De donkere dagen voor Kerst

nc_melis Geschreven door nc_melis.

Nog een paar weken wachten en het is weer Kerstmis. Eerst Sinterklaas en zijn pieten terug op de boot zetten naar huis en we mogen weer uitkijken naar een aantal dagen rust. Lekker eten en drinken met familie en vrienden. Maar dat zal niet voor iedereen gelden.

Ik heb namelijk het idee dat er tientallen, zo niet honderden of duizenden landgenoten tijdens de feestdagen niet thuis zullen zijn. Ze zitten of in de gevangenis, bijvoorbeeld een Bangkok Hilton, of zijn lekker aan het reizen. Ik wil me dan ook deze maand persoonlijk richten tot de mensen die niet bij hun familie en/of vrienden kunnen zijn. En die hier vrijwillig voor hebben gekozen.

Daarom hieronder deze korte, maar gerichte ‘brief’ aan de reiziger die ver van huis is.Beste reiziger,

Je zult je tot op heden tijdens je reis vast en zeker wel vermaakt hebben. Je zult ongetwijfeld leuke mensen hebben ontmoet, National Parks hebben bezocht, je hebben bezat aan de lokale drank, ziek geworden van het lokale eten etc.

Ongetwijfeld zul je na afloop van al deze ervaringen je af en toe ook wel eenzaam voelen daar aan de andere kant van de wereld. Je heb immers niet je vriendengroep of je lieftallige broer of zus om je heen. Dat gevoel van ‘iets’ missen zal nu zeker de komende tijd alleen maar sterker worden. De feestdagen komen er namelijk aan. Kerstmis en oud & nieuw. Normaal vierde je dat altijd met die vrienden en familie van je hè? Maar dit jaar dus niet.

Nou beste reiziger, ook het thuisfront zal de komende tijd veel aan je gaan denken. Je leuke glimlach missen, de hand op de schouder, de ‘boks’, de kus. Wellicht heb je zelfs je kinderen overgelaten aan een au pair die je speciaal hiervoor hebt laten invliegen.

Maar weet je wat, denk eens goed na, volgens mij mis je helemaal niks daar aan de andere kant van de wereld. De feestdagen vliegen voorbij en het is eigenlijk maar één groot toneelspel. Het is weer typisch gemaakt gezellig doen en op tweede kerstdag naar de woonboulevard of even een fazantenborstje braden voor je schoonouders. Dus who cares!
Jij kunt gaan en staan waar je wilt, leve het vrije leven!

Daarom wens ik je een fijne kerst en alvast de beste wensen!

Maar wil je wel af en toe aan ons denken?