Eten in Zuid-Afrika

Het eten in Zuid-Afrika is over het algemeen goed. Door de vele internationale invloeden zijn er een aantal bijzondere gerechten ontstaan die nu Typisch Zuid-Afrikaans genoemd worden.

Zowel de Nederlandse, de Engelse, de Kaap-Maleisiesche en de Indiase keuken zijn goed terug te zien in het voedsel aanbod. Vooral de Engelse keuken vind je nadrukkelijk terug in de supermarkt met gezoute boter, fish en chips, muntjelly, pies, marmite etc.

Ontbijt is meestal nogal Engels. Met alle denkbare eieren, worst en toast. Ook word er veel ontbijtgranen met melk gegeten. Brood en beleg zijn makkelijk te krijgen.

Vlees

De hoeveelheden zijn over het algemeen groot. Je kan bijvoorbeeld een Texansteak kopen voor op de braai in de supermarkt. Dit is een lap biefstuk van soms wel 1.5 kilo en zo groot als een autoband (gelukkig wel wat dunner). Die gaat in zijn geheel op de BBQ en word daarna in reepjes gesneden en verdeeld over iedereen. Struisvogelbiefstuk is heerlijk en moet je eens geproefd hebben

Wild

Je kan alles eten in Zuid-Afrika. Zebra, impala, buffel en krokodil. Of je dit wilt moet je zelf bepalen. In het algemeen is het natuurbeheer in Zuid-Afrika goed en stropen strafbaar. Je kunt er zo goed als zeker van zijn dat het stukje "wild" op je bord gekweekt is voor consumptie of overschot was in een natuurgebied. 

In Kruger National Park kan je in sommige periodes olifanten billtong krijgen. Ieder jaar moeten er olifanten afgeschoten worden in het park en die worden daarna verwerkt tot voedsel. Is de Billtong op dan word er geen nieuwe olifant geschoten. Het is andersom. Is er olifant, dan is er dus Billtong!

Groente

Er zijn een paar lekkere groente, aardappels en knollen die bij ons niet bekend zijn. Over het algemeen zijn ze vrij zoet. Er worden ook heerlijke gerechten gemaakt met de zoetige pompoensoort "butternut"

Dessert

Als desert krijg je meestal een soort natte cake met een kannetje "custard" wat lijkt op vanille vla maar dan wat dunner. Het is de bedoeling dat je een beetje van deze saus over je cake giet. Niet dat je de cake er in verdrinkt!

Drinken

Over het algemeen kun je het water drinken. Als dit niet het geval is dan word het vermeld of staat er een klein flesje water op je kamer. Gebotteld water is overigens niet duur.

Wijnen, Tja, wat moet je erover zeggen. Zuid-Afrika maakt uitstekende wijnen en er is een grote regio die het bezoeken waard is met al zijn proeverijen en wijn huizen.

Ze hebben alle frisdranken die wij kennen en nog een paar mierzoete varianten zoals Fanta van ananas. Die best lekker is. Probeer ook eens het verfrissende (en alcohol vrije) gingerbeer of gigerale. 

Gerechten

Hieronder een lijst van Zuid-Afrikaanse gerechten die je tegen zult komen ( tevens een verklarende woordenlijst ).

Avo: het enige gebruikte woord voor Avacado. Het woord avacado zelf zal niet snel begrepen worden. Avacado's zijn het seizoen overal te krijgen en zijn veel smaakvoller dan wat wij in Nederland in de supermarkt tegenkomen. Bomen staan overal en bij sommige hostels word je zelfs gevraagd om de oogst mee te helpen opeten of mee te nemen.

Braai: Barbeque op zijn Afrikaans. De bbq is vaak een halve olievat. Er gaan enorme lappen vlees en worst op. Pas als alles gaar is word het op tafel gezet en begint men te eten. Je eet er mielie pap bij, salades, rolls ( kleine rode zachte broodjes) etc. De Zuid-Afrikanen zijn net zo dol op braaien als de Australiërs op hun barbie's!

Boerewors: Een licht pittige worst. Er zijn uiteraard honderden verschillende soorten. Het word heel veel gegeten en hoort sowieso thuis op de braai. Denk niet perse aan het formaat worstje dat wij kennen. Het is een lange spiraal die in zijn geheel op de grill of in de pan gaat en die daarna in kleinere stukken word verdeeld.

Bunny Chow: Een Indiaas of Malay curry in de holte van een witbrood. Vooral in de buurt van Durban erg populair.

Biltong: Gedroogd vlees dat als snack gegeten word. Zoals de beefjerkey uit de Verenigde Staten. Van allerlei soorten vlees te krijgen en erg populair bij benzine stations

Bobotie: Een Maleisisch gerecht dat “traditioneel Afrikaans” is geworden. Een ovenschotel, gekruid gehakt, rozijnen, appel, (niet pittig) gekruide saus met eieren, geserveerd met gele rijst. De variant die je in Nederland kunt krijgen lijkt niet echt op de Zuid Afrikaanse. In Zuid-Afrika is het lekkerder.

Biscuitjes: Erg populaire koekjes zijn de Eet Sum Mor!

Chips: Zowel friet als chips uit een zakje. Voor ons kan het dus best verwarrend zijn. Dan is er nog de term “slap chips” wat lijkt op de friet zoals wij en de Belgen die kennen. Dikker dan de "harde" Franse frietjes.

Tribe: Is koeienmaag. Erg populair bij vooral de zwarte bevolking. Gelukkig is bekend dat toeristen meestal even moeten wennen aan dit gerecht dus het zal je niet snel zomaar voorgeschoteld worden. Op straat kun je het makkelijk krijgen bij de kleine take aways die gericht zijn op de zwarte bevolking. Ongeveer de helft van de toeristen vind het prima te eten en de andere helft denkt daar anders over. De bereiding van Tribe stinkt enorm en duurt uren. De lucht is gelukkig verdwenen als je gaat eten. Ik raad dan ook sterk aan het niet zelf klaar te maken maar kant en klaar te kopen.

Pap: In Zululand heet het Putu en in het engelse wordt het woord Porridge gebruikt. Een woord dat wij Nederlanders vaak asscocieren met een zoete dunne pap als ontbijt of toetje. Pap is gekookte maismeel. Het hoofdvoedsel in Zuid-Afrika. Voornamelijk in townships en bij iedere braai. Het lijkt op iets tussen behangplaksel en drogend cement maar het is lekker met jus ( Pap-en-Saus) of salsa erover. Het is het beste te vergelijken met aardappelpuree maar dan in verschillende diktes en word dus ook op die manier gebruikt. Is het gezoet ( en dus dunner) dan is het vaak ontbijt.

Pies: Zijn gesloten pasteitjes gevuld met een ragout. Een lekkere vullende snack die oa te krijgen is bij benzine pompen. Word tussendoor gegeten, zoals wij een saucijzen broodje eten, maar twee pies met friet en sla is ook een maaltijd in pubs.

Rooibos: De Zuid-Afrikaanse thee komt van de westelijke Kaap.

Samoosa: Gefrituurde driehoekige bladerdeeg envelopjes met een kruidige vulling. Een snack die je overal kunt vinden. Soms staan jongens het bij de stoplichten te verkopen.

Sosatie: Een soort kebab gemaakt van kip, lam of rund. Vleesblokejs op een stokje met er tussen kruiden, tomaat, paprika of ui en soms abrikoos!

Spanspek: (Cantaloupe) Een heerlijk zoete meloen soort.