Stedentrip Cordoba

Cordoba is een van de leukste steden in Spanje, zeer geschikt voor een stedentrip. Ook voor zelfstandige reizigers en backpackers. De Mezquita is de top bezienswaardigheid van de stad. Er zijn verder niet heel veel topattracties in de stad dus als je weinig tijd hebt kan je alles in een dag zien. Besteed wat meer tijd in de stad en geniet van het sfeertje.

Bedenk voor je jouw bezoek plant dat Cordoba de heetste stad van Spanje is. Met een gemiddelde van 36,2 heeft het in juli de hoogste gemiddelde temperaturen in heel Europa, dit mede dankzij regelmatige uitschieters boven de 40 graden. Vermijd juni, juli, augustus en september als dit niet aan je besteed is.

Ligging en vervoer

Cordoba heeft geen vliegveld en dan ook niet rechtstreeks bereikbaar vanuit Nederland of België. Meestal wordt de stad dan ook gecombineerd met steden zoals Sevilla of Malaga waar wel goedkope vluchten naar toe gaan.

Corodoba ligt aan de hogesnelheidslijn en het is minder dan een uur naar deze steden. Zelfs naar Madrid is het minder dan 2 uur. Goedkoper dan de snelle treinen zijn de reguliere treinen die naar verschillende bestemmingen in de regio gaan. Daarnaast is er nog een uitgebreid busnetwerk.

Heb je eigen vervoer dan is Cordoba goed bereikbaar, rijden is de stad is mede door de zeer smalle straatjes een uitdaging. Parkeren in Cordoba is duur, maar er zijn ook hotels in de budget klasse die hun gasten parkeerplek bieden.

Cordoba is klein genoeg om te voet te verkennen.

Bezienswaardigheden

De Mezquita is zonder twijfel de topattractie van de stad en niet zonder reden. Het is onvergelijkbaar met welke andere attractie dan ook in Europa en je zult zeker onder de indruk zijn. Daarnaast is er nog een oude wijk met en diverse musea. Lees voor meer informatie bezienswaardigheden Cordoba. 

Geld en budget

Een bezoek aan Cordoba hoeft niet duur te zijn. In het laagseizoen kan je een prima kamer (incl badkamer, tv, parkeerplek, airco) krijgen voor rond de €30-€40, in het hoogseizoen betaal je voor dezelfde kamer eerder €60. Aan bezienswaardigheden hoef je niet veel kwijt te zijn, zo is de Mezquita in de ochtend gratis te bezoeken. Cordoba heeft zeer veel restaurantjes en met name tapas bars, als je een beetje op de acties en aanbiedingen let kan je hier erg goed en goedkoop eten. In het laagseizoen is een dagbudget tussen de €30-€45 p.p. voor twee budgetreiziger die samen reizen mogelijk.

Eten en drinken

Tapas liefhebbers zitten goed in Cordoba. Er is een ruime keuze aan sfeervolle en goede restaurants. De openingstijden zijn hier wel strikter dan in sommige andere delen van Spanje. Vaak kan je pas vanaf 20:00 avondeten krijgen.

Een restaurant dat we zeker aanraden is het superhippe maar ook erg goedkope restaurant Sojo Ribera. Aan het water, op de bovenste verdieping van een pand heb je hier een heerlijk uitzicht over de rivier. Overdag kan je op het terras zitten of in de prima stoelen binnen, ’s avonds zijn er vaak bandjes of dj’s. Ontbijt deals vanaf €2 (brood, koffie en jus), maar de echte topper zijn de tapas uurtjes tussen 14:00-16:00 krijg je een goed glas wijn plus tapa voor maar €1,-

Overnachten

Cordoba heeft een redelijke goede keuze aan overnachtingsmogelijkheden in alle prijsranges. Er zijn weinige echte backpackers hostels dus wil je een dorm room reserveer dan op tijd, voor een dormbed betaal je tussen de €14-€20. Er is een ruime keuze aan guesthouses vaak in oudere panden in het centrum. Kamers zijn over het algemeen goed meestal met eigen badkamer en airco. In het laagseizoen betaal je rond de €35,- is het hoogseizoen bijna het dubbele. in deze periode is reserveren ook aanbevolen.

Voor concrete tips bekijk hostels in Cordoba