Vervoer van en naar de eilanden in Thailand

Vervoer van en naar de eilanden van Thailand kan soms een beetje tricky zijn.

All-in Tickets vanaf Bangkok

In Bangkok vind je op Khao-San-road (en omgeving) talloze reisbureautjes waar ze All-in Tickets verkopen naar de verschillende eilanden. Dit is dan een bus en bootticket in 1. Soms zijn deze tickets zelfs goedkoper dan dat je het zelf uitvogelt met het openbaarvervoer. (Reserveer van te voren je ticket!).

Het voordeel van een All-in ticket is dat je voor de deur kunt opstappen en ze brengen je in een (mini) busje rechtstreeks naar de gewenste bestemming. Dat klinkt heel gemakkelijk en snel.
Dit is vaak het geval maar niet altijd. Het kan gebeuren dat je om 3.00 's nachts aan de kant van de weg gedumped word zonder uitleg en daar dan 2 uur wacht op een ander busje dat je komt ophalen. Dit busje dropt je dan weer bij een eettentje waar je weer 2 uur mag wachten tot de boot vertrekt. Al met al geen ramp maar je komt gebroken aan na zo'n lange nacht zonder slaap en veel heen en weer gezeul. Wanneer je er over nadenkt is het best logisch. De tickets zijn spotgoedkoop en dan moet je ook niet te veel service verwachten. Ze stoppen mensen met verschillende bestemmingen bij elkaar in de bus en dan zijn er altijd mensen die op een ongelukkige tijd al op de plaats van bestemming zijn en lang moeten wachten op een aansluitende boot.

Vervoer zelf regelen

Openbaar vervoer zelf regelen naar verschillende eilanden is geen enkel probleem. Zeker als je al buiten Bangkok bent is dit aan te bevelen. Ook vanuit Bangkok zelf is het geen probleem. Ga naar het betreffende busstation (er zijn er 4 in Bangkok!!) en die verkopen je een kaartje waar je zelfs al een ticket voor de boot bij kunt krijgen.
Ook met de trein kom je een heel eind en kaartjes voor de boten zijn gewoon ter plekke te krijgen.

Eigenaardigheden van boten

Of en boot gaat en hoe laat precies, is iets dat op sommige plekken nogal mysterieus is. Soms gaan ze gewoon op tijd en soms gaan ze pas als ze een minimaal aantal inzittende hebben. Dit is soms zelfs het geval als je met een All-in Ticket weer een eiland wilt verlaten.
Ook als ze aangeven te wachten op minimaal 20 personen kan het zo zijn dat ze toch vertrekken met minder. Wacht dus eerste even rustig af wat er gebeurd. Begint het je te lang te duren en wil je graag weg dan is er altijd de mogelijkheid om de ontbrekende plekken op te kopen. Als je deze kosten kunt delen met andere mensen die zitten te wachten kan het de moeite waard zijn. Zeker als je daardoor voor het donker aankomt op een eiland of een bus op het vaste land haalt.

All-in tickets vanaf de eilanden

De meeste eilanden bieden ook weer All-in tickets van het eiland af richting Bangkok. Naar andere bestemmingen heb je minder keus. Ook hier geldt weer, het is makkelijk als alles voor je geregeld is. Maar als je zelf je vervoer organiseerd ben je toch vaak goedkoper uit. En als je niet naar Bangkok wilt zul je het zelf wel moeten regelen.

Zelf vervoer regelen het eiland af

Op zich is dit allemaal geen enkel probleem. Het enige waar je op moet letten is het bootsysteem. Gaan ze op vaste tijden of pas als ze vol zijn? Als het laatste het geval is vertrek je het beste zo vroeg mogelijk. Als je moet wachten tot de boot vol is moet je er rekening mee houden dat je wel eens veel tijd kwijt kunt zijn om het eiland af te komen. Dit kan dus invloed hebben op hoe ver je kunt komen diezelfde dag.
Van Ko Samet naar Kanchannaburi op 1 dag is mogelijk.....als het allemaal een beetje mee zit. Is dit niet het geval dan strand je die avond in Bangkok.