Kosten in Swaziland

De kosten in Swaziland zijn gemiddeld ongeveer gelijk aan die in Zuid-Afrika. Een overzicht van de (gemiddelde) kosten voor 6 dagen Swaziland voor twee personen per dag:

  • Vervoer  €7.96  oa omdat we mee betaalt hebben aan de benzine van de mensen van wie we een lift hadden gekregen.
  • Overnachten €15.35  mix van 2 persoonskamers en dorm
  • Eten en drinken €20.96
  • Visum  €0.00
  • Diverse  €7.74
  • Entreegelden en tours €1.18 
  • Daggemiddelde  € 53.18 

Om wat duidelijkere voorbeelden te geven, een dormroom in Mbabane koste R75 (9.75 euro) een double R 165 ( 21.45 euro) en camperen R 45 (5.85 euro).

Slapen in Sondzela Backpacker en dus ook toegang tot Mlilwane game reserve kost 1-malig R 25 ( 3.25 euro) voor entree tot het park. Een dorm R 55 ( 7.15 euro) een double R160 (21 euro) en een geweldig mooie rondavel met fantastisch uitzicht R190 ( 25 euro). Een hostel maaltijd, in dit geval is het rijst met kip en twee salades voor maar R25( 3.25 euro). Voor 3 euro hebben we 5 mango’s ter grootte van een meloen langs de weg gekocht. Ze waren werkelijk reusachtig en heerlijk.

Met het minibusje van Mlilwane naar Manzini ( 0.36 euro). Het internationale busje van Manzini naar Maputo (Mozambique) doet er 3.5 uur over en kostte ons 3.50 euro voor de zitplaats en 1.25 euro voor de bagage.

Swaziland en geld heeft een apart hoofdstukje gekregen, omdat we niet wilde dat mensen het over het hoofd zagen. Swaziland heeft namelijk maar hele beperkte mogelijkheden tot het opnemen van geld. Hier moet je dus rekening mee houden in je planning!

Er zijn maar 2 banken in Swaziland waar je kunt pinnen! In Mbabane, Swazi plaza, standard bank. In de Ezulwini vallei, shopping mall.

Let ook even op dat in Swaziland alle straat namen gewijzigd zijn van Engels naar Swati en het kaartje in de Lonely Planet dus nog gewoon in het Engels is.

De Emalangeni is het Swazi betaalmiddel en is gelijk aan de Rand. Beide kunnen gebruikt worden, dus als je via Zuid-Afrika binnen komt kun je op die manier je eerste kosten in Swaziland betalen. Verwacht geen randen terug. Je zal meestal Emalangeni terug krijgen en houd er rekening mee dat dit niet te wisselen is buiten Swaziland. Travellers Cheques zijn in te wisselen bij de meeste banken in de centra van de wat grotere plaatsjes. Contant geld wisselen kan en de dollar heeft nog steeds de voorkeur boven de Euro.Creditcards worden op sommige plekken geaccepteerd.