Echte backpackers eten niet bij de Mc Donalds!

Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Je gaat op reis om wat van vreemde culturen te leren; eten bij de McDonalds was vast niet wat je daarbij in gedachten had.

McDonalds heeft inmiddels in meer dan de helft van de landen ter wereld een vestiging. In 2011 zal de Mac het 122e land veroveren, in juli openen er twee vestigingen in Sarajevo. Zelfs Cuba heeft een McDonalds (oke, wel in Guantanamo Bay). Waar de Mac gaat, daar gaat controversie. De eerste McDonalds in China was voor sommige het ultieme symbool van het  einde van het communistische tijdperk. De McDonalds is de “bron van alle kwaad”, symbool van de Amerikaanse overheersing en commercialisering van de rest van de wereld. Kinderen die steeds dikker worden, geeft de McDonalds de schuld. Lokale restaurantjes die niet meer kunnen blijven bestaan? De wereld wordt helaas steeds meer een grote eenheidsworst. We luisteren allemaal naar dezelfde muziek, hebben hetzelfde merk telefoon, zitten op Facebook en dat willen we natuurlijk niet. Derdewereldlanden moeten natuurlijk nog wel een beetje exotisch blijven en als je dan een grote gele M ziet, valt dat toch tegen.

In 2004 was ik in Cusco, Peru. Toen werd er al gesproken over de komst van een McDonalds in de stad. De algemene mening was dat het ongezond is, Amerikaans eten zou niet passend zijn in deze oude historische hoofdstad van het Inca rijk. "Laat de McDonalds maar in plaatsen als Lima blijven, maar absoluut niet hier."  De oude afstammelingen van zo'n rijk, en dus niet een Amerikaanse multinational, moeten profiteren van de toeristen dollars in de stad.

Uiteindelijk is de McDonalds er  wel gekomen (in 2008). Aan het centrale plein nog wel, maar met een bruine in plaats van gele M om zo minder schreeuwerig te zijn. Krantentitels zoals "Cusco sells its soul" waren het gevolg. De groep die het hardst riep waren de buitenlandse expats, en natuurlijk andere restaurant eigenaren.

Voor veel backpackers betekent eten bij de Mc Donalds misschien dan wel niet het verkopen van je ziel, maar het is zeker niet iets om trots op te zijn, een geheime zonde. Ik hoor tenminste nooit de verhalen "one time at the McDonalds"... zoals je verhalen hebt "one time at a local restaurant in Laos". Eten bij de McDonalds is niet stoer!

Niet dat de lokale inwoners zich daar druk om maken, de meeste middenklasse families nemen hun kinderen graag mee naar McDonalds. Of denk jij dat iemand al die Chinezen, Filipino's of Costa Ricanen dwingt om daar voor de sier binnen te gaan zitten?

Dus eigenlijk is de McDonalds juist de plek om te eten zoals de locals doen, lekker in contact komen met buitenlandse familie's of jongeren. Of je kunt het gooien op gratis wifi of de schone gratis wc, want geld besparen daar scoor je wel punten mee in het backpackers circuit!

De grote M ontlopen

Wil je de grote gele M echt ontlopen, ga dan naar Afrika maar sla Egypte, Marokko en Zuid-Afrika over. Ook een aantal toeristische landen in Azie hebben geen McDonalds. In Nepal, Myanmar, Cambodja, Laos en Vietnam zul je nog steeds geen McDonalds tegen komen. In Latijns-Amerikaan is het iets lastiger maar in Belize en in Bolivia is nog geen vestiging. De vraag is uiteraard hoe lang dit nog zo blijft.

Denk jij alle landen te weten waar geen Mc Donalds is? Speel dan de game en kijk of je ze allemaal kunt raden. http://www.sporcle.com/games/skikid419/No_Mcdonalds

Lees meer reiscolumns van Around the Globe reizigers hier