Aangenaam, ik ben Nam Chun Melis

nc_melis Geschreven door nc_melis.

Op het moment dat ik dit aan het schrijven ben zit ik op een bankje bij een klein haventje in het historische Brabantse vestingstadje Heusden. Laptop op schoot, zonnebril op, korte broek en slippers aan en genietend van de rust om me heen probeer ik een start te maken met een maandelijkse column voor de website Around The Globe.

Het is al bijna ruim een jaar geleden dat ik terug ben gekomen van mijn (backpack)reis. Omdat ik nog steeds verlang naar deze fantastische tijd, wil ik (een beetje egoïstisch is het wel) graag schrijven over mijn avonturen en dit met jullie delen. Voor de één is het wellicht herkenbaar, voor de ander misschien kinklare onzin. Maar het is mijn bedoeling om andere reizigers en potentiële slachtoffers van het reizigersvirus samen met mij terug te laten gaan naar de andere kant van de wereld. Ik wil graag de mooie momenten beschrijven die ik heb mee mogen maken, maar natuurlijk ook de minder prettige ervaringen die achteraf gezien gemakkelijk te relativeren zijn en waar ik nu ook hard om kan lachen.

De landen die ik tijdens mijn reis heb mogen bezoeken zijn Australië, Nieuw-Zeeland, Thailand en Hong Kong. In het bijzonder het reizen en leven in Australië blijft mij nog steeds erg trekken en dit gevoel probeer ik dan ook in de mogelijke volgende columns aan jullie uit te leggen. Want hoe gepassioneerd ik er ook over kan vertellen, het is en blijft een gevoel dat je zelf toch zult moeten ervaren. Zoals ik al eerder aangaf is het al bijna een jaar geleden dat ik weer terugkwam van mijn reis. Voor mijn gevoel lijkt dat al eeuwen geleden en ik mag nog vaak terugdenken aan de vele momenten die ik heb beleefd. Van een evacuatie op de camping door een wateroverstroming in Australië tot aan het plegen van een misdrijf (het doorrijden na een ongeval) in Nieuw-Zeeland. Het laatste kent gelukkig wel de nodige nuances, maar als je het formeel bekijkt heb ik toen een strafbaar feit gepleegd. Verder het bezoek aan het eilandje Koh Phi Phi in Thailand waar nog steeds sporen zijn te zien van de tsunami en de smog in Hong Kong. Zomaar wat momenten uit een tien maanden durende reis die ik samen met een vriend uit mijn middelbare schooltijd heb gemaakt.

Het idee van de reis is een keer ontstaan tijdens een avondje stappen. Hoewel ik enigszins onder invloed was van alcohol, realiseerde ik mij een dag later dat wat ik van plan was die avond ervoor, maar eens zou moeten uitvoeren. Want ik heb geleerd dat als je iets wil, je er ook voor moet gaan. Zodoende ben ik mijzelf vanaf die bewuste dag gaan richten op een tijdelijk vertrek uit Nederland. Hoe clichématig het ook mag zijn, ik wilde namelijk graag iets meer van de wereld zien. Mensen ontmoeten, andere culturen ondergaan, verschillende levensstijlen ervaren, zomaar wat redenen om pak ‘m beet, 24 uur lang in het vliegtuig te zitten. Je moet er dan natuurlijk ook wel wat voor over hebben. Het kost je verschrikkelijk veel geld, je zult je vrienden en familie een tijd niet kunnen zien, je moet je werk of je studie onderbreken of opzeggen, je zult het bord-op-schoot-gevoel-van-zondagavond-19.00uur- moeten missen etc.etc. Allemaal factoren die je zult moeten afwegen voordat je daadwerkelijk het besluit gaat nemen om voor een lange periode op reis te gaan. Aan de andere kant levert het ook weer heel veel op. Heel veel heimwee (in mijn geval Sydney), de nodige levenservaring, wijsheid, een andere kijk op het materialistisch ingestelde leven in Nederland, vrienden (lotgenoten) et.etc. Kortom, een (backpack)reis moet je zeker doen! Het is een ervaring die je door niemand meer afgepakt kan worden en die er ook voor zal zorgen dat je besmet zult raken met het reisvirus. In het verlengde daarvan stimuleer je ook de wereldeconomie door in verschillende landen geld uit te geven.

In mijn eerstvolgende column wil ik ingaan op het afscheid voor mijn vertrek en de eerste periode van de reis. Voor mijzelf is het de eerste keer dat ik mijn reiservaringen op deze manier met anderen deel, dus ik hoor graag jullie reacties. Het zou namelijk goed kunnen zijn dat er niemand zit te wachten op het ‘gezever’ van mij… Maar ik hoop wel mensen te kunnen inspireren en te kunnen omschrijven hoe mijn leven is veranderd door een geweldige reis.


Cheers!

Nam Chun Melis
timennamchun.aroundtheglobe.nl

Nam Chun Melis zal de komende tijd columns schrijven over hoe hij zijn reis heeft ervaren, natuurlijk zijn wij van Around the Globe als Nam Chun erg benieuwd naar jullie reacties, herkenningsmomenten en aanvullingen!