Dilemma: wel of niet naar Nepal gaan?

Lisannes Geschreven door Lisannes. Foto door: Lisannes

‘Ga je naar Nepal? Echt? Wat heb jij daar nu te zoeken als reiziger? En is het überhaupt wel veilig daar …?’. Ja, zaterdag 25 april, niemand is hét nog vergeten: Nepal werd door een zware aardbeving getroffen. Duizenden slachtoffers, vele verwoeste dorpen en op 12 mei een harde na-klap: het land wordt opnieuw getroffen door een aardbeving. Het vredelievende Nepal verandert in een rampgebied en donaties en hulptroepen komen vanuit alle hoeken van de wereld. Het land is verwoest, aldus de media. De beelden hebben we allemaal op tv gezien en wederopbouw zal veel tijd kosten.’

Het dilemma en de beslissing

We zijn een half jaar verder. Is het nu weer okay om naar Nepal te reizen? Ja, natuurlijk heb ik enorm getwijfeld of ik wel moest gaan. Ik had al een ticket, maar natuurlijk zijn er alternatieven. Ik heb alles overwogen: uitwijken naar India, Bhutan of Sri Lanka? Want als je de media moet geloven is heel Nepal verwoest en nog lang niet opgebouwd. Dus wat heb je er als reiziger dan te zoeken? De mooiste tempels staan er niet meer en ben ik geen ramptoerist als ik nu ga?

Omdat ik voor reisorganisatie Riksja Travel werk, hoor ik veel over wat er ter plaatste speelt op een bestemming. Via onze partner in Nepal, maar zo sprak ik ook reizigers die terugkwamen uit Nepal en aangaven dat je vrij weinig nog ziet van de aardbeving. Veel is allang opgebouwd en dat geldt zeker voor plekken waar de meeste reizigers komen. Na veel wikken en wegen heb ik besloten om wel te gaan. Nepal heeft juist nú de inkomsten van het toerisme hard nodig voor wederopbouw, want een export product heeft het land niet echt. Dus geen toerisme betekent weinig inkomsten voor het land.

De situatie in Nepal: oktober 2015

De mooiste tempels staan niet meer overeind? Het is niet de moeite om te gaan? Dorpen zijn nog steeds verwoest? Wel nee, dat heb ik niet zo ervaren en niet zo gezien! Natuurlijk, we zijn nu een half jaar later, dus hier en daar zag ik zeker nog wat littekens van de aardbeving. Kathmandu is zo goed als opgebouwd, maar Durbar Square en Boudhanath staan nog wel in de steigers. Dus  deze plekken overslaan? Nee, bij de grote stupa Boudhanath vind je veel levendigheid, het blijft immers een heilige plek: dus pelgrims komen af en aan om ‘de kora’ te lopen (kloksgewijs langs de vele gebedsmolentjes). En dan heb je nog Swayambhunath, Patan en Pashupatinath met de indrukwekkende ghats waar crematies af en aan plaatsvinden. Op plekken als deze heb ik vrijwel tot niets ervaren van wat nog restant kon zijn van de aardbeving eerder dit jaar. Hetzelfde geldt voor de oude Thamel-wijk. Je kunt nog steeds uren slenteren door de nauwe steegjes. En kom je hier, bestel dan zeker momo’s (deeg gevuld met groente, kaas of vlees) in een lokaal restaurantje. Het is dé specialiteit van de stad en ik was er dol op.

In de vallei van Kathmandu ligt de historische stad Bhaktapur. Ook deze plek is goed in het nieuws geweest en zou geheel verwoest zijn. Oke, her en der zie je nog wat brokkelstukken, maar je hebt nog steeds veel pleinen en geweldige historische gebouwen. En de andere plekken dan, buiten Kathmandu en Bhaktapur? De meeste reizigers reizen verder door richting het oosten, naar Chitwan National Park, Bandipur, Pokhara en veel reizigers maken een trekking in het Annapurna gebergte. Op deze plekken heb ik persoonlijk vrijwel niets gezien van de aardbeving. Natuurlijk heb je getroffen bergdorpen waar nog veel opgebouwd moet worden, maar hier kom je als reiziger niet. Maar wat ik wel vind: wat jij als reiziger besteed tijdens je reis in Nepal, komt indirect ten goede aan wederopbouw en plekken waar het geld nog wel nodig is. Het voelt voor mij nu heel goed om ook nú naar Nepal te gaan.” 

Een naschok treft Nepal?

Zo ervaar ik het wel. Je kunt er over discussiëren, maar ik persoonlijk vind dat Nepal nú een keiharde naschok ervaart. Waarom? Omdat je als reiziger weinig nog ziet van de aardbeving, maar kennelijk het beeld wereldwijd wél is dat Nepal nog steeds verwoest is en je het land moet ontwijken. Ik ben afgelopen oktober naar Nepal gegaan en dit zou ‘normaal gesproken’ het hoogseizoen moeten zijn. Hotels horen nu in Nepal vrijwel volgeboekt te zijn. Maar verre van dát heb ik ervaren. Ik was de enige gast in hotels, of er was toevallig nog een andere gast. Restaurants zijn leeg en in winkeltjes is het te rustig en wordt er nauwelijks nog iets verkocht. Nepalezen ervaren minder inkomsten, terwijl ze al veel kwijt zijn geraakt. Toerisme is zo belangrijk voor het land. Door juist nú te gaan help je Nepal enorm.

Heel Nepal is verwoest. Jammer genoeg blijkt dat nog steeds het imago te zijn. Maar als je naar Nepal gaat zul je zien dat dat niet het geval is. Gelukkig is de Nepalese bevolking heel positief, zij geloven erin dat het goedkomt. En zijn blij met elke reiziger die nu binnenkomt, hun gastvrijheid komt recht uit het hart. Ik geloof ook dat het goed komt met Nepal. Gewoon gaan!