Tarifa en Algeciras

Tarifa is het meest zuidoostelijke puntje van het vasteland van Europa, hier is de straat van Gibraltar het smalst. Het stadje is populair bij wind- en kitesurfers. Het nabijgelegen Algeciras is de plek om met eigen vervoer de boot te pakken naar Marokko (lees ook vervoer naar Marokko).

Ligging en vervoer

Tarifa en Algeciras liggen in de Cadiz provincie van Spanje. Algeciras ligt aan de treinlijn naar Ronda en Madrid. Voor een bezoek aan Tarifa ben je aangewezen op eigen vervoer of neem de bus.

Tarifa

Het stadje Tarifa heeft  minder dan 20.000 inwoners. Binnen de oude stadmuren heb je een Arabisch fort, enkele kerkjes en een klein museum. Uit de kust ligt ook nog een klein eiland met een afgesloten fort waar je via een brug naartoe kunt lopen. De diverse stranden rondom Tarifa zijn mooi, maar je wordt behoorlijk gezandstraald.

Je bezoekt Tarifa daarom vooral om iets actiefs te ondernemen of voor het uitzicht op Marokko. De overkant is goed te zien en met de snelle passagiersferry bereik je die in iets meer dan een half uur. Er worden diverse tochten aangeboden, zo kun je voor € 69,- retour (2e persoon halve prijs) een dag naar Tanger.

In het juiste seizoen kun je in de straat van Gibraltar diverse soorten zeedieren zien. Het hele jaar door zijn er dolfijnen te zien, voor Orka’s heb je de beste kans tussen juli en september en voor walvissen moet je er er tussen maart en juli zijn. Voor een excursie betaald je rond de €30,-

Dankzij de constante wind is Tarifa een goede plek om te surfen. Er zijn diverse centra die ook lessen geven voor beginners en waar je een surfplank kunt huren.  Nog spectaculairder is het kitesurfen dat voor de kust wordt gedaan. Volgens kenners is Tarifa een van de allerbeste plekken in Europa om deze sport te leren en uit te voeren.

Dankzij de surfers doelgroep heeft Tarifa ook een aantal hostels, met een dormbed voor rond de €15,- per nacht. In het seizoen is het nachtleven erg goed voor zo’n kleine plaats. Het zal je niet verwonderen dat er genoeg eet- en drinkgelegenheden zijn in Tarifa.

Algeciras

Algeciras is in de eerste plaats een industriële havenstad. De meeste reizigers komen er dan ook alleen om er de ferry te pakken naar Marokko. Vanuit Algeciras vertrekken dagelijks meer ferries dan vanuit Tarifa of Gibraltar en vaak liggen de tarieven ook nog lager. Het is zeker de beste plek wanneer je je auto mee wilt nemen naar Marokko.

Er is een autovrij centrum met een pleintje en enkele kerken en daarnaast veel winkels die je kunt bekijken mocht je een nachtje in Algeciras moeten blijven. Het is lastig een leuk restaurant te vinden in het stadcentrum van Algeciras. In de meeste horecagelegenheden kun je wel koffie drinken en lunchen, maar niet dineren. Er zijn diverse hotels in Algeciras maar de prijs-kwaliteit verhouding is niet erg goed.