Backpackers, ze zijn er in alle soorten en maten

nc_melis Geschreven door nc_melis.

De vorige maand heb ik twee bijeenkomsten bezocht waar (oud)backpackers bijeen kwamen. Eentje stond in het teken van het 15-jarig jubileum van een organisatie die pretendeert dé reisexpert te zijn, maar sinds de oprichting hun informatie materiaal nooit meer hebben geüpdate. Ik vind het persoonlijk een erg amateuristische organisatie die veel belooft, maar uiteindelijk niks van de verwachtingen waarmaakt waar je dan wel voor hebt betaald. Doen ze dan überhaupt nog wel iets goed? Jawel hoor! Tickets boeken kan bij hen voordelig, zeker inclusief tussenstops. Verder hebben ze ook een zeer charmante en aantrekkelijke Belgische schone in een hostel in Sydney zitten.De andere bijeenkomst die ik bezocht was de ontmoetingsdag van werelds beste ontmoetingsplek op het internet. Echter was de opkomst teleurstellend, terwijl er voldoende mensen het forum bezoeken en daar oneindig kunnen lullen over het wel of niet aanschaffen van een paar sandalen. 
Tijdens beide bijeenkomsten werd het me duidelijk dat er geen stereotype backpacker is. Ze zijn er namelijk in alle soorten en maten. Lelijk of knap. Dik of dun. Brildragend of lenzen. Matje of kaal. Oud of jong. Sproeten of puisten. Groot of klein. Stadssletje of boerin. Maar wat ze wel allemaal gemeen hebben is de drive om te reizen. Ik vind alleen wel dat de echte backpacker langzaamaan aan het uitsterven is. Want is het pure backpacken niet het reizen van lange duur en voor slechts een korte tijd op een vaste locatie verblijven? Leven met een beperkt budget, met mensen meeliften of gebruik maken van het openbaar vervoer? Ja dat is zo. En natuurlijk voldoen de meeste backpackers aan deze omschrijving. Echter verblijven ze vaak wel voor een langere periode op een vaste locatie om hun budget wat aan te vullen. Dus daar ga je al. Ook gaan de meeste backpackers zo vaak als mogelijk en als dit budgettair gezien verantwoord is, graag op stap. Ikzelf kies er dan toch liever voor om lekker relaxed in een Ierse pub wat te drinken en zo af en toe mezelf lekker te laten serveren in een goed restaurant.

Tijdens mijn reis heb ik veel backpackers zien verhongeren en moesten ze leven op een blikje bonen of een bord spaghetti. Ik vind het begrijpelijk dat je geen big spender wilt zijn tijdens je reis, maar ga me alsjeblieft niet vertellen dat je het leuk vind om tussen 4 dikke Engelse wijven je boontjes te doppen. Wees eens creatief en ga juist in grote steden op zoek naar goedkope eettentjes. De kans is groot dat je dan voor een paar euro ook klaar kunt zijn en dan aan het einde van de reis wellicht wat duurder uit bent, maar wel gezond hebt gegeten. Als je kiest om wel zelf te koken, zeker op campings, vind ik ook dat je niet moet gaan bezuinigen op de hoeveelheid eten. Normaal eet je thuis ook 3 aardappels , waarom nu dan ineens 1? En je hoeft echt geen A-merken te kopen zoals je thuis wel doet bij de Appie Heijn omdat je je schaamt om naar de Aldi te gaan.

Ik zou daarom dan ook iedereen willen verzoeken om tijdens je reis ook aan je gezondheid te denken en dus goed te eten. Gezond eten is goed voor je en voorkomt dat je snel ziek wordt. Ik hoop ook dat je nooit voor het dilemma komt te staan dat je, op basis van allerlei financiële berekeningen, de afweging moet gaan maken tussen een skydive of een bord havermout.

Uiteindelijk mag natuurlijk iedereen voor zichzelf bepalen op welke manier hij of zij het budget er doorheen wil jagen, immers is geen backpacker hetzelfde.