Jenny
Reisexpert
» 08 mei 2015 07:05
Dennis1982 schreef:Zo'n Bazz bus ziet er inderdaad wel veilig uit.
Ik heb tijdens mijn ZA-reis (vrouw alleen, blond, maar toen ouder dan 22 en meer reiservaring) bewust gekozen voor de Bazbus en niet voor een huurauto.

Redenen: je bent niet alleen. Geen problemen met autopech op plekken waar niemand komt. Je rijdt niet zomaar een 'foute' wijk in. Voor vertrek vond ik die verhalen over 'rijd 's avonds maar door rood dat ik veiliger' een beetje eng.

Thailand is absoluut vriendelijker en goedkoper voor jonge backpackers dan ZA, maar als je je inleest is ZA ook te doen.
Gebruikersavatar
MichelleVA25
» 18 mei 2015 12:59
Hi,

Ik verblijf momenteel in Zuid-Afrika (Kaapstad) voor 4 maanden. Overdag kan je in Kaapstad prima alleen over straat, zodra het schemerig begint te worden niet meer. Zelf heb ik een huurauto en dat bevalt me prima, overal heentouren, deurtjes op slot en oja niet te vergeten en ligt altijd een taser & pepperspray in me auto. Je weet maar nooit.
Gebruikersavatar
Janneke
Reisexpert
» 07 jun 2015 07:53
Ik woon nu bijna 1,5 jaar in ZA. Met de baz bus kun je prima reizen als vrouw alleen. Je wordt idd voor de deur van je hostel afgezet en opgehaald en leert onderweg makkelijk andere mensen kennen. Enige voorzichtigheid in ZA is wel nodig. Ga 's avonds niet alleen op pad en maak gebruik van erkende taxi's. Ik heb geen taser en pepperspray in mn auto. Ik zou ook niet weten wat je daarmee opschiet aangezien de meeste overvallers hier gewapend zijn met een pistool. Tip: altijd alles afgeven, meewerken en vooral niet proberen de held uit te hangen. Maar met gewoon je gezonde verstand gebruiken kom je een heel eind. Als je zelf rijdt is links rijden is idd even wennen, maar chaotisch verkeer? Het is geen India ofzo...
avatar
claudje7
» 30 sep 2015 21:11
Dit topic is al een jaartje oud, maar toch wil ik hier graag nog even op reageren om het taboe van in je eentje als vrouw reizen in ZA uit de wereld te helpen!

Ik heb vorig jaar van december 2013 tot maart 2014 in mijn eentje gereisd (was toen 21, in mijn eentje en was nooit verder van huis geweest dan Rome). Spannend? Ontzettend! Vooral door al die nare verhalen op internet. Mijn conclusie? Gewoon je koppie erbij houden en dan valt het wel mee.

Natuurlijk heb je in ZA veel criminaliteit en moet je wat beter oppassen dan in de meeste Europese landen. Het grootste deel van deze criminaliteit vindt óf in de townships plaats, óf als het donker is. Als je je dus aan een paar simpele regels houdt, maak je de kans dat je slachtoffer wordt dus al een stuk kleiner. Maar he, zelfs in NL gebeuren dingen, dus 100% kun je het niet voorkomen. Ik heb tijdens mijn 4 maanden geen enkele onveilige situatie meegemaakt, en dat heeft misschien ook te maken met de regels die ik voor mezelf had opgesteld:
1. Niet alleen in township ingaan
2. Niet alleen over straat in het donker. Zelf niet 'maar 1 straat verder'.
3. Geen dure spullen laten zien als je alleen over straat loopt
4. Goed op je tas passen (maar dit doe je in Rotterdam ook al)
5. Vraag bij het hostel waar je verblijft hoe de omgeving is, wat je wel en niet kan maken en welke buurten je moet vermijden
6. Groot geld stopte ik in mijn BH (soms toch handig om een vrouw te zijn!), en in mijn portemonnee alleen maar kleingeld met een waarde van omgerekend ongeveer 20 euro. Als ik dan beroofd zou worden zou ik dus niet te veel geld verliezen, maar zouden ze (hopelijk) ook niet achterdochtig worden dat ik niet meewerk omdat ik geen geld bij me draag.

Panisch zijn om je camera of telefoon te gebruiken hoeft ook echt niet. Tja, als je de enige in een straat bent zou ik het niet zo snel doen, maar als er meerdere mensen om je heen lopen en het is dag, kan er weinig misgaan (de uitzonderingen daargelaten). Gezond verstand gebruiken dus.

Blond of niet, het maakt in ZA helemaal niet uit. In Kaapstad is 80% van de inwoners blank (townships niet meegerekend), dus blonde meisjes kom je overal tegen. In de kleine authentieke dorpjes zul je ze inderdaad minder snel zien, maar daar val je toch al op met je blanke huidskleur.

Ik heb tijdens mijn reis ook gebruik gemaakt van de BazBus. Ideaal! Het scheelt ontzettend in kosten als je alleen reist (geen autohuur), het is veilig (deur-tot-deur, letterlijk!), je ontmoet ontzettend veel andere reizigers die je vaak later in je reis weer tegenkomt, dus heel gezellig, én het is bovendien een goede manier om een heel stuk van het land te zien.

Al met al was dit de reis van mijn leven! Ik ben inmiddels aan het sparen om later dit jaar met mijn vriend terug te keren (dit keer mét huurauto), om hem dit geweldige land ook te kunnen laten zien. De meeste mensen die ik daar heb ontmoet (en dan vooral de vrouwen), zijn inmiddels al een aantal keer teruggekeerd of gaan binnenkort ook weer terug, omdat ze helemaal verliefd zijn geworden op het land!
Laat je door de verhalen op internet dus niet tegenhouden om te gaan. Hou je hoofd erbij en ga gewoon genieten van dit prachtige land!

(Haha, sorry voor dit ellenlange betoog...)
Gerelateerde onderwerpen
zelf rondreizen zuid afrika veilig?
Zuid-Afrika 2 weken alleen
Zuid Afrika of Indonesië
tour zuid afrika
backpacken zuid afrika
In totaal zijn er 0 gebruikers online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 0 gasten (gebaseerd op actieve gebruikers in de laatste 60 minuten)
Het grootste aantal gebruikers online was 2019 op 04 sep 2013 14:26

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten