Super budget reizen nieuwe reis-trend

Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Er worden de laatste jaren steeds meer initiatieven gelanceerd waarbij het mogelijk wordt om super budget op reis te gaan. De rode draad door deze initiatieven is meestal dat het gewone mensen zijn die andere mensen (vaak met dezelfde passie) vooruit helpen. Bedrijven of enthousiastelingen spelen hier dan handig op in om hier een business model omheen te bedenken of een website te lanceren om in een bepaalde behoefte te voorzien.

Zo kennen de meeste het fenomeen Couchsurfing al wel. Couchsurfen is een manier om snel en gemakkelijk mensen te leren kennen en in bijna iedere plaats ter wereld een plekje te hebben om te kunnen slapen. Mocht je iets meer te besteden hebben dan kun je ook altijd nog bij mensen thuis slapen tegen betaling. Via AirBnb kunnen mensen hun woning in de etalage zetten voor tijdelijk verhuur aan toeristen of expats. Zij betalen hierdoor meestal stukken minder dan wanneer zij in een hotel of particulier verhuurd appartement zouden moeten verblijven.

Op dit moment worden er meer dan 4100 woningen te huur aangeboden via Airbnb, big business dus. Recentelijk ontstond er nog wel even verwarring, omdat in de media gemeld werd dat Amsterdam Airbnb in de ban zou doen. Het verhuren van appartementen en huizen zonder geldige vergunning zou door de gemeente hard worden aangepakt. Dit bleek achteraf niet te kloppen.

Nu de slaapplaatsen met een paar klikken geregeld kunnen worden was het wachten op een soortgelijk model voor het vervoer. Deze is er inmiddels ook al een tijdje. Naast compleet gratis reizen door te liften, wat goed mogelijk blijkt te zijn, kun je jezelf ook aanmelden bij Bla Bla Car. Via Bla Bla Car kun je in Europa de kosten voor een rit delen met iedereen die dezelfde kant op moet en met je mee wil rijden. De auto eigenaar geeft op de website aan wanneer hij vertrekt, vanuit welke plaats, waar hij naar toe gaat en wat de prijs per passagier is voor het vervoer. Daarna kunnen anderen het bod al dan niet accepteren en voor een appel en een ei vervoerd worden. Zo’n zelfde systeem van Ridejoy blijkt al behoorlijk succesvol te zijn in de Verenigde Staten. Het is dus wachten tot meer mensen deze dienst in Europa ontdekken.

Ik heb zelf ook nog wel een leuk idee! Misschien dat ik een site ga opzetten waar toeristen typisch lokale gerechten kunnen eten bij de mensen thuis met een passie voor koken. Uiteraard voor een fractie van de prijs van een restaurant!