Met de bus in Thailand

Het vervoer in Thailand is zeer eenvoudig te regelen. In alle steden zijn busstations en de bussen rijden door heel Thailand voor weinig geld. Er zijn zogenaamde snelbussen en die stoppen maar een paar keer alleen in grotere plaatsen en je hebt stopbussen en die stoppen erg veel waardoor de reis ook langer duurt! Het vervoer van de bussen gaat dag en nacht door.

De bus is een goed vervoermiddel, maar ze staan in de verkeerschaos net zo stil als de rest. Het is wel veruit het goedkoopste vervoersmiddel en buiten Bangkok heb je niet zoveel last van files.

Bus-terminals

Bijna elke stad heeft een bus-terminal. Let wel op, Bangkok heeft bijvoorbeeld 2 busterminals! Ook andere steden hebben er soms meer dan 1! Let dus op wel busstation je moet hebben. Deze bus-terminals zijn voor openbaar vervoer van stad naar stad. Meestal vertrekt er elk uur wel een bus naar verre bestemmingen. Met een zogenaamde "stadsbus" zoals wij het zouden noemen kan je op deze terminals komen en er rijden ook bussen tussen de verschillende terminals. De terminals liggen tussen de 15 en 20 kilometer van elkaar verwijderd en met de gewone bus kan een ritje tussen 2 locaties wel eens uitlopen tot 2 uur! Iets om rekening mee te houden in je planning!

Mocht je toch graag van bijvoorbeeld Ayutthaya via Bangkok naar Ko Samet of Kanchanaburri in 1 dag, houd dan rekening met de extra reistijd tussen de terminals en overweeg een taxi (als je dat geld er voor over hebt). Een taxi tussen 2 busstations kost tussen de 100 en 250 baht.

Tickets kopen

Je kunt over het algemeen zonder probleem bij de busterminals een buskaartje krijgen voor de eerst volgende bus. Zorg dat je dit bij het loket doet, want er zijn ook diverse kaartjesverkopers die rond het busstation rondlopen. Ook al hebben deze nette pakken aan, vaak proberen ze je te dure kaartjes te verkopen. Loop gewoon naar het loket en bestel daar je kaartje. Voor sommige lokale bussen moet je het kaartje in de bus kopen, bijvoorbeeld de bussen die niet vertrekken van een groot busstation maar ergens langs de weg (bv. Kanchanaburi-Suphanburi).

Kant en klaar toeristen vervoer

Op Khao San road en in de omgeving daarvan vindt je talloze reisbureautjes.  Voor een aantal populaire bestemmingen zoals Koh Samui, Koh Chang, Koh Samet, Ayuthaya, floating market, enz. hebben ze all-in bustickets.

Het voordeel van een All-in ticket is dat je voor de deur kunt opstappen en ze brengen je in een (mini) busje rechtstreeks naar de gewenste bestemming. Dat klinkt heel gemakkelijk en snel. Toch gebeurt het maar al te vaak dat je om 3.00 's nachts aan de kant van de weg gedumpt word zonder uitleg en daar dan 2 uur wacht op een ander busje die je komt ophalen. Dit busje dropt je dan weer bij een eettentje waar je weer 2 uur mag wachten tot de boot vertrekt. Al met al geen ramp maar je komt gebroken aan na zo'n lange nacht zonder slaap en veel heen en weer gezeul.

Wanneer je er over nadenkt is het best logisch. De tickets zijn vaak goedkoop en dan moet je ook niet te veel service verwachten. Ze stoppen mensen met verschillende bestemmingen bij elkaar in de bus en dan zijn er altijd mensen die op een ongelukkige tijd al op de plaats van bestemming zijn en lang moeten wachten op een aansluitende boot.

Voorbeelden van routes, tijden en kosten

Bangkok naar Kanchanaburi
De locale airco bus vertrekt vanaf het Zuid-Busstation in Bangkok. Hij doet er 2 uur over en kost 99 baht  (€2.22)

Kanchanaburi naar Bangkok
De minibus voor toeristen van Kanchanaburi direct naar Ko San road doet er ook 2 uur over en kost 120 baht (€ 2.70)

De bus van Ko Samet naar Bangkok
Deze bus komt aan op busstation oost en doet er 3.5 uur over. Een kaartje kost 157 baht (€3.53)

Kanchanaburi naar Suphanburi  De lokale bus (geen airco, dus ramen en deuren wagenwijd open) kost 50 bath (1 euro) per persoon voor 2,5 uur. Spotgoedkoop dus en dan zit je ook nog tussen de locals, dus een ervaring op zich. De bus vertrekt vanaf een 7eleven aan de hoofdweg vlakbij het busstation (dus niet vanaf het busstation zelf), tuktukdrivers weten waar je moet zijn.

Suphanburi naar Ayuttaya Deze bus vertrekt vanaf het busstation van Suphanburi. Je betaalt 50 bath (1 euro) per persoon voor ongeveer 2 uur. 

Pak Chong naar Bangkok
De bus kost 139 baht= €3.12 en doet er 2.50 uur over. De trein doet 4 uur over deze route maar kost je ook maar 40 baht (€0.90)

Chiang Mai naar Koh Chang De VIP-bus voor toeristen kun je overal in Chiang Mai boeken en kost 750 bath (16 euro), dit is inclusief ferry-ticket en dus erg goedkoop. De bus gaat via Bangkok, en ondanks dat wij eigenlijk een uur te laat aankwamen voor de vervolgbus naar Koh Chang had deze op ons gewacht en konden we gelijk verder! Super dus. We hadden deze geboekt via het Smile House I in Chiang Mai.

Chiang Mai naar Bangkok De VIP-bus voor toeristen kun je overal in Chiang Mai boeken en kost 350 bath (7 euro). De nachttrein kost zo'n 800 bath (17 euro) en in vergelijking hiermee is de bus dus veel goedkoper.