Eten en drinken Suriname

In Suriname is een gevarieerd aanbod aan eten, zoals Hindoestaans, Javaans, Creools en Chinees. Een typisch Surinaams gerecht is kip met rijst.

De Hindoestaande keuken bestaat vooral uit Roti. Dit is een soort van pannenkoek met meestal kip en kousenband en verschillende kruiden met saus.

Javaans eten kun je bij allerlei Warung, open eettentjes, krijgen. Hier kun je bami, nasi, gebakken banaan, vis (telo) en soep (saoto) krijgen. Een lekker en goed restaurant is Sarinah op de Verlengde gemenelandsweg.

Echt Surinaams is de creoolse keuken. Een favoriet gerecht is moksi alesi , dat is rijst met vlees of vis of BB+R (bruine bonen met rijst).

En er is dan nog de Chinese keuken, die veel lijkt op hoe we die in Nederland kennen, alleen is het meer op de Surinaamse smaak aangepast. Chimin, een chinees restaurant is gezellig en lekker. Hij ligt op de Cornelis Jongbawstraat. Let wel op, op zondag zijn alle restaurants en de meeste winkels gesloten.

Andere lekkere en aan te bevelen restaurants zijn:

  • De Waag, een Italiaansrestaurant, aan de waterkant is ook aan te bevelen.
  • Zus en zo op de grote combeweg, is een gezellig restaurantje waar veel Nederlands komen. Hier kun je ook fietsen huren. Als je de Nederlandse pannenkoeken mis, moet je ook eens naar het Pannekoekenhuis gaan bij de Palmentuin, een zijstraat van de grote combeweg.
  • Aan de Waterkant zijn ook verschillende eettentjes, waar je lekker kunt snacken bij het water, zoals goelong goelong (roze wentelteefjes met kokos)
  • Warungs op Blauwgrond. Laat een taxi je hierheen brengen, iedere chauffeur weet wat je bedoeld als je gaat eten op Blauwgrond. Er zitten verschillende warungs naast elkaar en maken onderling weinig verschil. 

Vegetarische gerechten zijn vooral te vinden in de Javaanse en Chinese restaurants.

De warungs en eettentjes staan om de hoeveelheid eten bekend en het zal daarom regelmatig voorkomen dat je het eten niet volledig op kunt. Het is een normale zaak om bij de bali om een bakje te vragen of te vragen of ze het in een bakje willen doen voor je. Zo kun je het meenemen naar huis en later nuttigen. Scheelt in de kosten en weggooien is zonde.

De frisdrank in Suriname heet ‘soft’. Lekker zoet en typisch Surinaams is Fernandes groen, rood of geel. Een ander lekker drankje is Dawet, een roze kokosdrankje. Ze hebben ook verschillende soorten sap en gemberbier (is ook een sapje zonder alcohol, maar erg pittig). Lekker fris drinken is Markoesasap, de meeste restaurantjes hebben het maar niet overal is het even lekker gemengd. Bij het Pannekoekenhuis en Zus en Zo is het in iedergeval wel goed.

Wat ook heel lekker en typisch Surinaams is, is het schaafijs. Dit is op veel plekken  te koop bij karretjes op straat. Er wordt dat ijs geschaad en in een beker gedaan en daarna kun je verschillende siroopsmaakjes kiezen voor eroverheen. Een echte aanrader is schaafijs met orgeade, melk en kola!