Wil jij kans maken op een backpack? Lees dan hier wat je moet doen.

4WD of (camper)van?

Gebruikersavatar
GinoT
Wereldreiziger
» 28 okt 2012 23:18
Vanaf 1 juni zit ik voor zeker 6 maand in Australie en ben ik van plan zowel de Oost- als Westkust te bezoeken. Nu zat ik dus te denken om een auto aan te schaffen. Nu zit ik te denken aan een (camper)van of een 4WD.

Mocht het zover komen. Wat kan ik dan het beste aanschaffen? Een (camper)van of een 4 WD.

Iemand tips en ervaring?

Nu weet ik dat je met een 4 WD ook echt off-road kunt gaan, maar ik wil graag weten of het ook een must is of is het eerder teveel van het goede. Dat bij nader inzien het niet ''echt'' nodig bleek te zijn.


Baai baai! :)
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 29 okt 2012 01:45
Hi,

Het ligt er helemaal aan hoe je wil reizen en wat je wil zien. Australie is het ultieme 4WD land en het vergroot je mogelijkheden enorm. Je kunt daardoor mooie national parks en gebieden bezoeken die anders niet toegankelijk zijn, net even andere wegen nemen en vooral de toeristische massa's ontwijken.

Wij hebben altijd een 4WD gehad hier. Toen wij hem kochten wist ik niet zo goed of we het wel of niet moesten doen omdat we een busje hadden in Nieuw-Zeeland, maar het heeft onze opties en ervaring zo enorm vergroot dat ik nooit meer anders zou willen in Australie. Wij houden van 'off the beaten' track, kamperen, net even wat anders en vooral natuur. Het schijnt aan de Oostkust iets minder essentieel te zijn, maar zodra je naar het Noorden en West-Australie wilt gaan, zou ik heen 4WD zeker aanraden. Je kunt dan bijzondere routes rijden en mooie plekken aan de kust en in de binnelanden vinden. En je kunt ook bijzondere gebieden bezoeken zoals bijvoorbeeld de Kimberley (zie https://www.aroundtheglobe.nl/reizen/au ... 15865.html). Geloof me als ik zeg dat de Kimberley over het asfalt gigantisch saai is in vergelijking tot de Gibb River road.

Zie ook: west-australie-wel-geen-4wd-t22829.html
en 4wd-mei-perth-kimberley-kakadu-darwin-t8100.html

Het 4WD-en zelf klinkt misschien heftig, maar betekent puur dat je een sterke auto hebt die niet perse op het asfalt hoeft te blijven. En aangezien er erg veel 'gravel roads' en zandwegen zijn hier, is het hoe dan ook een voordeel. Het 4WD-en is een vaardigheid maar die leer je snel genoeg als je eenmaal op pad bent en luistert naar het advies van mensen die je tegenkomt.

Een nadeel zijn wel de kosten want een 4WD is duurder in aanschaf en onderhoud. Daarnaast verbruiken 4WD's meer benzine/diesels omdat ze zwaarder zijn. Aan de andere kant liften veel backpackers met elkaar mee op trips en delen dan de benzinekosten.

Waarom zou je jezelf bij voorbaat al beperken door een busje te kopen? Maar dat is mijn mening ;)

Groetjes
Gebruikersavatar
Francine
Reisexpert
» 31 okt 2012 22:12
Helemaal eens met Kims: ligt er echt aan wat je wilt gaan doen! Als je een beetje op de gebaande paden blijft is een gewone auto prima. Een gewone auto kan ook wel stukjes gravel aan, maar de echte zandpaden natuurlijk niet. Daarnaast geeft een 4wd natuurlijk wat extra zekerheid op zo'n gravelweg.
Als het je om de kosten gaat, zou ik, als je niet kiest voor een 4WD, meteen ook kiezen voor een gewone personenauto. Goedkoper in aanschaf en verbruik dan een busje.
Als je echt op veel zandwegen wilt gaan rijden, is het wel handig dat je weet wat je doet in zo'n 4WD en hoe je weer uit mul zand kunt komen. Het is niet zo dat een 4WD opeens overal maar doorheen rijdt.
avatar
Martin00
» 04 feb 2013 14:15
Beste Gino,
Je moet zelf goed kijken wat je echt wilt gaan zien en doen. Dan weet je pas echt of je een 4x4 nodig hebt. Ik ben enige tijd terug met mijn vrouw en zoontje dwars door OZ getrokken. En dan bedoel ik echt dwars door. Van de +/- 12000 Km zeker 10000Km offroad. Wij wisten van te voren wat we wilden doen en hebben dus bewust naar een Toyota HJ60 gezocht. Een heelijke 6 cilinder 4 liter diesel die echt alles aan kan. Heb er zelf een platform achter ingezet om te kunnen slapen. Blijf ver weg van de backpackers advertenties. Alles lijkt leuk en je krijgt vaak veel extra spulletjes erbij, maar ook de vaak zeer slechte technische kennins en onderhoud. NIETS zo erg om in de middle of nowhere stil te staan. GEVAARLIJK zelfs. Bekijk de GUMTREE site van de regio waar je denkt op aan te vliegen. WA (Peth) is het makkelijkst om een auto te kopen EN een WA geregistreerde auto kan je het makkelijkst weer verkopen. Zij werken namelijk met een systeem waarbi je op afstand (internet) je betalingen e.d. qua belasting/verzek. kan doen.wannee je echt offroad denkt te gaan doen, moet je wel rekening houden met investeringen in jerrycans,(diesel en water), communicatie, navigatie en weten waar je aan begint. Australie is groot, heel groot. Sta je ergens alleen, dan ben je ook alleen. Mij trekt dit enorm aan en ik heb een fantastische tijd gehad. We zijn op plekken geweest waar in geen 17 jaar mensen geweest zijn. Maar voorbereiding, kennis, is alles
Gerelateerde onderwerpen
Rondtrekken met een 4WD-camper
4wd cursus in de buurt van Sydney
Met 2WD van Brisbane naar Cairns (of met 4WD)??
eigen risico bij huren van camper in Au
Camper van Melbourne naar Alice Springs?
In totaal is er 1 gebruiker online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 1 gast (gebaseerd op actieve gebruikers in de laatste 60 minuten)
Het grootste aantal gebruikers online was 2019 op 04 sep 2013 14:26

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast