Wil jij kans maken op een backpack? Lees dan hier wat je moet doen.

Alleen backpacken en uit je comfortzone komen

avatar
Emmelien
» 07 jan 2012 19:25
Ook al zijn er al heel veel topics die bijna allemaal hetzelfde zeggen, ik wilde toch nog mijn eigen topic openen voor advies op maat.
Ik wil heel graag volgend jaar zomer (2013 dus) mijn stageperiode in Australië doorbrengen. Dit zijn zes weken, waarin ik eerst een beetje aan het land en de taal kan wennen. Daarna zou ik graag een maand willen rondtrekken.
Dat betekent dat ik in mijn eentje ben. Ik kan mezelf wel in mijn eentje vermaken, ik kan me zelfs heel goed met letterlijk niks vermaken. Zet me in een dichte kamer en het duurt wel een tijdje voor ik me verveel: ik denk graag.
Nou denk ik dat dat ook weer een probleempje kan zijn. Ik vind het wel lastig om zelf dingen te gaan ondernemen en ben bang dat ik een beetje blijf hangen bij het vertrouwde. Het kost me altijd veel tijd om ergens te wennen en me op mijn gemak te gaan voelen, en ik denk dat ik dan spijt krijg dat ik alleen ben.
Ik ben ook niet zo heel erg sociaal. Het lijkt me eng om op andere backpackers af te stappen, zeker, maar dat vind ik nog niet het engste. Het 'tweede gesprek' is voor mij altijd het moeilijkst. Tijdens het eerste gesprek kan ik nog een sociaal masker ophouden, vragen naar afkomst, reisbestemming, plannen, etc. Maar verder vind ik het erg lastig gespreksonderwerpen te vinden.
Goed, ik wijd weer veel te veel uit. Wat mijn vraag dus is, hoe is het backpacken als je het lastig vind om uit je comfortzone te komen? Hoe kwamen jullie in contact met mensen? Gaat dat echt zo makkelijk als ik overal lees? Ik kan het me bijna niet voorstellen, denkend aan mijn sociale 'gaven'.
Dan nog een andere vraag: ik ga maar voor een maandje. Ik zat zelf te denken om in het noorden te blijven, daar heb je ook 's winters nog lekker weer. Aan de ene kant ben ik bang om te veel te plannen, aan de andere kant ben ik bang om niks te doen te hebben. Ik vind het ook lastig inschatten welke afstanden te doen zijn, omdat het zo heel veel groter is dan Nederland. Ik weet gewoon echt niet hoe ik het moet doen, in hoeverre ik moet plannen en of ik uberhaubt wel moet gaan. Het lijkt me geweldig, maar ook vreselijk eng.
Alle tips zijn dus meer dan welkom!
Gebruikersavatar
Tikva
Reisexpert
» 08 jan 2012 15:55
Nieuwe mensen ontmoeten gaat mij altijd makkelijk af maar dan nog heb je soms momenten dat het even niet lukt of je gewoon geen klik hebt. Maak je niet te veel zorgen, bedenk dat veel andere mensen net zo onzeker zijn als jij.

Wat ook kan helpen is van te voren wat onderwerpen bedenken. Je zegt een eerste gesprek lukt wel, gebruik die info die je daar uit krijgt. (zoals wat gaat iemand morgen doen, of waar is die geweest) voor een vervolggesprekje. Vraag hoe was je dag je zou toch naar xxx toegaan.

Over australie zelf kan ik je geen tips geven.
Gebruikersavatar
Jenny
Reisexpert
» 08 jan 2012 16:00
Je kan vragen waar iemand geweest is, maar je kan ook vragen waar iemand de volgende dag heen gaat.

Je kan tips vragen voor een excursie, of misschien wel waar je lekker kan eten en drinken. Als je zelf moet koken kun je iemand vragen mee te eten, of samen te koken, of samen boodschappen te doen.

Als je iemand bezig ziet met een boek kun je vragen of het een goed boek is. (Doe het niet als iemand zit te lezen, want dan hebben mensen niet altijd zin in een gesprek. >:) ) Als iemand muziek luistert kun je naar de muzieksmaak vragen. Enzovoort.

Gespreken lopen vaak gewoon vanzelf.
avatar
Emmelien
» 08 jan 2012 16:11
Dankjewel voor je reactie! In een backpackersituatie is het praten misschien wat makkelijker ja, er is altijd wel iemand die iets leuks gedaan heeft.
Ik moet zeggen dat ik ook HEEL erg in beelden denk. Ik heb nog nooit in een hostel geslapen of ook maar iets gedaan wat op backpacken lijkt, en daardoor kan ik me er ook niks bij voorstellen. Ik zoek nu al de hele dag het internet af naar reisprogramma´s waarin ze naar Australië gaan (of waar ze gaan backpacken). Zo kan ik er toch iets meer een beeld bij vormen.
Gebruikersavatar
Francine
Reisexpert
» 08 jan 2012 18:13
(je had al een eigen topic, dat had ik net niet gezien)
(ik heb hiervoor trouwens een heel verhaal geschreven, maar dat lijkt verdwenen. Ik ben benieuwd of dat weer boven water komt)

Ik kan met voorstellen dat het heel makkelijk klinkt: mensen ontmoet je wel...jaja. Ik was/ben ook niet iemand die heel makkelijk om mensen afstapt. Zit net zo lief alleen in een hoek met een boek of uitstarend vanaf een duin over de zee. Geen probleem. Uit ervaring weer ik dat je dan ook mensen kunt ontmoeten (ik zat in Australië een halve dag op een mooi rots wat te lezen en uit te kijken over een vallei. Tegen de avond kwam er een jongeman naar met toe en kwam naast met zitten: 'je zit om mijn denkplek' zie hij. Zo raakten we aan de praat en het was een erg leuk en wat filosofisch gesprek. Het kan! Al zeg ik niet dat het snel gebeurt:-)
In zo'n hostel kun je snel mensen ontmoeten. Dat begint al op je kamer. Meestal deel je die met enkele andere mensen. Vrijwel elk gesprek begint hetzelfde: wie ben je, waar kom je vandaan, waar ben je in Oz al geweest en waar ga je naartoe. Dan heb je de eerste intro gehad.
Vervolgens is er vrijwel altijd een gezamenlijke keuken en staan er tafels en stoelen waar je je eten op kunt eten. Soms had ik de neiging om maar met een boek aan een tafeltje alleen te gaan zitten. Lekker makkelijk, maar steeds vaker wilde ik ook wel uit mijn schulp komen en juist aan een tafel met mensen gaan zitten: 'hoi, kan ik erbij komen zitten?' Meestal echt geen probleem. Bedenk dat de meerderheid alleen reist! Dan komen weer dezelfde vragen, kun je ervaringen uitwisselen of vragen wat een leuke plek is om heen te gaan, waar je een leuke tour kunt doen, enz. Soms gaat het ook over het leven in Nederland (en het drugsbeleid hier) en in andere landen. Je kunt andere culturen leren kennen en dat is altijd leuk.
En blijf bij jezelf. Dat kan. Als jij geen zin hebt in een spelletje of om mee te gaan naar de plaatselijke kroeg. Dan ga je gewoon lekker niet.
Ik heb in sommige hostels echt leuke mensen ontmoet. Met sommigen onderhoud ik nog steeds contact en een paar mensen zijn bij mij in NL op bezoek geweest of ik heb hen opgezocht. Het kan, echt!

Je schrijft dat je bang bent dat je op een plek zult blijven hangen omdat het daar veilig is. Dat kan inderdaad gebeuren. Ik heb het vooral aan het begin van een reis wel gehad. Als je dan veilig op een leuke plek zit, is het soms lastig om weer door te gaan, weer opnieuw te beginnen, weer nieuwe mensen te leren kennen, een andere omgeving in te gaan. Maar je wilt (waarschijnlijk) toch veel zien, dus je moet eigenlijk wel.
Je schrijft al dat je veel wilt gaan zien en je hebt blijkbaar al de stap gezet om te GAAN! Ik ben er dan ook niet bang voor dat jij op een plek blijft zitten. Je wilt zoveel zien. Dat gaat je echt wel lukken!
Gebruikersavatar
ricardobuma
Wereldreiziger
» 08 jan 2012 18:16
Op de site van 3 op reis kan je alle afleveringen terugkijken, dus ook naar Australië.
Wellicht helpt het om een beter beeld te krijgen!

Hier kan je de afleveringen terugkijken: http://3opreis.bnn.nl/bestemming-trip/174
Gebruikersavatar
Erik
Site Admin
» 09 jan 2012 13:12
Ook wanneer je een tour o.i.d. boekt heb je een laagdrempelige manier om met elkaar in gesprek te raken. Het is dan ook geen "verplichting" maar iets dat gewoon ontstaat door dat waar je mee bezig bent.

Sluit me verder aan bij de andere antwoorden. Wanneer je er voor open staat zijn er genoeg momenten waarop je contacten met anderen kunt leggen. Vaak is een simpele "hallo" als je ergens gaat zitten al voldoende (voor de ander om een gesprek aan te knopen).
Gebruikersavatar
Travelator
Reisexpert
» 09 jan 2012 14:35
Als aanvulling:
En het feit dat je begint met zes weken stage betekent dat je, tegen de tijd dat je gaat reizen, al veel mensen ontmoet hebt en al een beetje hebt kunnen oefenen.
Misschien heb je daar ook al contacten opgedaan die je op je "echte" reis weer kunt aanhalen of misschien kom je zelfs wel andere reizigers tegen waar je later weer mee kunt afspreken.
Ik heb zo'n vermoeden dat het wel goed komt met je ; )
Gebruikersavatar
Tikva
Reisexpert
» 09 jan 2012 17:10
Echt een hele goede tip om te kijken met veel interviews en beelden om een idee te krijgen van backpacken (en zit ook een behoorlijk stuk australie in) is de documentaire "a map for saturday". Via inernet te koop of eventueel in wat mindere kwaliteit ook vast wel ergens te downloaden.
avatar
VandeLeest
» 10 jan 2012 16:30
Super tip Tikva! Heb 'm meteen gedownload en (deels) bekeken. Sluit nog beregoed aan op deze topicstart ook!

Mooi om te zien hoe sommigen daar enorm scarred zijn om (alléén) te gaan reizen en contact te maken en na een half jaar of een jaar helemaal opgebloeid zijn. En daarnaast die gast de documentaire maakt ook respect.. Zijn baan als sportjournalist in NY opzeggen terwijl-ie altijd in 4**** hotels sliep etc. En die Duitser ook, 3,5 jaar bij een bank gewerkt en bam! erop uit!
Daarnaast brute sfeerbeelden uit Hostels, altijd lachen *O*
avatar
Emmelien
» 29 jan 2012 23:31
Heel erg bedankt voor jullie tips zeg! Ik was dit topic al een beetje vergeten, maar vooral die documentaire lijkt me heel fijn om meer beeld te kunnen vormen. Die zal ik eens downloaden, dankjewel!
Gebruikersavatar
Nienke Krook
Reisexpert
» 31 jan 2012 02:39
Ha Emmelien, No Worries hoor! Australië is een land dat echt 100% is ingericht voor backpackers, dus er zijn ontzettend veel manieren om met mensen in contact te komen (zonder veel diepe gesprekken te hoeven voeren).

Zo kun je beginnen met het kiezen van hostels die activiteiten organiseren. In Sydney heb je bijvoorbeeld het Wake Up Hostel die een stadswandeling doet en de Bondi naar Coogee beach wandeling loopt, waarbij je dus met een grote groep mensen de stad verkent. Er zijn vast meer hostels die dat doen! Ik kwam de eerste keer in Australië ook alleen aan en had aan het eind van de dag een groep van 10 'vrienden' (zo snel gaat dat dus!) waarmee ik weer nieuwe activiteiten ondernam (naar het strand, musea, aquarium e.d., samen koken) Een hostel met een eigen bar kan ook een voordeel zijn, omdat je dan ook 's avonds altijd wel mensen ontmoet (als je zin hebt). Veel hostel bars of bars speciaal gericht op backpackers organiseren spelletjes avonden waarbij je prijzen kunt winnen, of themafeestjes waar iedereen zich verkleed. Alles kan, niets hoeft!

Hostels hebben gemeenschappelijke keukens en bijvoorbeeld een tv-ruimte, waar veel mensen alleen zijn en graag een praatje aangaan (vaak 'waar kom je vandaan, waar ben je geweest en hoe lang ben je hier?')
In het hostel waar ik nu werk in Sydney wordt elke vrijdag een barbecue gehouden, zijn er poker avonden (kun je ook bij gaan zitten om te kijken als je niet mee speelt), en hebben we een entertainment manager die mensen meeneemt naar bars, waar je gratis drankjes krijgt. Prima dus om mensen te ontmoeten en ongedwongen gesprekjes te voeren!

Voor het reizen zelf kan ik je aanraden om een tour te doen, zoals reizen met de OZ Experience, Topdeck of Adventure Tours. Dan kom je in een bus met ongeveer 20 mensen (veel alleenreizigers, bij OZ Experience zijn dit echt vooral jonge backpackers) en heb je een tourguide die je overal mee naartoe neemt. Je maakt dan snel contact met mensen (je bent samen aan het wandelen, zwemmen, bezoekt culturele plekken, luncht samen en kookt samen in de avond) en kun in korte tijd veel bijzondere plekken zien! Laat je in Australië maar eens voorlichten over de verschillen en opties van deze tours, bekijk alle folders/websites eens rustig en kies er dan eentje die bij je past.

Qua tijd is het inderdaad in onze zomer (jun/jul/aug) in het noorden erg prettig, je zou van cairns naar sydney kunnen reizen in ongeveer 4 weken (dit is de route die de meeste backpackers doen, dus dan kom je genoeg mensen tegen en het reizen is hier heel makkelijk omdat alle plaatsen helemaal voor reizigers zijn ingericht: activiteiten met korting, veel hostels, goedkope backpacker maaltijden en feestjes)

Australië is -zoals ik al zei- een perfect land om erachter te komen of je het backpacken leuk vind, omdat het ontmoeten van mensen onder andere zo makkelijk gaat. Let op mijn woorden: je gaat een supertijd hebben en een maandje veeeeeeeel te kort vinden! (ik was er de eerste keer 3 maanden en ben daarna nog 2 keer terug geweest. Nu woon ik al ongeveer 10 maanden in Sydney en heb ik met mijn vriend besloten nog een jaar te blijven!)

Als je mijn ervaringen van mijn 1e keer Australië wilt lezen, kun je kijken op: nienkeinaustralie.blogspot.com. Er staan ook wat filmpjes op. Succes met voorbereiden!
Gerelateerde onderwerpen
Alleen backpacken 1,5 / 2 maand
alleen backpacken in Australië
Informatie Backpacken australie alleen.
Wat is de gemiddelde leeftijd voor backpacken in Australië en kan je goed alleen beginnen?
Hoeveel geld heb je nodig om Australië binnen te komen?
In totaal is er 1 gebruiker online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 1 gast (gebaseerd op actieve gebruikers in de laatste 60 minuten)
Het grootste aantal gebruikers online was 2019 op 04 sep 2013 14:26

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast