Wil jij kans maken op een backpack? Lees dan hier wat je moet doen.

Kaapstad naar Jo'burg - is deze planning realistisch?

avatar
thierry_henry
Vakantieganger
» 15 jan 2016 08:36
Hoi iedereen,

Graag zou ik jullie input ontvangen over onderstaande planning. Wij willen rondreizen met een huurauto
Is deze planning niet te krap?
Vooral Drakensbergen en Sani Pass vind ik lastig in te passen.
Hebben jullie verder nog opmerkingen over dingen die jullie anders zouden doen?

1 Amsterdam - Kaapstad
2 Kaapstad Tafelberg + Robbeneiland
3 Kaapstad Chapman's Peak Drive + Kaap de Goede Hoop + Simon's Town + Boulders Beach + Kalk Bay + Kirstenbosch National Botanical Garden
4 Kaapstad Kasteel + Company's Gardens + City Bowl + Bo-Kaap + voetbalstadion
5 Kaapstad - Stellenbosch Ochtend: Kaapstad. Middag: Stellenbosch wijnproeven
6 Stellenbosch - Hermanus Franschhoek + Franschhoekpas + Walvissen Hermanus
7 Hermanus - Knysna Garden Route
8 Knysna vrije dag in Knysna
9 Knysna Oudtshoorn (Cango grotten + struisvogels + Swartbergpas)
10 Knysna - Addo Garden Route + Plettenberg Bay + Tsitsikamma
11 Addo Addo Elephant NP
12 Addo - Port Elizabeth - Durban vlucht Port Elizabeth - Durban
13 Durban vrije dag in Durban
14 Durban - Sani Pass (Lesotho) dagexcursie Lesotho
15 Durban - Giants Castle (Central Drakensbergen) 6hr/14km wandeling van Giant's Camp naar World's view
16 Drakensbergen - St. Lucia
17 Hluhluwe 3 dagen in Hluhluwe NP
18 Hluhluwe
19 Hluhluwe - St. Lucia
20 St. Lucia iSimangaliso Wetland Park
21 St. Lucia - Swaziland Manzini
22 Swaziland - Kruger overnachten in Hazyview?
23 Kruger Kruger NP game drive
24 Kruger - Panoramaroute - Graskop Panorama Route (Blyde River Canyon)
25 Graskop/Hoedspruit - Johannesburg
26 Johannesburg - Amsterdam Soweto, Jacaranda trees (Parkwood, Houghton)
27 aankomst Amsterdam

Jullie opmerkingen zijn erg welkom!
Gebruikersavatar
Lodder
Reiziger
» 15 jan 2016 12:10
Hey,

Ik heb nagenoeg dezelfde route op mn verlanglijstje staan, waar ik ook ongeveer 4 weken voor heb geschat.
Verder is dit bericht vooral om de updates op jou vraag te ontvangen ;)

Grz
Lodder
Gebruikersavatar
bolletjeom
Reisexpert
» 18 jan 2016 11:30
Hi

Hoe laat kom je aan in Kaapstad? want meestal is Amsterdam - de volgende ochtend of mid-middag Kaapstad.
Is dag 1 je vertrekdag uit NL of je aankomst dag?

Als je aankomt op dag 1 kan je al een paar dingen doen die dag die op je wensen lijst staan.
Neem een hostel/hotel in de wijk "The gardens" . Ik kan Ashanti lodge aanbevelen (sjieke naam maar is gewoon een backpackers) of ONE op kloofstreet. Dan kan je de eerste dag al door Kloofstreet en Longstreet wandelen en de Company's gardens bekijken. Voor je einde dag/ avond kan je dan richting Waterfront langs het voetbal stadium. Ik geloof niet dat die van binnen te bezoeken is.
Waarom ik dit zeg komt zo meteen....

dag 2: Reken er op dat je een aantal activiteiten die op je wensen lijst staan voor Kaapstad mogelijk niet kunt doen. Het weer (wind) gooit vaak roet in het eten voor de tafelberg en robbeneiland. Het kan dus zijn dat heel dag 2 vrij komt om andere dingen te doen.

dag 3: Je cape dagtour inclusief de botanische tuin is ambitieus. wanneer touroperators dit zo aanbieden is het een dag van 7.00 tot 19.00 en heb je overal weinig tijd. En zij weten waar ze moeten zijn en waar je kunt parkeren.. Dus het is te doen als je een toer boekt en niet als je het zelf wilt doen. skip dan de botanische tuin.

