Verslaafd aan de WiFi

Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp.

Wanneer we op reis gaan lijken we bijna niet meer zonder te kunnen: internet en in het bijzonder WiFi. Al voor we het land uit zijn checken we nog even snel onze mail op de smartphone, de laatste Facebook status en plaatsen we een Tweet dat we bijna in het vliegtuig stappen. Je voelt je bijna ongemakkelijk wanneer je dit niet kunt doen voor je vertrek.

Soms slaat de verslaving naar internet en een WiFi signaal wel erg ver door. Zo zag ik op mijn laatste reis een gezin ontbijten, waarbij de moeder meer aandacht had voor haar smartphone en het internet dan voor haar gezin. Het gebrek aan aandacht aan de prachtige omgeving cijfer ik dan maar even gemakkelijk weg. Ik dacht eerst nog dat de vrouw op een belangrijk bericht zat te wachten, maar die twijfel werd weggenomen toen ook tijdens het diner en volgende ontbijt de smartphone en de iPad prominent op tafel lagen en de volledige aandacht hierop gevestigd waren. Haar man keek wat verdwaasd en dromerig rond. Hij was duidelijk niet geïnteresseerd wat mensen op Facebook(?) hebben gedaan.

Niet veel later stapte een tweede koppel het restaurantje binnen, hij met een iMac, zij met een iPad. De man zat lekker wat berichten weg te typen en de vrouw liep met haar iPad boven haar hoofd te zoeken naar een signaal, wat natuurlijk altijd een grappig gezicht is. Onvoorstelbaar trouwens dat mensen hier ook foto's mee (kunnen) maken van bezienswaardigheden. Tijdens het diner werd het internetten uiteraard gewoon voortgezet. Grote verschil met het gezin was dat ze af en toe in ieder geval nog wat dingetjes op de schermen lieten zien en toch nog wel wat aandacht voor elkaar hadden, ook al waren ze individueel bezig.

Ook lijkt het hebben van een smartphone en een WiFi verbinding nieuwe contacten in de weg te staan. Zo zag ik op een andere plek een twee jonge reizigers zitten. Ze kenden elkaar nog niet dat bleek wel uit het gesprek dat ze voerde (waar kom je vandaan, welke muziek vind je leuk, etc etc). De jongen deed zichtbaar zijn best om een goede indruk bij de knappe dame achter te laten, wellicht met succes? Vlak nadat het eten was besteld kwam de ober een briefje brengen voor de dame. De access code voor de Wifi in het restaurant natuurlijk! Deze code was één uur lang geldig, dus werd de iPhone er bij gepakt en de nieuwe berichtjes van vrienden gedownload. Want ja je laat een uur internet natuurlijk niet ongebruikt voorbij schieten. Het gesprek sloeg om naar pijnlijke stiltes (ondanks de live band op de achtergrond). Het avondeten werd door de dame genuttigd met "haar vrienden op internet" en hij zat samen met een dame, maar zichtbaar eenzaam aan tafel.

In veel hotels en restaurants heb je tegenwoordig gratis WiFi, maar soms is het signaal te zwak op deze overal op te ontvangen, waardoor je net als bij rokers groepjes mensen bij elkaar krijgt. De rokers om te roken de internetverslaafden om een WiFi signaal proberen op te pikken.  Hotels lijken op sommige plaatsen bewust geen WiFi aan te bieden in de kamers, mogelijk uit angst dat mensen niet meer uit hun kamer komen?

WiFi en een smartphone op reis is super handig, maar maakt het in sommige gevallen ook wel erg individualistisch. Aan de andere kant zie je ook dat solo-reizigers meer mogelijkheden gekregen hebben om direct met de mensen thuis dingen te delen. Iets waar ze meer waarde aan lijken te hechten dan met de mensen die er op dat moment om zich heen bevinden. Hoe is jouw internet gebruik op reis en zijn bovenstaande voorbeelden herkenbaar of toeval?