Wil jij kans maken op een backpack? Lees dan hier wat je moet doen.

Huwelijksreis Australië; circa 4,5 week

Gebruikersavatar
Daan
Wereldreiziger
» 26 okt 2011 14:48
Hallo allemaal,

Wat fijn om dit forum gevonden te hebben met zoveel tips en verhalen over reizen door Australië. Mijn vriend en ik zijn druk bezig met het nadenken over van onze ‘honeymoon’ voor volgend jaar september. Op 14 september gaan we trouwen en 3 dagen later willen we voor ruim een maand naar Sydney vliegen om daar onze huwelijksreis te beginnen. Dit willen we doen met een startpakket, bestaande uit een ticket en de eerste 5/6 nachten in een hotel.

Ondanks de hoeveelheid informatie, blijven er toch nog een aantal vragen. Maar daar leent dit forum zich uitstekend voor. Ons reisschema ziet er ongeveer als volgt uit (eerste concept):
- Circa 5 dagen Sydney
- Binnenlandse vlucht (BL) naar Cairns en daar 5/6 dagen blijven
- BL naar Alice Springs en vanuit daar 3- of 4 daagse tour naar Ayers Rock en Kings Canyon
- BL naar Adelaide of Melbourne. 4/5 dagen voor de GOR en eindigen in Melbourne (4 dagen)

Wij kiezen er in principe bewust voor om iets ruimere periodes aan te houden in de steden en plaatsen die we graag willen zien. Nou ja ruim is een groot woord, maar 2-3 dagen lijkt ons bijvoorbeeld echt tekort. Alleen krijgen we door het lezen van dit forum het idee heel wat te missen als we de Oostkust overslaan. Aan de andere kant weten we ook echt niet wat we hiervoor in de plaats zouden kunnen en willen laten vervallen. Jullie adviezen hierin zijn van harte welkom!

Omdat dit ook onze eerste reis naar Australië is en ook nog onze eerste rondreis samen, zijn jullie tips meer dan welkom! Wij zijn nog op zoek naar allerlei weetjes over bv. binnenlandse vluchten, overnachtingen (hostels met voordeelkaart o.i.d.), autohuur, inschatting kosten reis en in Australië zelf.

Wij kijken uit naar jullie reacties!
Gebruikersavatar
Travelator
Reisexpert
» 26 okt 2011 16:10
Altijd lastig vind ik, dit soort vragen, omdat smaken verschillen en keuzes heel persoonlijk zijn.

Het ligt er maar net aan waar je van houdt, wat je wilt zien en wat je belangrijk vindt (en hoeveel tijd je hebt).
Ik vond zelf de oostkust erg mooi (maar wel weer toeristisch), maar ik heb dan ook heel erg iets met zee, kust, eilandjes, duiken etc.
Een ander vindt misschien the red center weer mooier...
Persoonlijk zou ik bijvoorbeeld eerder de oostkust aanraden dan de GOR, maar nogmaals, smaken verschillen...
Jullie willen ook best veel in korte tijd, als ik het zo lees. Het is een mooie route, maar als je ook nog echt de steden wilt zien, wordt het wel een beetje hoppen op z'n Japans.
Ik ben zelf meer een voorstander van langzaam reizen en mensen verkijken zich vaak ook een beetje op de uitgestrektheid van dit prachtige land.
Cairns zelf vond ik persoonlijk niet zo bijzonder, de omgeving daarentegen weer wel (Atherton Tablelands, Daintree National Park, Cape Tribulation etc.).
Binnenlandse vluchten naar Alice Springs zijn volgens mij heel erg duur, misschien kun je daar ergens een concessie doen en bijvoorbeeld een tour regelen (eventueel via Kakadu National Park), zodat je ook echt iets van het land ziet.
Natuurlijk ook weer afhankelijk van wat je wilt en zoekt, denk ik dat de binnenlanden van Australië véél meer te bieden hebben dan de steden. Als ik zo weinig tijd zou hebben, zou ik mijn tijd in de steden beperken of misschien zou ik ze zelfs helemaal overslaan (op een of twee dagen Sydney/Melbourne na misschien).
Je kunt ook nog overwegen om (op sommige stukken) een camper te huren. Dan ben je weliswaar meer tijd kwijt aan het "overbruggen" van stukken, maar je ziet wel veel meer van het land en je kunt je eigen tempo bepalen en evt ter plaatse besluiten om concessies te doen en dingen te laten vallen als je ergens anders langer wilt blijven.
Een van mijn favoriete uitspraken is: Vaak is de reis mooier dan de bestemming.
Misschien is dat iets om in je achterhoofd te houden.
Een alternatieve route zou ik je niet durven aanraden, maar misschien dat iemand anders zo dapper is...
Gebruikersavatar
Francine
Reisexpert
» 27 okt 2011 19:30
Ik ben het helemaal eens met Travelator. De Australische steden zijn echt (vind ik tenminste) niet zo heel bijzonder. Voor stedentrips kun volgens mij je veel beter in Europa terecht waar je nog mooie oude centra hebt. De steden in Australië zijn veel moderner met veel 'shoppingmalls' en die zijn niet zo interessant.
Neem bijvoorbeeld een dag of twee, drie voor Sydney, maar trek dan ook lekker voor een dag of twee de Blue Mountains in. Hetzelfde geldt voor Cairns. Alleen heb je daar aan één dag echt genoeg. Daarna nog een dagje snorkelen, twee dagen Atherton Tablelands, twee dagen Daintree...
Als ik jullie was, zou ik nog even goed kijken wat je wilt. Vliegvelden zijn over het algemeen niet de leukste plekken om te verblijven. Je moet er altijd op tijd zijn, lang wachten...die tijd zou je prachtig kunnen besteden aan buiten zijn en dingen zien! In 4,5 week kun je prima van Sydney naar Cairns rijden in een auto of camper. Als je een beetje doorrijdt, kun je dan nog (als je dat wilt) een binnenlandse vlucht (of; nog leuker, een georganiseerde tour) nemen naar Alice en Uluru.
En dan bewaar je Melbourne voor een volgende keer. Want als je eenmaal bent geweest...
Gebruikersavatar
Daan
Wereldreiziger
» 28 okt 2011 08:49
Bedankt voor jullie reacties! De steden zijn vaak de gebieden waar je als tourist naar toe getrokken wordt, maar Australië biedt zoveel meer moois. Sydney wil ik in ieder geval gezien hebben, maar met een paar dagen minder kan ook. Overigens had ik al wat extra dagen uitgetrokken, om vanuit daar de Blue Mountains te bezoeken.

Waar wij eigenlijk naar op zoek zijn is een mix van cultuur, natuur en genieten. Alles is volgens mij te vinden in Australië, maar het blijft keuzes maken. Wij overwegen nu om de tijd in de steden te beperken en toch de Oostkust aan te doen: i.i.g. vanaf Brisbane naar Cairns. Voor de route daartussen willen we zo'n twee weken uittreken. In jullie ogen zal dit ongetwijfeld veel tekort zijn :{ . Australië zal echter een 'once in a lifetime chance' zijn ben ik bang, dus we zoeken naar de balans tussen zoveel mogelijk zien en er toch van kunnen genieten. Ons voordeel hierin is, is denk ik dat wij vrij actief en toch niet lang stil kunnen zitten.

Daarna nog een paar dagen in de omgeving van Cairns zelf voor het Daintree NP, Cape Tribulation en The Reef (dagtrips zijn volgens mij ook mogelijk). Omdat wij in september/ oktober de reis naar Australië maken, vroeg ik me af of het beter is hier te beginnen (dus eind september) en niet te eindigen (begin oktober) i.v.m. het regenseizoen?

Nogmaals bedankt voor jullie reacties tot nu toe!
Gebruikersavatar
Francine
Reisexpert
» 28 okt 2011 11:41
Een verstandige keuze om in elk geval een stuk van de oostkust met de auto te doen. En ja, wij langzame reizigers vinden twee weken natuurlijk te kort, maar je kunt heel wat doen! Vooral omdat je die twee weken echt gaat gebruiken voor de afstand tussen Brisbane en Cairns en dan nog wat tijd overhoudt voor Cairns e.o.

Vertrek zo snel mogelijk uit Brisbane. Vooral als je Sydney al hebt gezien. Je hebt vast geen zin in nog een stad vol dezelfde winkels. Reis direct naar het noorden en pik Noosa even mee. In het kleine NP hier heb je grote kans op koala's. Dan heb je de nationale teddy ook gezien;-)
Probeer ook een dag of twee dagen naar Fraser island te gaan bij Hervey Bay. Bijzondere plek. Organiseer een tour of neem zelf een 4WD mee (veel los zand!). En neem ook zeker een dag de tijd om walvissen te kijken. Jullie zitten dan in het goede seizoen en het is echt (echt!) waanzinnig om die enorme beesten rond een boot te zien zwemmen en springen.
In Eungella NP (bij Mackay) heb je grote kans om vogelbekdieren te zien (ook leuk voor het lijstje;-). Het is een mooi gebied.
Je zult even moeten kijken of je tijd hebt voor een zeiltrip bij de whitsunday's. Mogelijk kiezen tussen Fraser en Whitsunday's.
Ga in het noorden zeker even langs Mission Beach (misschien ook Dunk island) met een mooie regenwoudwandelingen (met kans op cassowaries) en natuurlijk de Atherton Tablelands. Trek daar ook zeker een dag of twee voor uit om de verschillende wandelingen te doen.
Ga steeds op zoek naar een visitor information center voor lokale informatie over wandelingen e.d.

Vanuit Cairns (en/of Port Douglas en/of Mission Beach) heb je inderdaad ook 1-daagse tochten naar het rif. Zeker doen! Neem een dag of twee, drie voor Daintree en de weg er naar toe (Mossman). Prachtige stukken regenwoud die je zeker niet mag missen.

Gaan jullie daarna nog door naar Alice? Dan heb je daar nog een stukje outback. Mochten jullie Alice schrappen dan is een bezoek aan Undara misschien aan te raden (bij Cairns). Je rijdt dan het binnenland in en kampeerd op de rode aarde. Je kunt daar wandelingen doen en een bezoek brengen aan oude lavatunnels.

Heel veel plezier met het voorbereiden van jullie reis!
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 29 okt 2011 11:05
Hi,

Het verschil tussen september en oktober qua regenseizoen is minimaal. Hoogstens zal in oktober de luchtvochtigheid nog hoger zijn, maar de echte moessonregens beginnen op z'n vroegst pas eind oktober en vaak pas in december.

Goed plan om een deel met van je trip de rijden, dan zie je het echte Australie. Anders zit je vast aan toeristische hoogtepunten, die niet perse het echt Australie laten zien. De steden reflecteren totaal niet wat Australie is. Ik ga zelf liever uitgebreid naar een gebied ipv van hot naar her te reizen, maar dat is persoonlijk.

Succes met je planning! ^O^
Gebruikersavatar
Daan
Wereldreiziger
» 29 okt 2011 22:18
Bedankt voor al jullie tips. Het helpt ons enorm om een beter beeld te krijgen van de reis die we willen maken. Ik ben overigens aan het lobbyen thuis om de reisdagen uit te breiden naar 5 weken. Dat geeft iets meer ademhalingsruimte.

Waar ik overigens benieuwd naar ben, is wat de voordelen zijn van het huren van een camper. Camperen lijkt mij iets wat er in Australië ook een beetje bij hoort. Ik zag op andere forums al wat tips staan over type camperverhuurders. Ik heb echter geen idee met welke kosten we rekening kunnen houden. Wellicht dat iemand nog tips heeft.
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 30 okt 2011 02:17
Camperen is inderdaad 'the way to go' in Australie. Lekker in de natuur, de Australiers ontmoeten (die doen niets liever dan camperen) en het is goedkoop of gratis. ^O^

Als je 'camper rentals australia' googled, kom je een enorme vracht sites tegen. Britz, Maui en Apollo zijn de duurdere opties, maar zijn ook veel goedkopere rentals te krijgen. Op deze site lijk je een overzicht te kunnen krijgen van verschillende opties: http://campervanhiresalefinder.com.au/? ... 4godA3dcnQ. Maar als je even verder zoekt zijn er vast veel meer van dit soort sites.

Groetjes
Gebruikersavatar
Francine
Reisexpert
» 30 okt 2011 19:22
Willen jullie per sé een camper of is een auto met een tent ook een optie? Mijn ervaring: campers slurpen heel veel benzine, zijn duur in de aanschaf of huur, zijn minder wendbaar, lomp en als je een koelkastje hebt, moet je regelmatig op een (iets duurdere) powered site staan. Een kleine auto is: goedkopere huur, zuinig, makkelijk overal te krijgen en een tentje is zo opgezet.
Je moet natuurlijk wel van kamperen houden en slapen op een matje op de grond geen probleem vinden. Maar misschien iets om over na te denken.
Gebruikersavatar
danielles
» 01 nov 2011 21:05
Wij zijn net terug van 6 weken Australie en zijn er helemaal van in de ban. Wij zijn ook gestart met 3 dagen Sydney en dit is volgens mij voldoende. We zijn ook een halve dag naar Taronga zoo geweest (15 min. met de ferry) - eigenlijk wilden we dit niet doen, maar op aanraden toch gedaan en meer dan tevreden hierover. Hebben ook de "hop on hop off" bus voor een dag genomen en zo kan je ook veel van Sydney en omgeving zien en tegelijk afstappen waar je wilt (om de 15 min. is er een andere bus).

Wat de regenperiode betreft denk ik dat je je geen zorgen moet maken. Wij zijn vertrokken op 3 sept en teruggekomen om 17 oktober en hebben slechts 1 dag regen gehad en de rest allemaal prachtige zonnige dagen.

Wij zijn met een camper op 3 weken van Sydney naar Daintree gereden, wat zeker de moeite is. Wij hebben onderweg veel National Parks gedaan. Met onze camper hebben we telkens op een "Caravan Park" overnacht en dit kost ongeveer 20 à 25 € per nacht. Van Cairns zijn we naar Darwin gevlogen om daar 6 dagen met een huurauto Kakadu NP, Katherine Gorge en Litchfield NP te doen. Daarna verder gevlogen naar Alice Springs om daar 5 dagen met een 4x4 rond te rijden naar Kings Canyon en Alice Springs. Dit was voor ons de mooiste streek ! Daarna weer verder gevlogen naar Adelaide om vandaaruit een 2-daagse uitstap te maken naar Kangaroo Island. Als je kan zou ik dit zeker doen. Je staat ervan versteld hoeveel prachtige plekken er zijn op dit eiland : heel veel kangoeroes; zeeleeuwen die op strand liggen, enorme rotsen, koala's, ...

Als je in Cairns bent, is ook een aanrader een dagje Kuranda. Dit kan je zowel doen met een trein/kabelbaan ofwel zelf met de auto. In Kuranda heb je zowel winkeltjes als een Butterfly Sanctuary, Birdworld als Koalaworld. Die zijn allemaal apart te betalen en zo kan je kiezen wat je wilt doen.

Ook een toffe uitstap was een "whale watch cruise" in Hervey Bay, waar je gedurende 4u op zee heel wat walvissen en zelfs dolfijnen kunt zien en ... heel mooie foto's kunt trekken.

Als je geïnteresseerd bent kan je ook naar onze blog gaan kijken http://willydanielle.aroundtheglobe.be - hier kan je zowel onze verhalen lezen als enkele foto's zien.

Alvast nog heel veel plezier met het plannen van jullie huwelijksreis !!

groetjes,
Danielle
Gebruikersavatar
Travelator
Reisexpert
» 01 nov 2011 21:31
Wow, wat een mooi en uitgebreid verhaal...
Ik wilde er nog wel even aan toevoegen dat er langs de weg aardig wat "camping-parkings" zijn (weet even niet hoe ik het anders moet noemen), waar je voor een paar dollar of soms zelfs een vrijwillige donatie kunt overnachten op een parkeerplaats.
Vaak is er een bbq aanwezig en een simpel toiletgebouwtje en meestal staan er meer kampeerders.
Want 20/25 dollar is best duur voor een overnachting met een camper, vind ik...
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 02 nov 2011 10:14
En camperen in National Parks kost ook bij lange na niet zoveel en dan sta je wel heerlijk in de natuur! Echt een aanrader!

In het Camps 6 boek staan veel campsites beschreven zowel betaald als gratis en heb je meteen ook goede kaarten.
Gebruikersavatar
Travelator
Reisexpert
» 02 nov 2011 10:33
Op internet kom je ook een heel eind en................ Ik vond ook nog een mooi artikeltje van hiero : )

https://www.aroundtheglobe.nl/reizen/au ... si252.html
Gerelateerde onderwerpen
Huwelijksreis oostkust Australië
5,5 week backpack in Australië
3,5 week oostkust australie in augustus
3,5 week Oostkust Australië, welke route?
Meeting @ Sydney volgende week?
In totaal is er 1 gebruiker online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 1 gast (gebaseerd op actieve gebruikers in de laatste 60 minuten)
Het grootste aantal gebruikers online was 2019 op 04 sep 2013 14:26

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast