Wil jij kans maken op een backpack? Lees dan hier wat je moet doen.

Budget reizen door Australië

Gebruikersavatar
Daan
Wereldreiziger
» 07 mar 2013 19:26
Beste medereizigers,

Dit forum is voor mij tot nu toe een zegen door de schat aan informatie en tips bij het plannen van reizen. Eén nadeel: hoe actiever je wordt op het forum, hoe meer het gevoel dat je weer wilt gaan reizen, gaat kriebelen (althans het is een nadeel als je voorlopig nog even niet kan :{ ).

Volgend jaar hebben wij Indonesië in de planning staan, dus we hebben veel moois om naar uit te kijken (we klagen dan ook niet). Maar we zijn inmiddels ruim 4 maanden terug uit Australië en wensen met regelmaat dat we er nog zaten. Waar we eerst dachten dat het een 'once in a lifetime' kans was, willen we toch alles op alles zetten om binnen enkele jaren nog eens terug te keren. Voor volgend jaar kiezen we eerst voor Azië, omdat we ook graag andere plekjes op de wereld willen ontdekken. Australië was immers onze eerste reis en er valt dus nog veel te ontdekken. Maar een voordeel van Azië is natuurlijk dat het veel beter betaalbaar is om een paar weken weg te gaan.

Kortom, wij zijn weer hard begonnen met flink sparen om toekomstige reisjes mogelijk te maken. Maar daarnaast ben ik ook wel heel nieuwsgierig naar jullie ervaringen met budget reizen in Australië. Wij hebben het gevoel dat het leven daar echt wel wat goedkoper kan als je de juiste plaatsen weet te vinden. Dit geldt eigenlijk voor de hele reis: van ticket tot aan de boodschappen voor je dagelijkse eten. Ik begrijp uiteraard dat dit deels ook afhankelijk is van hoe je reist. Voor onze volgende trip mag dit best meer basic zijn, maar wel met zoveel mogelijk vrijheid!

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen en hoop dat jullie dit ook met ons willen delen.
Alvast heel erg bedankt!
Gebruikersavatar
Reismeis
Reisexpert
» 07 mar 2013 19:58
Australië is niet het goedkoopste land om naar toe/in te reizen. Wat tickets betreft: Wij waren veruit het goedkoopst uit bij Tunafish. Wij hebben daarbij een groot voordeel dat wij altijd mogen overnachten bij mijn gastouders in Cairns en mijn gastzusjes in Brisbane en Sydney. Ik heb ook nog een gastbroer in Perth, hij is een jaar in Nederland geweest en ook bij hem zijn we altijd welkom. En andersom geldt dat natuurlijk ook, wij hebben ook al een aantal keren leden van mijn gastgezinnen bij ons in huis gehad, beregezellig! Goedkoper kan natuurlijk niet want de overnachtingen/eten zijn altijd een grote kostenpost.. En eerlijk is eerlijk: ik ben het liefst één met de Ozzies ^O^ Maar goed, daar hebben jullie niet zo heel veel aan :P Je zou wel couchsurfing kunnen overwegen? Van A naar B reizen door te liften? Boodschappen doen op een lokale fruitmarket? En: de natuur is gratis ^O^
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 07 mar 2013 22:07
Hi,

Wij reizen regelmatig en bizar genoeg is Australie toch vaak waar we relatief het minst uitgeven als we reizen. Komt natuurlijk ook omdat we hier wonen en dus geen vliegtickets hoeven te betalen en daarnaast een 4WD hebben waardoor we geen auto of vervoer hoeven te regelen. Maar dan nog... In Australie kamperen we 90% van de keren gratis of erg goedkoop en hebben niet veel nodig qua "entertainment". Gooi ons maar in de natuur en we zijn blij en gelukkig is er erg veel natuur Down Under. Eten en drinken kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wil en als je kampeert zijn je overnachtingskosten ook niet hoog. Wanneer je vast zit aan een tijdschema en heel veel wil doen en zien, kost het je natuurlijk aardig wat maar als je de tijd hebt en rustig kan reizen, hoeft het niet duur te zijn denk ik. Als je eigen vervoer hebt scheelt het veel en zijn je hoogste kosten waarschijnlijk benzine. En dan hoef je geen dure toers te doen, maar kan je zelf overal heen (is ook nog veel leuker ;-)).

Succes met het sparen en hopelijk kunnen jullie weer snel op pad! ^O^
Gebruikersavatar
Daan
Wereldreiziger
» 08 mar 2013 16:29
Bedankt voor jullie reacties! Ik vind het fantastisch om weer nieuwe ideeën op te doen. Een beetje creativiteit hoort ook wel bij het reizen, dus perfect!

Wat betreft gastouders, waar haal je die vandaan reismeis ;) ? Het lijkt mij super leuk om ons huis open te stellen voor mensen die op reis zijn, maar ik weet eigenlijk nooit goed hoe ik zoiets aan moet pakken. Zelf op reis gaan, kan voor ons maximaal 1 keer per jaar. Dus mensen thuis ontvangen die op reis zijn, lijkt mij weer super gezellig! Dit nog los van de mogelijkheid om dan als je zelf op reis bent, weer ergens te kunnen overnachten (wat natuurlijk ook heel handig is).

Kims, de natuur vonden wij het meeste prachtige van Australië. Omdat wij vorig jaar 'maar' 5 weken hadden, hebben we veel excursies e.d. gedaan om zoveel mogelijk te kunnen zien en doen. Voor de volgende reis hopen wij iets meer tijd te hebben en/of voor een kleiner stuk te kiezen in een paar weken. Onze ervaring is inmiddels dat we het beste terugkijken op de momenten waarop we op eigen houtje op pad waren. Dit waren vaak de onverwachtse momenten om op een plek uit te komen waarvan je het niet verwacht. En gek genoeg waren dit vaak momenten die geen geld kosten. Dus we zullen al besparen op excursies e.d. Omdat het gaat om een reis over een paar jaar, hebben we nog geen route in gedachten. Maar een optie is de westkust van Australië. Een goed 4WD is dan echt een must. Maar als ik de huurprijzen zie, dan schrikt dat ook best wel weer af. Dus een paar handige ideeën zijn natuurlijk altijd welkom! :Y
Gebruikersavatar
Travelator
Reisexpert
» 08 mar 2013 20:33
Klaas&Daan schreef: Wat betreft gastouders, waar haal je die vandaan reismeis ;) ? Het lijkt mij super leuk om ons huis open te stellen voor mensen die op reis zijn, maar ik weet eigenlijk nooit goed hoe ik zoiets aan moet pakken. Zelf op reis gaan, kan voor ons maximaal 1 keer per jaar. Dus mensen thuis ontvangen die op reis zijn, lijkt mij weer super gezellig! Dit nog los van de mogelijkheid om dan als je zelf op reis bent, weer ergens te kunnen overnachten (wat natuurlijk ook heel handig is).
Al eens gedacht aan couchsurfen?
Je kunt ook couchsurfers ontvangen : )

(lijkt mij ook leuk, heb alleen geen huis, laat staan een couch haha)
Gebruikersavatar
Francine
Reisexpert
» 09 mar 2013 14:08
Australië is inderdaad prijzig. Kamperen en zelf koken/eingen brood voor lunch drukt inderdaad aardig de kosten. Daarnaast een kleine auto huren (kopen) ipv een campervan oid helpt ook. Niet alleen in aanschaf, maar zeker ook in verbruik. Daarnaast inderdaad proberen in contact te komen met 'locals'. Ik ben verschillende keren uitgenodigd bij mensen thuis die ik dan eerder had leren kennen op een camping. Ook het ik veel geWWOOFd op leuke adressen waar ik jaren later weer terecht kon om te blijven logeren. Zeker nu met facebook enzo is het supermakkelijk om in contact te blijven met mensen. Tijdens onze laatste tijd 'down under' werden we door meerdere mensen uitgenodigd. Ontzettend leuk!
Ook goedkoper: zo lang mogelijk in één keer! De reis erheen druk zwaar op je budget. Maar ja, dan moet je wel lang vrij kunnen nemen/onbetaald verlof kunnen opnemen.
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 10 mar 2013 00:14
Klaas&Daan schreef:Maar een optie is de westkust van Australië. Een goed 4WD is dan echt een must. Maar als ik de huurprijzen zie, dan schrikt dat ook best wel weer af. Dus een paar handige ideeën zijn natuurlijk altijd welkom! :Y
Inderdaad helemaal met Francine eens, probeer meer tijd te stoppen in je trip indien mogelijk. Dan kun je een auto kopen wat ontzettend veel geld kan schelen, zeker als je er vanuit gaat dat je hem aan het einde van je trip weer verkoopt voor een vergelijkbaar bedrag. Het huren van een 4WD is inderdaad schrikbarend duur, niet te betalen voor langere tijd.

WWOOF-en, couch surfen of zoiets als http://www.Helpx.net zijn niet alleen goedkope opties om door Australie te reizen maar geven je ook inderdaad veel meer contact met de lokale bevolking en Australische cultuur.

En ik weet niet hoe oud jullie zijn, maar anders is een Working Holiday visum natuurlijk ook ideaal. Dan heb je minimaal een jaar om zowel te werken als te reizen. Je kunt een WHV aanvragen tot en met je 30e.

Het aanschaffen van een Camps 6 boek kan je ook ontzettend veel geld schelen, daar staan heel veel (gratis) kampeerplekjes in door heel Australie en is gelijk een gedetailleerd kaartenboek, ideaal.

Ben benieuwd wanneer jullie weer op stap gaan ^O^
Gebruikersavatar
Reismeis
Reisexpert
» 10 mar 2013 07:44
Klaas&Daan schreef:Wat betreft gastouders, waar haal je die vandaan reismeis ;) ? Het lijkt mij super leuk om ons huis open te stellen voor mensen die op reis zijn, maar ik weet eigenlijk nooit goed hoe ik zoiets aan moet pakken. Zelf op reis gaan, kan voor ons maximaal 1 keer per jaar. Dus mensen thuis ontvangen die op reis zijn, lijkt mij weer super gezellig! Dit nog los van de mogelijkheid om dan als je zelf op reis bent, weer ergens te kunnen overnachten (wat natuurlijk ook heel handig is).
Het is écht ontzettend gezellig, zowel het hosten als het verblijf bij anderen!! Ik heb een jaar als exchange student in Australië gewoond, vandaar die gastgezinnen. Kamperen is een hele goede optie qua overnachten, wat ook al gezegd is. Als je zelf reizigers wilt ontvangen, zou je inderdaad aan couchsurfing kunnen denken. Het fijne is dat locals de mooiste plekjes weten te vinden. Ik ben in Cairns bijvoorbeeld naar diverse zwempoelen geweest waar je eigenlijk geen enkele toerist tegen komt. Ze weten bijvoorbeeld ook precies wanneer je wel of niet naar het Reef moet. En wat sightseeing betreft, dat kun je inderdaad zo duur maken als je zelf wilt. Een dagtochtje naar het GBR is reteduur (maar op een goede dag echt de moeite waard, en het loont om rond te vragen wat de beste optie is!). Voor het hele land geldt eigenlijk dat de vele zwempoelen gratis toegankelijk zijn, evenals de botanische tuinen, boardwalks, het strand, de bossen, een stadswandeling, enzovoorts. En op veel plekken vind je bbq's waar je gratis gebruik van kunt maken!

Misschien moeten we hier eens een artikel over maken, Australië on a budget ;)
Gebruikersavatar
Daan
Wereldreiziger
» 10 mar 2013 10:44
Bedankt voor alle fantastische reacties! Het zoeken naar creatieve oplossingen voor betaalbaar reizen (i.i.g. naar Australische begrippen) is al een leuke uitdaging op zich.

Als het aan mij ligt zou ik ook dolgraag voor langere tijd door Australië reizen. Wij zijn nu nog 27/28 jaar, dus als we niet al te lang wachten, komen we nog in aanmerking voor een working-holiday visa. Het grote 'nadeel' is dat wij de passie voor reizen pas afgelopen najaar hebben ontdekt, nadat we voor het eerst in Australië zijn geweest. Dit was zo'n één jaar nadat wij een huis hebben gekocht. :{ Vooraf dachten we dat we Australië (voor een deel) ervaren moesten hebben en dan rustig huisje, boompje, beestje op konden bouwen. Maar als je eenmaal geproefd hebt aan het reizen, wil je blijkbaar meer. Mijn man die zijn leventje in NL altijd wel prima vond is nu zelfs in de ban van dit mooie land. Maar ik denk dat ik nog sterker dan hem het gevoel heb meer en langer te willen reizen.

