Reisbudget voor Thailand

Budget

Thailand is 1 van de goedkoopste reis bestemmingen ter wereld! Maar hoe goedkoop is dat dan precies? De  prijzen in Thailand gaan  wel omhoog en thailand nu is zeker niet meer zo goedkoop als 5 jaar terug toen kon je nog prima rondkomen van een budget van €20 per dag. Ben je lang op reis en let je heel erg op en eet je bijvoorbeeld bijna altijd bij straatstalletjes en gebruik je geen toertjes maar veel openbaar vervoer dan kan dit nog wel. De meeste backpackers en budget vakantiegangers hebben anno 2013 toch een hoger budget nodig om prettig rond te reizen. Denk eerder aan minimaal €25.  Waarbij je wel wat geld opzij moeten zetten wanneer je veel drinkt of  aan dure activiteiten, zoals duiken deel wil nemen. Het zuiden is ook duurder dan het noorden van Thailand. 

In Thailand slaap je vrijwel altijd in een guesthouse, waar je een eigen kamer hebt. Een 1 persoonskamer hoeft niet altijd goedkoper te zijn dan een 2 persoonskamer. Veel guesthouses hebben goede, maar basic voorzieningen en zijn brandschoon. Zo niet, zoek dan even verder. Er is altijd een ander guesthouse te vinden.  Vaak krijg je een kamer met de volgende voorzieningen: een (hard) matras/bed, soms een eigen badkamer met warm water douche, een ventilator (voor airco betaal je extra, maar is vaak aan te raden) en een klamboe.

Sommige guesthouses hebben een eigen restaurant, waar je vaak goed kunt eten. Eten bij de zogenaamde straatstalletjes is echter goedkoper en vaak ook lekkerder. Neem altijd je gezonde verstand mee bij het uitkiezen van een plek om te eten: sla dat restaurant of straatstalletje waar nooit iemand zit over! 

Veel zaken zijn in Thailand goedkoper dan thuis. Dit is meteen ook een valkuil. Op de vele markten koop je de leukste t-shirts, DVD's en souvenirs voor € 1,- a €4,-. Dus als je jezelf niet inhoudt kan je zelfs in Thailand nog veel geld uitgeven.  Maar als je in Bangkok je reis begint, overweeg dan je reisoutfit hier aan te schaffen in plaats van thuis. Zelfs backpacks, dagrugzakken, moneybelts en Teva's kun je hier voor een schijntje kopen. Let wel op of het echt of nep is. Vooral op Khao San Rd heb je een enorme keuze uit rugzakken, en de neppers zijn echt goede imitatie! Je kunt het verschil maar amper zien. Vaak kun je aan de stiksels en de geweven merknaam zien of het nep is. Het enige dat je hier niet zo makkelijk kunt kopen zijn dichte wandelschoenen, en "normale" broeken.  Maar aan shirts, rugzakken etc. dus geen gebrek, en de moeite waard om pas in Thailand te kopen!

Enkele voorbeelden van gemiddelde prijzen:

 • Maaltijd op straat: €1,50
 • Maaltijd in restaurant: €3,-
 • Frisdrank: €0,20
 • Groot biertje: €0,80
 • Busreis van Bangkok naar Kanchanaburi: 110 bath/€2,7-
 • Goed hotel in Bangkok (incl ontbijt): €30,-
 • Basic 2 persoonskamer in guesthouse in Chiang Mai (eigen badkamer) € 50,- per week
 • Zeer basic bungalow (geen airco, geen badkamer) op Koh Chiang: €6,- p.n.
 • Huur scooter Kanchanaburi: € 4,- per dag
 • Massagecursus in Chiang Mai 1 week: € 175,-
 • Nachttrein Bangkok - Chiang Mai: € 20,-
 • Bioscoop: € 3,50

Pinnen en geld wisselen

Pinnen in Thailand is geen probleem! En ook met je creditcard kun je op veel plekken terecht. Omdat Thailand een goedkoop land is en de hostels niet ontzettend goed beveiligd zijn is het verstandig om regelmatig kleine bedragen te pinnen in plaats van met een pak geld op zak te lopen. Het is de moeite waard om een bank uit te zoeken waarvan je gratis mag pinnen omdat je in Thailand dus vaak kleine bedragen per keer pint. Zo is bijvoorbeeld de Bank of Ayudhya een bank waar je zonder kosten geld op kan nemen. Wil je meer weten over de verschillende bankpaketten waar uit je kunt kiezen in Nederland kijk dan bij banken vergeleken.

Eigenlijk wat hier staat, geldt bijna voor elk land. Wissel geen geld in Nederland en ook neem geen Traveler cheques mee, deze zijn op de eerste plaats ontzettend duur, want je krijgt een lagere koers en moet vaak ook nog provisie betalen en als ze gestolen wordt duurt het erg lang voordat je nieuwe krijg! Je hebt genoeg aan een bank- of Giropas en eventueel een creditcard.

Bijna overal waar je aankomt op elk vliegveld en in elke haven is direct al een ATM (Automatic Teller Machine, dus pinautomaat) en natuurlijk ook op bijna elke straathoek, zeker in grotere steden. Via de pinautomaten krijg je de beste koers (de wisselkoers en die ligt over het algemeen lager dan de bankkoers). Ook kun je tegenwoordig in veel hostels, guesthouses etc. wel met je creditcard betalen. Je moet net als in Nederland wel oppassen, maar je moet gewoon de salesslip en de bonnetjes goed bewaren dan heb je altijd bewijs. Natuurlijk niet je pasjes ergens laten slingeren! Contant geld is niet verzekerd maar je pinpas en creditcard wel!