Reclame backpacker organisatie op reisblogs

Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Een wereldreiziger met reisblog die positief schrijft over een wereldreisverzekering of een vliegticket geboekt bij een jongeren reisbureau. Wees gewaarschuwd! Steeds vaker wordt deze reiziger betaald voor een positieve review. Gewone reclame werkt niet meer en diverse organisaties die zich op backpackers en zelfstandige reizigers richten hebben de sluikreclame ontdekt. Ze betalen reizigers met populaire blogs voor positieve in sommige gevallen onvolledige of zelf onjuiste "blogs" over hun product. 

Neem bijvoorbeeld verzekeren. Dit is nou eenmaal niet het leukste onderwerp. Veel reizigers hebben geen zin  om alles uit te zoeken en vertrouwen op informatie die ze lezen op deze reisblogs. Als je op meerdere blogs leest dat een bepaalde verzekering de beste verzekering voor op reis is dan kies je ook gewoon die. Voor de onervaren reiziger ziet het er allemaal ook erg geloofwaardig uit. De reiziger schrijft een vergelijking tussen de diverse wereldreizigers verzekering met een aantal argumenten waardoor ze dan uiteindelijk voor een bepaalde wereldreisverzekering hebben gekozen. Nergens wordt echter genoemd dat verruit de grootste groep reizigers helemaal geen dure wereldreisverzekering nodig heeft. Ga je niet langer dan 365 dagen weg, niet werken en loopt je Nederlandse zorgverzekering nog door dan is een doorlopende reisverzekering net zo goed en zeker drie keer zo goedkoop is. (lees hier).

Het schrijven van een positieve review over een bepaald product of een organisatie waar je tevreden over bent en er zelf iets leuks aan overhouden zou moeten kunnen, mits het  maar objectief blijft. Ik heb voor Around the Globe wel eens een reisboek mogen testen maar hierbij worden behalve de pluspunten ook de minpunten genoemd. Daarnaast staan dit soort testen onder “product test” zodat het ook duidelijk is waar het om gaat. 

Het probleem met reviews in reisblogs is dat het vaak precies lijkt op de normale blog van de reiziger en het niet duidelijk is dat het (ook) om een stukje reclame gaat. Wanneer je een stukje leest over vrijwilligerswerk in het buitenland dan verwacht je dat de schrijver hiervan zelf ervaring heeft met de organisatie en niet een positief verhaal heeft gekopieerd dat door de vrijwilligersorganisatie is verteld. Er is zelfs een "backpacker reisbureau" die op hun website actief aanbied te betalen voor een review, al is die €1,50 die ze bieden nou niet echt een grote boost van je reisbudget. Vaste Around the Globe bezoekers met populaire websites vertellen dat ze regelmatig benaderd worden door backpacker organisaties. De organisaties proberen ze te paaien om voor een beetje verdiensten en naamsbekendheid een positieve post te plaatsen. 

Deze sluikreclame is heel jammer omdat je hierdoor twijfels gaat krijgen bij alle reisblogs. In de backpackers wereld gaan ook al jaren verhalen dat bepaalde hostels reizigers gratis overnachtingen geven voor een wel erg rooskleurige review op tripadvisor. Dit doet de geloofwaardigheid van dit soort sites geen goed. Tot voor kort kon je er echter vanuit gaan dat blogs wel onafhankelijk waren.

Ik adviseer iedereen die op dit moment een lange reis aan het voorbereiden is om ook kritisch om te gaan met de adviezen die je op reisblogs leest. Zeker als het om onderwerpen gaat zoals (wereldreis)tickets, verzekeren en vrijwilligerswerk. Als je bij een reisblog over een bepaald onderwerp een logo van een organisatie ziet staan met een link naar de website van de organisatie laat dan alle alarmbellen maar afgaan. Er zijn genoeg reisblogs die gewoon eerlijke informatie geven, die zien er dan misschien wat minder flitsend uit maar hebben wel onafhankelijk informatie. Ook reisfora zijn een goede plek om informatie te krijgen. Informatie die wij op Around the Globe geven over deze onderwerpen is ook onafhankelijk.