Dag 4. ik weet niet hoe belangrijk je al die dingen vind maar je kan bijvoorbeeld makkelijk citybowl en kasteel skippen. Zijn niet echt de moeite waard. En als je de company's gardens op dag 1 hebt gedaan zou je in de ochtend de Bo Kaap in kunnen en in de middag een wijntourtje naar Stellenbosch.

Je kunt dan van Kaapstad direct naar Hermanus (blijf volgen wat ik zeg want ik ben dagen aan het vrijplannen voor een ander route voorstel) op dag 5.
Hermanus. walvissen? ben je er in het juiste seizoen?

dag 6 Hermanus- Knysna. dit is niet écht de gardenroute. of in ieder geval niet het meest interessante deel. En vanaf Knysna op en neer naar Oudsthoorn is ook vrij onlogisch en twee redelijk lange ritten.
Waarom niet van Hermanus naar Oudshoorn?
En daar dag 7 door brengen. Je kunt de grot en struisvogels doen en halverwege de middag richting Knysna rijden...of beter... doorrijden naar Storms river.
Ik stel dit voor omdat de dag Knysna -Addo bijna een volledige rij dag is. verwacht dan niet iets te zien van tsitsikamma. Daar heb je geen tijd voor. En dat is wel erg de moeite waard. Ik zou dus Knysna verruilen voor tijd in Tsitsikamma en verblijven in Storms River.
Dag 8 Tsistikamma NP bezoeken. Mooi wandeling maken langs de indrukwekkende kust.

En dan komt mijn grote ommegooi...
Durban-Sanipass is een dag rijden. Dan kan je niet ook nog een dagexcursie doen. Ben zelf niet zo'n fan van Lesotho bezoeken op deze manier. Daarnaast zijn zowel Port Elizabeth als Durban plekken die niet erg zijn om te vermijden.
Ik zou zeggen...skip Addo, rij door naar Graaf Reinet (dag 9). Bezoek daar het stadje en Camdeboo NP. Niet het grote wild maar landschappelijk SPECTACULAIR en in het andere deel van het park je enige kans om Stokstaartjes en oryx te spotten! (dag 10).
Ga dan Lesotho in bij Wepener, overnacht in Malealea lodge in Lesotho(dag 11). blijf en dag (12). rij Lesotho in noord er weer uit. stop voor overnachting in Drakenbergen ( dag 13) blijf een dag ( 14) en bypass Durban. Maak ergens anders een stop in Kwazulunatal of rij in 1 ruk door naar St. lucia.( dag 15) dat is een lange dag maar te doen.

Addo overslaan klinkt pijnlijk want je staat te springen om Olifanten te zien maar die ga je ook echt in de andere parken zien. Addo voegt echt niet veel toe als je die ook gaat doen. Addo is voor mensen die niet richting Kruger en Hluhluwe gaan leuk.

De rest zou ik zo laten behalve dat ik je nu een extra dag heb gegeven... moet je zelf maar zien waar je die wilt op gebruiken :-)

oh, en niet overnachten in Johannesburg maar in Pretoria. Veiligers, union building, meer Jacaranda's en Soweto ook prima te bereiken. voor de luchthaven maakt het niet uit.
Oh..nog eentje... navigatiesysteem is een must om Kaapstad en Johannesburg/Pretoria te navigeren! echt waar. daar kom je met een kaart niet uit. En op de rest van de is het ook wel makkelijk
Gebruikersavatar
Lodder
Reiziger
» 24 feb 2016 09:19
Bolletje,

Ik zit nu zelf mn planning te maken, vergelijkbaar met bovenstaande. Uit jouw bericht begrijp ik dat je de Sani-pass overslaat, kan ik hieruit opmaken dat jij deze de moeite niet waard vindt?
Verder ga je Lesotho "in noord er weer uit" en stop je voor een overnachting in Drakenbergen, welke plaatsen (grensovergang/overnachting) had je hiervoor in gedachten?

Verder noem je Knysna - Addo een volle rijdag, wat is een realistisch gemiddeld km/h waar ik mee kan rekenen?

Alsvast bedankt!
Lodder
Gebruikersavatar
Travelator
Reisexpert
» 24 feb 2016 10:18
@bolletjeom
avatar
Esme1979
» 02 mar 2016 13:24
Persoonlijk vind ik het een erg volle planning, maar het is ook zo moeilijk kiezen! Sani Pas is prachtig maar zou voor mij geen must zijn.

Een extra vrije dag in Durban zou ik ook zonde van de tijd vinden, maar dat is ook persoonlijk omdat ik liever in de natuur ben dan in de stad. Het hangt er ook een beetje vanaf wanneer je gaat, maar ik neem aan dat het in ieder geval walvisseizoen is omdat je Hermanus inplant.

Ik ben het ermee eens dat je om de planning wat ruimer te pakken Addo zou kunnen skippen. In Hluhluwe en Kruger en de wetlands ga je ook veel wild zien. Om wat meer rust in je schema in te bouwen kan je Hluhluwe ook bezoeken vanuit St.Lucia. Euro Zulu Safaris doet erg goede en betaalbare dagtrips en het is ook goed zelf te doen. Iets meer naar de oostkant zijn wij in Zululand Rhino Reserve geweest, goed prive park met uitstekende lodges en heel goede gamedrives. Het is voor bijvoorbeeld twee nachten echt de prijs waard en bovendien is het meestal all in en niet eens gek veel duurder dan accommodatie, eten en drinken en gamedrives los boeken. We verbleven in Leopard Mountain Lodge daar.

Wat betreft de wijntour kan ik je Wineflies aanbevelen. Erg leuke tour die ook de wat apartere en kleinere wijnboerderijen aandoet. Overigens vind ik Robben Eiland en de Tafelberg op een dag ook best krap. Op de Tafelberg ben je zo een halve dag zoet, tenzij je natuurlijk alleen maar even boven wat foto's schiet ;-)

Succes met plannen! En geen zorgen als je het niet allemaal kan zien, je bent na 1x ws toch verslaafd en dan komen er vast nog meer reizen die kant op!!!
Gebruikersavatar
Lodder
Reiziger
» 02 mar 2016 13:52
Dank je!
Om onze huidige route even up te daten (want sanipass vanuit Durban was idd niet ons plan):
 • - Kaapstad
  - Witsand (of een andere locatie tussen kaapstad en plettenberg voor de walvissen)
  - Knysna/Stormsrivier (met een dag voor de struisvogels/grot oudshoorn)
En dan komt ons enige twijfelpuntje:
Route A:
 • -Addo (meer als tussenstop dan serieuze bestemming)
  -Underberg (Sanipass)
Route B:
 • -Graaf Reinet
  -Lesotho (Malealea lodge)
  -Drakensbergen
En voor de rest:
 • -Hluhluwe
  -Mkhaya (Swaziland)
  -Kruger (berg en dal / lower sabie)
  -Timbavati
  -Graskop (of ergens rond de Blyde river canyon)
  -Pretoria
avatar
Esme1979
» 02 mar 2016 21:01
Ik zou dan voor optie B gaan. De Drakensbergen zijn echt schitterend. Je hebt met Hluhluwe en Kruger al behoorlijk wat safarimogelijkheden.
Ik zie dat St.Lucia uit het schema is? Dat is nl. ook nog een optie voor een walvistour, wij zijn daar met de boot de zee op gegaan en erg dichtbij geweest. Ligt er overigens wel aan in welke periode je gaat, bij ons was het eind september toen. St. Lucia is wel toeristisch maar dat is ook wel terecht omdat de wetlands en de stranden echt prachtig zijn.
Swaziland is zeker ook leuk om mee te maken, toch weer heel anders dan ZA. Hebben jullie daar al een planning?
Gebruikersavatar
Lodder
Reiziger
» 02 mar 2016 21:12
Nee zeker niet! T schema is meer de richting die we opgaan, vanuit hluluwe is de planning 1 dag park en 1 dag wetlands..de hele maand september is ons plan, dus dan zit st Lucia ergens voorbij de helft. Verder ligt mkhaya in Swaziland, dus die slaan we zeker ook niet over (al was t maar om t land af te strepen ;-))
avatar
thierry_henry
Vakantieganger
» 21 mar 2016 22:50
@bolletjeom en @Esme1979, ontzettend bedankt voor jullie reacties.

Addo sla ik over en ik volg je tip om een volle dag in Tsitsikamma te zijn.
Lesotho sla ik over (helaas) om voldoende tijd in Drakensbergen te kunnen besteden.

Ik heb nog een aantal vragen:
1. Overnachten in Stellenbosch of vanuit Kaapstad een wijntoer doen? Is Hermanus leuk om te overnachten of gezien mijn route handiger om eind van de middag door te rijden naar Stellenbosch?
2. Is 3 dagen Hluhluwe en 3 dagen Kruger aan te bevelen?
3. Hluhluwe en Kruger met gids of zelf rijden? Stel we gaan met een gids (momenteel mijn voorkeur), ga je dan alsnog met je eigen huurauto naar de overnachtingsplek, bijv. Lower Sabie?
4. In Hluhluwe en Kruger op dezelfde plek overnachten of elke nacht op een andere locatie?
5. 3 dagen Hluhluwe en daarna een dag iSimangaliso - hoe moeten we dit aanpakken? Hoe kun je hier overnachten? Boek je een meerdaagse safari of ga je zelf op pad?
6. Wat is een goede locatie voor 2 overnachtingen op dezelfde plek in Drakensbergen, gezien het feit dat we uit Durban komen en daarna doorgaan naar St. Lucia / Hluhluwe? Waar in Drakensbergen kun je een leuke 1-daagse hike doen (niet te zwaar)?
7. Waar in Zuid-Afrika kun je luipaardwelpjes bekijken en misschien zelfs aaien/drinken geven, iemand tips?
8. Moet ik langer in Swaziland blijven?


Ik heb mijn schema als volgt omgegooid:

1 Amsterdam -> Kaapstad
2 Aankomst Kaapstad Company's gardens, Waterfront
3 Kaapstad Tafelberg (Lion's head?) + …
4 Kaapstad Robbeneiland + Bo-Kaap
5 Kaapstad Chapman's Peak Drive + Kaap de Goede Hoop + Simon's Town
6 Kaapstad -> Hermanus -> Stellenbosch Walvissen in Hermanus (september)
7 Stellenbosch Wijntoer
8 Stellenbosch -> Franschhoek -> Montagu
9 Montagu -> Oudtshoorn Route 62
10 Oudtshoorn Cango grotten + struisvogels + Swartbergpas
11 Oudtshoorn -> Tsitsikamma Tuinroute
12 Tsitsikamma Canopy Tour / wandeling / …
13 Tsitsikamma -> Port Elizabeth - Durban (vliegen)
14 Durban -> Drakensbergen
15 Drakensbergen hiken
16 Drakensbergen -> St. Lucia (of andere plaats)
17 Hluhluwe 3 dagen in Hluhluwe NP
18 Hluhluwe
19 Hluhluwe -> St. Lucia
20 iSimangaliso Wetland Park
21 St. Lucia -> Swaziland Manzini / Mlilwane
22 Swaziland -> Kruger
23 Kruger 3 nachten Kruger NP
24 Kruger
25 Kruger -> Sabie -> Hoedspruit Panorama Route + Blyde River Canyon
26 Hoedspruit -> Pretoria
27 Johannesburg -> Amsterdam (avondvlucht) Soweto
28 aankomst Amsterdam

Is dit realistisch? Niet te strak gepland? Zijn er dagen die jullie anders zouden plannen?
avatar
Esme1979
» 22 mar 2016 16:37
1. Overnachten in Stellenbosch of vanuit Kaapstad een wijntoer doen? Is Hermanus leuk om te overnachten of gezien mijn route handiger om eind van de middag door te rijden naar Stellenbosch?

Stellenbosch is erg leuk om een nachtje te verblijven. Goede restaurants en zeker in het weekend een levendig uitgaansleven (studentenstad). Wij hebben een wijntour vanuit daar gedaan met WineFlies en dat was erg leuk. Zij bezoeken niet alleen de grote bekende wijnboerderijen maar gaan ook vd gebaande paden. Je kan hun tours ook vanuit Kaapstad doen overigens.

2. Is 3 dagen Hluhluwe en 3 dagen Kruger aan te bevelen?
Als je van safari houdt is dit zeker aan te bevelen. Wij fotograferen allebei fanatiek en je maakt ons niet blijer dan met een safari dus hier kan ik niet helemaal objectief op antwoorden ;-)

3. Hluhluwe en Kruger met gids of zelf rijden? Stel we gaan met een gids (momenteel mijn voorkeur), ga je dan alsnog met je eigen huurauto naar de overnachtingsplek, bijv. Lower Sabie?
Als je in een lodge in het park verblijft rijdt je daar meestal met je eigen auto naar toe of je rijdt tot de poort en ze pikken je daar op. Ik zou een mix maken van zelf rijden en georganiseerd. Zelf rijden heeft als voordeel dat je kan stoppen wanneer je wil en zo lang als je wil ergens kan blijven staan. Ook geen risico op "wat minder aangename" mensen die bij je in de jeep zitten. Maar ik zou zeker niet alleen zelf rijden, want met een gids zie je vaak toch meer. Zeker de gidsen van de lodges zijn vaak goed en soms hebben ze ook een tracker mee die voorop de auto zit om wild te spotten.

4. In Hluhluwe en Kruger op dezelfde plek overnachten of elke nacht op een andere locatie?
In Hluhluwe kan je wel op 1 plek of er net buiten overnachten. Je kan Hluwhluwe overigens ook prima zelf of georganiseerd doen vanuit St. Lucia. In Kruger kan je overnachten in de accommodaties van SANP. Deze zijn niet super luxe maar wel gewoon goed te doen. Voordeel is dat je dan als eerste in het park bent voor alle georganiseerde tours. Nadeel is dat het qua malaria wat risicovoller is om in het park te verblijven.

5. 3 dagen Hluhluwe en daarna een dag iSimangaliso - hoe moeten we dit aanpakken? Hoe kun je hier overnachten? Boek je een meerdaagse safari of ga je zelf op pad?
Voor iSimangaliso overnacht je het beste in St. Lucia. Daar is heel veel keus in goede en betaalbare guesthouses. Je bent er zo met de huurauto en je kan daar heel goed zelf rijden. Wij vonden het een heel leuk park om zelf te rijden en hebben er veel gezien. Georganiseerd kan je daar ook 's avonds gamedrives doen. Ik vond overigens St. Lucia echt heel leuk voor meer dan 1 dag, wij hebben vanuit daar ook een walvistocht gedaan en veel gezien. Zoals gezegd is het een ook een prima basis voor Hluwhluwe.

6. Wat is een goede locatie voor 2 overnachtingen op dezelfde plek in Drakensbergen, gezien het feit dat we uit Durban komen en daarna doorgaan naar St. Lucia / Hluhluwe? Waar in Drakensbergen kun je een leuke 1-daagse hike doen (niet te zwaar)?
Wij hebben overnacht in Rose Cottages in Winterton. Lag prachtig, aardige mensen en goede accommodatie. Je kan daar goed hiken en de canopy tour daar is ook echt een aanrader (als je geen hoogtevrees hebt)