Kortom, zal het een keuze worden van óf de boel de boel laten en een lange reis maken. Of het voeden de reisbehoefte door langere vakanties en daar goed voor sparen. Volgend jaar willen we een maand naar Indonesië binnen een 'normale vakantie'. Maar we beginnen nu ook al weer na te denken om in 2015 weer naar Australië te gaan. Dit zal dat minimaal 6 weken zijn als we het hebben over een gewone vakantie. Al heb ik natuurlijk wel een donkergrijs vermoeden dat als deze reis voorbij is, we weer terug willen keren. 0_0 Een tussenweg zou kunnen zijn om drie maanden onbetaald verlof te nemen (flink sparen om de hypotheek door te laten lopen) en dan meer ruimte hebben om Australië te ontdekken.

Het idee van coushsurfing spreekt mij overigens erg aan. Ik zou het super leuk vinden om ook hier in NL reizigers van over de wereld te ontvangen. Als wij dan 'het normale leven' leiden, is het toch ontzettend leuk om contact te hebben met mensen die aan het reizen zijn. En ik heb eerder al ervaren dat het ontzettend leuk is om je eigen land aan iemand te laten zien, waardoor je het zelf ook weer met andere ogen bekijkt. Ik vraag me dan alleen af hoeveel reizigers daadwerkelijk een slaapplek zoeken op de Veluwe als ze door Europa reizen? :?
Andersom lijkt het ons zelf alleen maar leuker om meer in contact te komen met de Australische bevolking. Onze reis in 2012 was voor ons gevoel te kort om contact te leggen met mensen, omdat we maar zo kort op één bestemming waren. Dit misten wij allebei heel erg, omdat we op een zonvakantie in Turkije of Griekenland al heel erg toetrekken naar het contact met de plaatselijke bevolking.
Gebruikersavatar
Globeskater
Reisexpert
» 11 mar 2013 19:33
Travelator schreef:
Klaas&Daan schreef: Wat betreft gastouders, waar haal je die vandaan reismeis ;) ? Het lijkt mij super leuk om ons huis open te stellen voor mensen die op reis zijn, maar ik weet eigenlijk nooit goed hoe ik zoiets aan moet pakken. Zelf op reis gaan, kan voor ons maximaal 1 keer per jaar. Dus mensen thuis ontvangen die op reis zijn, lijkt mij weer super gezellig! Dit nog los van de mogelijkheid om dan als je zelf op reis bent, weer ergens te kunnen overnachten (wat natuurlijk ook heel handig is).
Al eens gedacht aan couchsurfen?
Je kunt ook couchsurfers ontvangen : )

(lijkt mij ook leuk, heb alleen geen huis, laat staan een couch haha)
Ik ben al een aantal jaren een actieve couchsurfer, heb zo al heel wat mensen van verschillende nationaliteiten gehost.. Op moment is couchsurfing wel de grootste maar de onvrede wordt steeds groter en mensen stappen in steeds grotere getale over naar BeWelcome.. op deze site zitten steeds meer de oude couchsurfers en heb zo'n vermoeden als couchsurfing zo doorgaat dat het niet lang meer zal bestaan..
Gebruikersavatar
menasil
Reisexpert
» 11 mar 2013 22:59
Globeskater schreef:
Ik ben al een aantal jaren een actieve couchsurfer, heb zo al heel wat mensen van verschillende nationaliteiten gehost.. Op moment is couchsurfing wel de grootste maar de onvrede wordt steeds groter en mensen stappen in steeds grotere getale over naar BeWelcome.. op deze site zitten steeds meer de oude couchsurfers en heb zo'n vermoeden als couchsurfing zo doorgaat dat het niet lang meer zal bestaan..
Misschien is het goed om te melden waar die onvrede uit bestaat? We hebben hier op de website wel een couchsurf artikel maar als bijvoorbeeld dit minder populair wordt, dan zou het goed zijn om ook andere opties op te nemen in een artikel :)
Gebruikersavatar
Globeskater
Reisexpert
» 12 mar 2013 23:02
die onvrede bestaat uit hoe het headquarters de boel regelt.. maar is aan zoveel verandering onderhevig dat artikel aanpassen pas zin heeft als het wat stabieler is en de richting wat duidelijker ;)
Gerelateerde onderwerpen
Aan te raden om per bus te reizen door Australië?
Reizen door Australië van Cairns naar Sydney
budget, aupair daarna maand langs oostkust reizen
Budget 8 maanden Australië
Budget reis australie
In totaal is er 1 gebruiker online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 1 gast (gebaseerd op actieve gebruikers in de laatste 60 minuten)
Het grootste aantal gebruikers online was 2019 op 04 sep 2013 14:26

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast