Ronda

Ronda is een stad in het Spaanse Andalusië met een bijzondere ligging langs een diepe kloof. De oude moorse brug  en de witte huisjes maken de stad populair o.a. bij dagjesmensen vanuit de Costa del Sol.  Vooral in het hoogseizoen is het aantal toeristen enorm, dit merk je in de stad doordat er erg veel restaurantjes zijn met relatief hoge prijzen. Ook de bezienswaardigheden in de stad zoals kerkjes zijn duur.

Ligging en vervoer naar Ronda

Ronda ligt in de provincie Malaga. Er gaan regelmatig (toeristen) bussen vanuit de kust naar Ronda. Ronda ligt aan de treinlijn tussen Bobadilla en Algeciras, dit is geen snelle lijn. Vanuit de meeste plaatsen zoals Sevilla moet je overstappen in Antequerra.

Met eigen vervoer is Ronda redelijk goed bereikbaar, parkeren is echter lastig. De ondergrondse parkeerplekken zijn hier nog duurder dan elders. Wil je in Ronda blijven overnachten en ben je met eigen vervoer dan kan je beter een iets duurder hotel kiezen dat gratis parkeren biedt in plaats van de budgetopties uiteindelijk ben je dan ongeveer hetzelfde kwijt.

Klimaat en reistijd

Door de ligging in de bergen is het klimaat met dagtemperaturen van rond de 30 graden en nachten van rond de 15 graden in de zomermaanden een verademing in vergelijking met de kust. Het tussenseizoen is het ook lekker zonnig. Vanaf November koelt het snel af en eigenlijk tot en met april is het 's nachts en 's avonds koud.

Veruit de meeste toeristen komen in de zomermaanden naar Ronda toe, dan is de stad ook op zijn levendigst. In de winter zijn de prijzen lager maar heeft Ronda een wat uitgestorven uitstraling. De lente en herfst geven je de beste combinatie van weer, levendigheid en prijzen.

Bezienswaardigheden Ronda

Puente Neuvo en kloof

De Moorse brug is een echte toeristen attractie. De brug en kloof zijn dan ook erg bijzonder. Je kunt de kloof inlopen voor een nog beter uitzicht. Reken op ongeveer een half uur tot uur om tot halverwege te lopen en weer terug, ga je helemaal naar de vallei dan heb je meer tijd nodig.

La Ciudad

Het oudste gedeelte van Ronda staat bekend als de Ciudad. De witte huizen en pleintjes geven de stad een charmante uitstraling. In dit gedeelte zijn ook een aantal musea en kerkje. Geen hiervan is gratis en bij allemaal moet je je afvragen of het je de prijs echt waard is. Palacio de Mondragnon is een paleis waar je nu het stadsmuseum hebt. Casa rey Moro is een ander oud huis en het Musea del Bandelore is een museum over bandieten. Daarnaast kan je nog naar het Moorse Badhuis, de Banos Arabes. De belangrijkste kerk in Ronda is de Iglesia de Maria la Mayor een kerk met veel verschillende bouwstijlen, voor €4 mag je naar binnen en krijg je ook een audioguide die je over elk klein detail van de kerk verteld.

El Mercadillo

Over de kloof heen heb je het stadsdeel El Mercadillo, hier heb je de meeste restaurantjes en ook de stierenvechtersarena (entree €5).

Eten en drinken

Er is in Ronda een zeer ruime keuze aan restaurants. De mooiste locatie is zonder twijfel restaurant Albacara met uitzicht op de kloof en Puente Neuvo. De prijzen voor een maaltijd liggen in Ronda hoog, reken op €20 voor een hoofdgerecht met drankje. Voor goedkopere opties moet je goed zoeken of kijken in de Barrio de San Francisco.

Overnachten

In Ronda is er veel keuze aan overnachtingsmogelijkheden. Prijzen in het laagseizoen voor een budgetkamer liggen tussen de €30-€50 per nacht. Voor iets meer heb je een betere kamer waarbij je wel gratis kunt parkeren. Bijvoorbeeld het hotel Reina Victoria. Een traditioneel ingericht victoriaans huis met ruime en schone kamers. Je kunt hier als gast gratis parkeren en loopt in een paar minuutjes naar La Ciudad. Bovendien heb je vanuit de tuin een prachtig uitzicht op de omgeving.

Voor meer informatie zie onze tips hotels in Ronda en ons artikel overnachten in Andalusië.