7. Waar in Zuid-Afrika kun je luipaardwelpjes bekijken en misschien zelfs aaien/drinken geven, iemand tips?
Dit wil ik je echt vanuit de grond van mijn hart afraden. Ik ben zelf heel streng tegen het aaien van/ wandelen met wilde dieren. Dat komt omdat ik in 2010 in Zimbabwe in een park ben geweest waar dat kon. We kregen een enorm mooi marketing praatje voorgeschoteld over het fokken en uitzetten van leeuwen wat achteraf een grote farce bleek te zijn. Ik had er zo'n spijt van dat ik het had gedaan! Als je je wat meer in dit soort praktijken verdiept en erover leest kom je erachter hoe het zit. Dieren die als welpje geaaid en geknuffeld worden eindigen als ze te groot worden bijna allemaal in de canned hunting industrie. Dat betekent dat ze door rijke mensen die ervoor betalen afgeschoten worden. En vaak nog gemakkelijk ook want ze hebben alle vertrouwen in mensen en lopen dus niet weg... Je moet het natuurlijk zelf weten, maar verdiep je erin voor je eraan begint. Het zijn wilde dieren en die hoor je niet te knuffelen (mijn mening...)

8. Moet ik langer in Swaziland blijven?
Wij vonden Swasiland leuk maar niet super. Als ik de reis zoals we die toen hebben gedaan over mocht doen zou ik er niet meer heen gaan. Het was interessant omdat we bij een Belgische dame verbleven (Mvubu Falls Lodge) en zij heeft ons meegenomen naar het platteland waar we veel zagen van het echte leven daar. Maar verder vond ik het niet heel bijzonder (maar daar zullen anderen weer anders over denken waarschijnlijk)
avatar
thierry_henry
Vakantieganger
» 28 mar 2016 22:00
In plaats van 3 nachten Hluhluwe en 3 nachten Kruger, twijfel ik of ik dit moet wijzigen naar 2 nachten Hluhluwe en 4 nachten Kruger, vooral omdat Kruger zo groot is. Wat zouden jullie doen?

Hebben jullie ervaring met overnachtingsplekken in Kruger? Welke bevelen jullie mij aan?
Zijn private reserves zoveel gaver dan de grote camps als Lower Sabie en Satara?
avatar
thierry_henry
Vakantieganger
» 04 apr 2016 21:49
Dag 13 t/m 20 van onze reis ziet er ongeveer zo uit:

13 Port Elizabeth - Durban (vliegen)
14 Durban -> Drakensbergen (Winterton?)
15 Drakensbergen hiken
16 Drakensbergen -> St. Lucia
17 iSimangaliso Wetland Park
18 St. Lucia -> Hluhluwe
19 Hluhluwe NP
20 Hluhluwe -> Swaziland

In Drakensbergen lijkt het me leuk om ergens bij het midden te zitten, in een plaats als Winterton en dan op dag 15 een mooie dagwandeling te maken.

Nu vraag ik mij af.. is het mogelijk om in 1 dag van Winterton naar St. Lucia te rijden? Volgens Google Maps is dit 4:40 uur via de N3 en N2, maar is dit in het echt ook zo of doe je er in de praktijk langer over?

Zijn er nog mogelijkheden om wat Zulu-cultuur mee te pakken onderweg in deze route? Of moet ik dan een volledige dag hiervoor extra inplannen? Hebben jullie hier tips voor?

En als ik van Hluhluwe naar Swaziland rijd, heb ik dan diezelfde dag nog tijd voor een mountainbike tocht in Mlilwane NP?
Gerelateerde onderwerpen
Van Kaapstad-Jo'burg in 1 maand..
viegen naar zuid afrika, jo'burg of cape town
3 maanden van Johannesburg naar Kaapstad
Route haalbaar? Jburg naar Kaapstad
Route Zuid-Afrika van Johannesburg naar Kaapstad
In totaal is er 1 gebruiker online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 1 gast (gebaseerd op actieve gebruikers in de laatste 60 minuten)
Het grootste aantal gebruikers online was 2019 op 04 sep 2013 14:26

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast