Stagelopen Cusco

manonvandeijnen Geschreven door manonvandeijnen. Foto door: Tikva

Ongeveer een jaar geleden wist ik zeker dat ik naar het buitenland wou voor stage. De mogelijkheden binnen mijn opleiding zijn daar helaas vrij beperkt in en daarom ben ik zelf, op het internet, gaan zoeken. Een bepaalde voorkeur voor een stad of land had ik niet echt, maar Peru heeft altijd wel mijn fascinatie gehad. Ik vond al vrij snel een oproep van een Nederlandse man, werkzaam bij een talenschool/stagebemiddelingsbureau  in Cusco. Zij stuurde me een hele lange mail met stagemogelijkheden die allemaal erg interessant klonken! Na er goed over nagedacht te hebben koos ik voor de stage bij de non-profit organisatie.

Toen kon de voorbereiding pas echt beginnen! Omdat ik voor stage naar het buitenland ging moest er op administratief gebied behoorlijk wat geregeld worden. Het meeste kon ik regelen met de universiteit (goedkeuring, stagecontract etc.). De begeleiding hierin is gelukkig redelijk goed. Er waren veel voorlichtingsactiviteiten en ik heb ook regelmatig een afspraak met de stagebegeleider gehad. Dit zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je voor stage naar het buitenland gaat:

  • Vliegticket (let op bagagevoorschriften! Als je een verre reis maakt en vliegt met verschillende maatschappijen kunnen daar nog wel eens verschillen in zitten)
  • Huisvesting, in ieder geval voor de eerste weken, je kan eventueel altijd nog verder zoeken als je daar bent
  • Voor sommige projecten kun je een beurs aanvragen, dit kan je via je school/universiteit navragen
  • Studiefinanciering: je kan een uitwonende beurs aanvragen (als je die nog niet had)
  • OV-vergoeding: voor de tijd dat je stageloopt kan je een OV-vergoeding krijgen, die ligt ongeveer rond de €82,- per maand
  • Visa: je hebt niet overal een visum nodig, maar het is toch prettig om bij de douane niet voor verassingen te komen staan
  • Vaccinaties en medicijnenpaspoort: wederom niet overal nodig, maar via de GGD, huisarts e.a. makkelijk op te vragen. In een aantal steden zit ook een Travel Clinic of Travel Doctor, zij geven je advies over vaccinaties en veilig op reis.
  • Het kan handig zijn om een ISIC-pas aan te vragen. Hiermee kan je wereldwijd aantonen dat je een student bent, en dat kan nog wel eens voor korting zorgen (o.a. aan te vragen via CJP, Kilroy Travels of JoHo)!
  • Eventueel uitzoeken of je je kamer in onderhuur kan doen
  • Ervoor zorgen dat er iemand is die voor je post zorgt.

Waarschijnlijk zijn dit wel de belangrijkste zaken die geregeld moeten worden. Een aantal praktische zaken zijn verder; sparen (reizen is nu eenmaal prijzig!), kijken of je een wereldstekker nodig hebt, lijstje maken met spullen die je nog nodig hebt voor je reis, eens langsgaan (of kijken in hun webwinkel als er geen in de buurt zit) bij winkels als Bever, Decathlon of Perry Sport. Vaak kom je dan nog wel handige dingen tegen waar je vantevoren niet aan dacht! Natuurlijk moet je ook informatie uitzoeken over de plek waar je naartoe gaat. Daarmee heeft Proyecto Peru mij enorm geholpen. Ze gaven mij erg veel handige informatie over internet, geld (prijzen) en pinnen, openbaar vervoer, het weer en klimaat, veiligheid etc. Ook had ik geen zorgen over huisvesting, dat regelden zij voor me, evenals Spaanse lessen. Over het zoeken naar huisvesting heb ik dus helaas niet veel tips!