Wil jij kans maken op een backpack? Lees dan hier wat je moet doen.

Hoe goed mogelijk is het om naar Australië te verhuizen?

avatar
rebeccafs
Reiziger
» 02 apr 2017 16:16
Hoi allemaal,

Ik heb hier even een cliché romantisch geval voor jullie en ik heb wat hulp/advies nodig en hoop dat ik het hier kan vinden. Ik heb al veel gelezen, maar het is vaak (net) niet wat ik zoek en er staat zo ontzettend veel over Australië.

Maar goed, hier de situatie:
Ik ben 19 en heb een tussenjaar. Het plan was om een paar maanden te werken en daarna naar Zuid-Amerika te gaan om te gaan backpacken. Daarna moest ik op tijd naar huis om me in te schrijven voor de universiteit. Dit is allemaal volgens plan gegaan, op één factor na. In Zuid-Amerika heb ik een Australiër ontmoet op wie ik gek ben en nu wil ik graag nog een tussenjaar nemen om voor onbepaalde tijd naar hem toe te gaan.

Ik weet dat veel mensen het er niet mee eens zullen zijn dat ik 'voor de liefde' naar Australië wil en ik heb er zelf ook nog mijn twijfels over, maar dat is niet waar dit over moet gaan. Ik wil namelijk eerst kijken of het praktisch gezien een beetje mogelijk is en ik kom niet overal uit. Hopelijk dat hier mensen met ervaring/kennis zijn die dat wel weten.

Mijn vriend woont in het centrum van Sydney en ik zou gratis bij hem kunnen verblijven, maar ik wil wel werken als ik daar een paar maanden zit. Ik wil iets kunnen doen. Hij zegt heel optimistisch dat ik makkelijk een superleuk baantje zal krijgen, maar daar ben ik zelf iets sceptischer over. Is dit inderdaad zo goed mogelijk?

En dan de belangrijkste:
Stel dat het tussen ons zo goed klikt dat ik daar niet meer weg wil, is het dan mogelijk om daar te studeren? Ik heb hier gymnasium gedaan, maar niet met zulke geweldige resultaten dat ze me een scholarship zullen geven (ik wil trouwens graag biologie of diergeneeskunde doen). Daarnaast zag ik dat een studie daar al snel 100.000AUD kost, terwijl het me hier tussen de 10 en 20.000 euro zou kosten. Heb ik daarnaast een faire kans dat ze een Nederlands meisje zullen aannemen?
Daarbij is het dan ook belangrijk dat ik daar een staatsburger kan zijn, toch? Ik zit nu namelijk te denken aan een working holiday visa voor een jaar (wat geen probleem is), maar als ik blijf, zal ik iets anders nodig hebben.

En dan heb ik nog een paar kleinere dingen voor de mensen met ervaring:
-Is het slim om een bankaccount daar te hebben en is dat gemakkelijk te regelen?
-Laat ik mensen af en toe als ze langskomen een setje lenzen meenemen, laat ik het Pearle opsturen of ga ik daar naar een opticien? (Het zijn kleine dingen, maar ze tellen toch mee.)
-Kan ik me daar gewoon inschrijven bij een sportvereniging met een working holiday visa (zoals voetbal of klimmen)?
-Is het slim om een reisverzekering aan te vragen? Wat doe ik met mijn zorgverzekering?

De vragen zijn deels voor de korte termijn (van 3 tot 12 maanden), maar dus ook mogelijkerwijs voor als ik daar enkele jaren wil wonen. Hoe goed zijn beide scenario's te realiseren? (Mijn vriend heeft trouwens een goede baan bij een bank, dus qua geld maak ik me niet druk om de woning, maar het gaat erom dat ik wat te doen wil hebben en een beetje voor mezelf moet kunnen zorgen.)

Alvast heel erg bedankt! Ook als iemand maar een antwoord op 1 van deze vragen heeft of alleen voor een korte periode zou dat al helpen!
Gebruikersavatar
Travelator
Reisexpert
» 02 apr 2017 17:28
Ik heb geen antwoorden voor je, maar goeie actie en als het haalbaar is: Ga ervoor! :Y ^O^
avatar
rebeccafs
Reiziger
» 02 apr 2017 17:56
Travelator schreef:
02 apr 2017 17:28
Ik heb geen antwoorden voor je, maar goeie actie en als het haalbaar is: Ga ervoor! :Y ^O^
Haha bedankt! Fijn om eens wat leuks te horen ipv 'ga je nou je studie vergooien om een paar maanden met je eerste jeugdvriendje doorvte brengen met misschien wel geen kans van slagen?' :%
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 03 apr 2017 09:33
Hi,

Een heel aantal antwoorden zijn te vinden zowel op dit forum als onder het reisgids gedeelte van deze website, zie: https://www.aroundtheglobe.nl/reizen/australie/

Ik zou inderdaad op een working holiday visum gaan. Deze is geldig voor een jaar en geeft je de mogelijkheid om te zien hoe je relatie zich ontwikkelt en je kan ermee werken. Je kan een 2e WHV voor een jaar aanvragen mits je bepaald werk doet (agrarisch), maar dat zal je niet kunnen vinden in hartje Sydney. Als je dat niet wil, kun je aan het einde van je working holday jaar een partnervisum aanvragen. Je moet dan kunnen bewijzen dat je een langdurige (1 jaar +) hebt, dus hou de overzichten van je telefoongesprekken, WhatsApp, Skype, foto's etc etc. Als je je partnervisum aanvraagt, zul je op een "bridging visa" worden geplaatst waarmee je in Australie mag blijven tot het visum wel of niet wordt toegekend. Voor specifieke info, zie: www.border.gov.au
Sportclubs etc zijn voor iedereen toegankelijk, dat heeft niets te maken met je visumstatus.

Baantjes liggen niet voor het oprapen en al helemaal niet in steden, maar de aanhouder wint. Als je creatief bent, zul je zeker werk vinden. Hou er wel rekening mee dat je met een WHV maximal 6 maanden voor 1 werkgever mag werken waardoor je niet in aanmerking komt voor een aantal baantjes. Het openen van een bankrekening is makkelijk en essentieel als je wil werken, een werkgever zal geen geld overmaken naar Nederland. Lees onder het reisgids gedeelte wat je moet doen voor het aanvragen van een "tax file nummer". Beiden zijn makkelijk zelf te doen.

Studeren als buitenlandse student is inderdaad superduur. Je zou kunnen wachten tot je een partnervisum hebt want dan ben je een "permanent resident" en betaal je aanzienlijk minder. Je zal niet in aanmerking voor een "scholarship" vanuit Australie, misschien vanuit Nederland? Daarnaast moet je eerst je middelbare school diploma laten erkennen en zijn er voor studies als diergeneeskunde (net als in Nederland) zeer specifieke, strenge toelatingseisen.

Zorg dat je een goede reisverzekering hebt, daarmee kun je dan ook onder Medicare gedekt worden als je in Australie bent (reciprocal agreement). Ook die info kun je vinden onder het reisgids gedeelte. Lees verder posts op deze website als je langer dan 8 maanden weg bent want dan moet je je uitschrijven in Nederland en kan het impact hebben op je Nederlandse zorgverzekering.

Laat maar weten als je meer vragen hebt.

Groetjes
avatar
VD
» 07 mei 2017 14:58
Ook mijn schoonfamilieleden zijn verhuisd naar South Australia, sommige staten zijn blijkbaar iets toegankelijker dan andere. Het heeft echter toch een paar maanden geduurd om een job te vinden. Zeker een eerste baantje is niet makkelijk. Ook zij schakelden een bureau in om alle visa en formaliteiten te regelen, een aanrader. Veel succes
Gebruikersavatar
ketting
Reisexpert
» 07 mei 2017 15:42
Ik heb destijds (2009) bij de Westpac bank heel eenvoudig een rekening kunnen openen. Had behalve mijn paspoort verder niets nodig, kon ook gewoon met mijn adres in Nederland maar heb nooit post ontvangen.

Je andere vragen kan ik helaas niet beantwoorden.
Gebruikersavatar
Travelator
Reisexpert
» 07 mei 2017 18:51
@rebeccafs
Gerelateerde onderwerpen
Enkel ticket mogelijk naar Australie met een toeristenvisum?
Hoe maak ik het beste van mijn year in Australie
Australië 20 juni tot 20 augustus.. hoe is het weer daar dan
Eind dit jaar naar Australië: Wat & hoe!? HELP!
Wat is de gemiddelde leeftijd voor backpacken in Australië en kan je goed alleen beginnen?
In totaal is er 1 gebruiker online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 1 gast (gebaseerd op actieve gebruikers in de laatste 60 minuten)
Het grootste aantal gebruikers online was 2019 op 04 sep 2013 14:26

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast