Het positieve effect van de Eyjafjallajökull

nc_melis Geschreven door nc_melis. Foto door: bolletjeom

Erg lastig allemaal zo’n vulkaan die weer eens zin heeft om uit te barsten. Voor enkele dagen was het gehele Europese luchtruim gesloten en konden reizigers niet weg naar hun droombestemming of naar huis. En dan ook nog eens zo’n moeilijk uit te spreken naam. Zelfs gerenommeerde nieuwslezers van over de hele wereld kregen het niet voor elkaar om de naam van de Eyjafjallajökull (probeer het zelf eens hardop) foutloos uit te spreken. En nu op het moment dat ik dit schrijf ondervinden enkele landen nog steeds hinder van de aswolk die door de veranderende windrichting alle kanten op gaat.

Vulkaan
 


Op de eerste plaats zijn er alleen maar nadelen aan zo’n vulkaantje zou je denken. Natuurlijk is het ook erg nadelig als je een jaar keihard hebt gewerkt en gespaard voor die ene mooi reis, die dan op het laatste moment niet door kan gaan vanwege rondvliegende asdeeltjes. Maar ik zie er zelf ook zeker het positieve van in. Zeker voor ons Nederlanders, toch een volk van klagers, is het eens goed om weer eens met beide benen op de grond te staan (of met vliegtuigen in het geval van een lokale aswolk). Want wat je ziet op zo’n moment is dat mensen elkaar opeens wel tegemoet willen komen en ineens wel openstaan voor de mening van anderen. Je ziet gewoon dat mensen in tijden van crisis naar elkaar toe groeien en er onderling respect voor elkaar ontstaat. Vooral dat laatste, respect hebben voor anderen, is iets wat in onze samenleving niet of nauwelijks meer bestaat.


Wat ik ervaar in het buitenland is dat mensen daar vaak wel het respect voor elkaar kunnen opbrengen en dat er toch nog zoiets bestaat zoals normen en waarden. Ik zal niet ontkennen dat er heus geen enkel land in de wereld bestaat dat perfect is, al hoewel volgens mijn persoonlijke mening Australië daar wel erg dicht bij in de buurt komt. Maar in ieder geval bestaan er dus nog wel mensen die de moeite willen doen om de ander in zijn waarde te laten. En dat is een eigenschap die ik hier in Nederland bij sommigen nog wel eens mis.


Daarom mag er wat mij betreft zo op z’n tijd wel eens iets gebeuren dat onze maatschappij eens flink shockeert. Want in tijden van crisis of bij het aankomende WK-voetbal in Zuid-Afrika zijn we ineens allemaal weer eensgezind. En dan ook echt onder het motto “één voor allen, allen voor één”.

Laat daarom die volgende vulkaan in IJsland ook maar eens flink uitbarsten!