Wil jij kans maken op een backpack? Lees dan hier wat je moet doen.

Buy a car in Australia tips!

Gebruikersavatar
Wiljen
Vakantieganger
» 29 jun 2013 23:22
Buy a car in Australia tips!

Wellicht is dit al ergens te vinden op het forum, toch deel ik dit met jullie en ook als een reminder voor mezelf. Heb het allemaal uitgezocht. Kan erg lastig zijn om een auto te kopen hier.

Als je voor een auto zoekt kan je het beste op gumtree kijken. Zoek voor een Ford Falcon wagon(heel erg ruim) of een Holden Commodore wagon(iets minder ruim en mindere kwaliteit) waarom deze auto's? De onderdelen zijn veelal te vinden en goedkoop.

Als je er 1 hebt gevonden check of deze geregistreerd staat in de staat waar je hem koopt anders wordt het een lastig verhaal. En zorg dat hij op z'n minst 4 maanden Rego heeft. Wanneer de auto mimder maanden rego heeft kan het zo zijn dat ze hm wegdoen omdat er iets mis mee is. Wat als de auto ergens anders geregistreerd staat: A: rijdt in 7 dagen naar de staat en registreer de auto op je naam. B: (riskant) Download het registratie formulier van de website van de staat en vul deze in zonder een datum. Laat ook de vorige eigenaar deze ondertekenen en zorg voor een kopie van zijn paspoort. Rij in je eigen tijd naar de staat en laat alsnog je auto registreren. De boetes die je kan krijgen komen op de naam van de vorige eigenaar totdat jij de auto registreerd. C:(duur) zorg dat de auto een nieuwe rego krijgt en nieuwe kentekenplaten. Doe dit alleen als je zeker weet dat het een goede auto is.

Goed nu check je of de auto nog boetes heeft open staan die wil je niet betalen offcourse vul het kenteken in op: btis.in/fines

Let op standaard dingen als je naar de auto gaat kijken: roest in de wielkassen. Rare geluiden tijdens het rijden. Werkt alle electronica. Roest in de deuren. En of de vering goed werkt maak ff een testrit op een weg met verkeersdrempels.

Verzekering ook belangrijk betaal je eenmalig per jaar 450,- en evt extra 280,-(3e partij etc) bij RAC fijne van deze verzekeraar ze hebben een soort anwb dienst.

Wanneer je dat allemaal geregeld heb, zorg dat je een reserve band hebt, jerrycan voor benzine, extra koelvloeistof en olie. Ook handig om een flesje stop leak te kopen, dit gooi je in de radiator van je auto. Als er evt een lek in zit zoekt dit spul hm op en vult de lek. Beter voorkomen dan genezen.

Wil je goedkoop je auto indelen met matras etc ga naar een swapmeet market of een salvination army(leger des heils). Ook hebben ze hier soms een opruim actie dat mensen allemaal spullen aan straat zetten, doe jezelf een lol en vraag een local hiernaar. Als je nog iets mist ga naar een Kmart of een Bunnings(een tarp is handig als je in de regen wil koken).

Oja probeer je ramen te bedekken met aluminium folie. Je kunt by Kmart goedkoop van die windshields kopen. Ff knutselen met schaar en ductape. Zorg wel dat je ze open kunt klappen oid zodat je tijdens het rijden door je ramen kan kijken.

Well your good to go!

Zelf heb ik een Ford Falcon wagon uit 96 gekocht met 3ton op de teller. Ben de 4e eigenaar dat is zeldzaam wel heb ik de auto van een local gekocht.
Gebruikersavatar
Wiljen
Vakantieganger
» 30 jun 2013 01:18
helaas kan ik het bericht niet wijzigen.

om een auto te kopen moet je een adres of postbus hebben in Australië en voor de verzekering heb je een creditcard nodig.

het op naam zetten van de auto kost je ong: 100,-

Benzine prijs: 1,50 per liter ong 1,10 euro

Als je iets nodig hebt wat betreft electronica aansluiten in je auto dan kun je naar Anaconda gaa.
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 30 jun 2013 02:48
HI Wiljen

Er is ook informatie te vinden over het kopen van een auto onder reisinformatie -> Australia: https://www.aroundtheglobe.nl/reizen/au ... e-si9.html

Bedankt voor je tips, maar ze zijn ietwat gegeneraliseerd naar jouw ervaringen denk ik en helaas zijn veel van jouw ervaringen niet perse overal in Australie hetzelfde...
Wiljen schreef:Als je voor een auto zoekt kan je het beste op gumtree kijken. Zoek voor een Ford Falcon wagon(heel erg ruim) of een Holden Commodore wagon(iets minder ruim en mindere kwaliteit) waarom deze auto's? De onderdelen zijn veelal te vinden en goedkoop.
Er zijn veel autowebsites die even goed al dan niet beter zijn omdat veel backpackers hun auto's op Gumtree verkopen. Dat maakt het kopen makkelijk, maar verzekert niet perse de laagste prijs of de best onderhouden auto omdat backpackers over het algemeen weinig geld in het onderhoud van hun auto's stoppen.

De auto's die je noemt zijn inderdaad veel voorkomend maar bijvoorbeeld ook elke soort Toyota die bekend staan om hun betrouwbaarheid. En het ligt er aan wat je wil gaan doen qua reizen omdat een 4WD een must is in bepaalde gebieden en je mogelijkheden enorm vergroot.
Wiljen schreef:Als je er 1 hebt gevonden check of deze geregistreerd staat in de staat waar je hem koopt anders wordt het een lastig verhaal. En zorg dat hij op z'n minst 4 maanden Rego heeft. Wanneer de auto mimder maanden rego heeft kan het zo zijn dat ze hm wegdoen omdat er iets mis mee is. Wat als de auto ergens anders geregistreerd staat: A: rijdt in 7 dagen naar de staat en registreer de auto op je naam. C:(duur) zorg dat de auto een nieuwe rego krijgt en nieuwe kentekenplaten. Doe dit alleen als je zeker weet dat het een goede auto is.
De registratieregels en kosten verschillen enorm per staat, dit kun je dus niet zo algemeen stellen. Als je bijv. een auto uit WA koopt, kun je de registratie online overzetten, hoef je je auto niet jaarlijks te laten keuren en zijn de kosten aanzienlijk lager dan de meeste andere Oostelijke staten.

4 maanden rego op een auto is leuk, maar minder betekent niet dat het een slechte auto is. Zeker met backpackers maar vaak ook in het algemeen betekent het vaak dat de verkoper geen extra geld uit willen geven aan een auto die ze toch gaan verkopen.

In principe vraag je alleen nieuwe kentekenplaten aan wanneer je de originele verloren hebt, deze gestolen zijn of je de auto in een andere staat laat registreren. Niet als de auto een nieuwe eigenaar krijgt
Wiljen schreef:Let op standaard dingen als je naar de auto gaat kijken: roest in de wielkassen. Rare geluiden tijdens het rijden. Werkt alle electronica. Roest in de deuren. En of de vering goed werkt maak ff een testrit op een weg met verkeersdrempels.
De enige manier om er echt achter te komen of de auto mechanisch goed is om een "pre purchase mechanical check" te laten uitvoeren bij een garage.Er zijn enorm veel gebreken die je niet hoort of ziet en die zeer kostbaar kunnen zijn. De gemiddelde kosten voor een check zijn zo'n $100-$150.
Wiljen schreef:Verzekering ook belangrijk betaal je eenmalig per jaar 450,- en evt extra 280,-(3e partij etc) bij RAC fijne van deze verzekeraar ze hebben een soort anwb dienst.
De RAC bevindt zich onder verschillende namen in verschillende staten, helaas hebben ze ook verschillende regels. Het is belangrijk om te checken of je als "non resident" uberhaupt gedekt bent. Er zijn veel andere verzekeraars die aanzienlijk goedkoper zijn voor een "3rd party" verzekering wat de meeste toeristen/backpackers zullen nemen. Een totale verzekering is het vaak niet waard om maar een deel van je autoprijs en de schade gedekt is. Zo is AAMI een van de goedkoopste.
Wiljen schreef:Wil je goedkoop je auto indelen met matras etc ga naar een swapmeet market of een salvination army(leger des heils).
Denk dat je de Salvation army bedoeld.
Wiljen schreef:Benzine prijs: 1,50 per liter ong 1,10 euro
Ook dit verschilt enorm per plek en varieert uberhaupt enorm. Als je in afgelegener plekken bent kan het zijn dat $2.50 per liter betaald en in steden vaak minder zeker als je de kortingbonnen van de Woolworths en Coles kan gebruiken met minimaal 4 cent per liter korting.

Het is fijn dat je je ervaringen deelt, maar misschien slim om het de volgende keer er bij te benoemen dat dit jouw persoonlijke verhaal is omdat heel veel van bovengenoemde onderwerpen in Australie niet te generaliseren zijn. Ook slim om te benoemen in welke staat je je auto hebt gekocht of op welke plekken je hebt gereisd etc, omdat het dus veel verschilt.

Groetjes
avatar
MTeela
Vakantieganger
» 12 dec 2013 06:03
Hey Wiljen en Kims,

Beide stukken van jullie waren behulpzaam alleen vraag ik mij 2 dingen af:
Wiljen: Hoe check je de staat waarin auto geregistreerd staat aan de hand van de gegevens van gumptree?
Kims: Je geeft aan dat er nog andere websites zijn speciaal meer voor locals, welke zijn dit?
Klopt het dat je in WA alles van afstand kunt regelen? overschrijven, apk etc?
Is er ergens een overzicht te vinden van de verschilende staten hoe dit geregeld is
ik bedoel voor wat je wel in de staat moet doen en wat je op afstand kunt doen.

Nu ben ik zelf opzoek naar een 4x4, het liefst zo ruim mogelijk, en heb tot 7000 ozzy dollar te besteden. Ik land in sydney maar heb het liefst een auto uit WA. Iemand die tips heeft?

Alvast bedankt!!
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 12 dec 2013 07:06
Hi,

In principe zijn de auto's die te koop zijn geregistreerd in de staat waar ze zijn geadverteerd. Als het een backpackerauto is die geregistreerd is in een andere staat, staat dat in principe in de advertentie.

Je kunt de WA registratie inderdaad via het internet regelen. Een voordeel is ook dat WA auto's geen APK hoeven in tegenstelling tot andere staten waar dat jaarlijks moet.

Ik zou je niet vastpinnen op de WA registratie want dan beperk je jezelf enorm. Ik zou kijken wat het aanbod is en dan beslissen. WA heeft de voorkeur voor veel mensen maar andere staten kunnen net zo makkelijk zijn voor jou al ligt dat aan je plannen!
Je kunt eventueel altijd nog de registratie omzetten als je eenmaal in WA bent, al kan dat een duur grapje zijn.

Voor de verschillende regels van autoregistratie kijk op de websites van de "department of transport" per staat. Ik ken geen overzicht van de verschillende staten. Het verschilt enorm per staat niet alleen qua kosten maar ook APK, regels, overschrijving etc.
Hou er wel rekening mee dat de registratie voor een 4WD duurder is dan voor een gewone auto.

Andere websites behalve Gumtree zijn ook Tradingpost en http://www.carsales.com.au.
Lokale verkoopkrantjes zijn een andere goede optie.
In Sydney is ook een backpacker car market in King's Cross.
Zoals eerder genoemd, laat wel je auto mechanisch nakijken met een pre-purchase mechanical check!!

Vooro $7000 moet je een redelijk goede 4WD kunnen krijgen. Persoonlijk zou ik dan voor een Toyota Landcruiser, Nissan Patrol of Pajero gaan.

Succes ermee!
Gebruikersavatar
Diemert
» 30 apr 2014 13:38
Hey mensen,

ik heb zojuist een auto gekocht vandaag, superblij mee :):) Ik heb een Holden commodore met WA platen maar ik ben in Sydney. Morgen regelen we alles en ik denk dat het allemaal wel goedkomt, alleen door het gebrekkige engels van de vorige eigenaren werd me niet helemaal duidelijk waar we nou morgen heenmoeten. En op het internet kan ik het zo gauw niet vinden. De formulieren hebben we allemaal al ingevuld en ik dacht dat de jongens zeiden dat we naar het postkantoor moesten maar nogmaals hun engels was verschrikkelijk dus ik kon er niet echt wat uit wijs worden.... Iemand een idee waar ik morgen nou heenmoet?
Cheers
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 01 mei 2014 05:34
Diemert schreef:Iemand een idee waar ik morgen nou heen moet?
Cheers
Als het goed is, kun je de auto via het internet op je naam laten zetten. Je kan nergens heen omdat de auto in WA is geregistreerd, niet in NSW.

Voor exacte info en de stappen die je moet doen, zie: http://www.transport.wa.gov.au/licensin ... icence.asp

Succes ermee & vooral veel plezier!
Gerelateerde onderwerpen
One way car rental
Gezocht: Bedrijf voor de aanschaf van camper met buy back garantie
sd kaart Australia
DefQon 1 Australia
Stage Australia visum
In totaal zijn er 0 gebruikers online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 0 gasten (gebaseerd op actieve gebruikers in de laatste 60 minuten)
Het grootste aantal gebruikers online was 2019 op 04 sep 2013 14:26

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten