Malaga

De meeste mensen kennen alleen het vliegveld van Malaga. En hoewel Malaga niet de meest bruisende stad van Spanje is, biedt het centrum best een paar mooie pareltjes. Tel daar de ligging aan zee bij op en misschien beslis jij de volgende keer ook een bezoekje aan Malaga zelf te brengen!

Musea Malaga

Malaga heeft een aantal kleine musea, zoals Museo de Bellas Artes (museum voor schone kunsten), Museo Municipal de Málaga (stedelijk museum) of Museo Interactivo de la Música (MIMMA). Maar het bekendste museum is toch wel het Picasso Museum.

Het Picasso Museum is gevestigd in het Palacio de Buenavista aan de c/ San Agustín, 8. Ben je een fan van Picasso, dan kun je hier je hart ophalen. Voor anderen is het een mooie manier om kennis te maken met het werk van deze schilder. Het museum is van dinsdag tot donderdag en op zondag en feestdagen geopend van 10 uur ’s ochtends tot 8 uur ’s avonds. Op vrijdag en zaterdag kun je er tot 9 uur ’s avonds terecht. Een entreebewijs kost 6 euro. Een half uur voor sluitingstijd sluit de kassa. Voordat je een kaartje kunt kopen, wordt je tas gecontroleerd. Flesjes drinken moeten ingeleverd worden. Je kunt hierop een sticker met je naam laten plakken, zodat je na je bezoek je fles weer op kunt halen.

Bezienswaardigheden

Alcázaba

Dit Arabische verdedigingsfort stamt uit de 11e eeuw en is gebouwd door de Moren.

Castillo de Gibralfaro

Hou je van een stevige wandeling bergop? Dan kun je het Castillo de Gibralfaro bezoeken. Het ligt net buiten het centrum op de heuvel Gibralfaro. Dit kasteel werd in de 14e en 15e eeuw gebouwd. Geen zin om te wandelen? Je kunt er ook met een auto of taxi naartoe.

Catedral de Málaga

Midden in het centrum van de stad staat de Cathedral de Málaga. In totaal heeft de bouw 2,5 eeuw geduurd. Hierdoor heeft het gebouw verschillende bouwstijlen. Deze kathedraal heeft de bijnaam ‘la Manquita’ (de eenarmige vrouw). Dit omdat de tweede toren nooit afgewerkt is. Hoewel het geen Sagrada Familia is, is de kathedraal toch het bezoeken waard. De fijn gesculpteerde gewelven zijn echt prachtig. De toegangsprijs bedraagt 5 euro.

Nog niet genoeg gezien? Dan kun je de Catedral de la Encarnación, haven , botanische tuinen en diverse andere kerken (Iglesia del Sagrario en Iglesia Parroquil de Santiago) en paleizen (Palacio de los Condes de Buenavista en Palacio Episcopal) op je lijstje zetten. Of haal bij het Oficina Municipal de Turismo de Málaga een gratis audio tour (op een iPod), Je kunt kiezen uit een aantal verschillende routes.

Pleinen in Malaga

In Malaga vind je geen overvloed aan pleinen, maar het Plaza de la Merced is een bezoekje meer dan waard. Het plein ligt in het midden van de stad en is omringd door diverse eetgelegenheden. Maar er zijn ook bankjes waar je in het zonnetje heerlijk kunt genieten van een zelf meegebracht hapje of drankje. Hoewel je overdag ook niet alleen zult zijn op dit plein, komt het ’s avonds pas echt tot leven. En voor echte Picassoliefhebbers: aan dit plein staat het geboortehuis van de schilder. Het is overdag te bezichtigen.

Accommodatie

Er zijn verschillende accommodaties in Malaga. Van hostels die dichtbij het strand liggen of hotels die middenin het centrum staan. Voor 15 euro kun je al op een mixed dorm voor zes personen slapen en voor 40 euro in een eenpersoonskamer in een hotel. Heb je een ruimer budget? Ook dan zijn er in Malaga genoeg mogelijkheden om je geld stuk te slaan aan een (goed) bed.

Budget

Afhankelijk van waar je het bestelt, kost een glas cola tussen de €1.75 en de € 2.25. Een tapa heb je al vanaf 1 euro, maar kan ook oplopen tot € 10,-. Voor dat bedrag heb je met een beetje zoeken ook een Menu del Dia. Ontbijten kan al voor €3.00 à € 4.50 euro. Dan heb je een overheerlijk glas verse jus, een croissant en een kop koffie of thee.

Zoetekauwen zullen blij worden van churros; gefrituurde deegrepen. Je kunt ze  met of zonder chocolade en poedersuiker bestellen. En voor de prijs hoef je het niet te laten. De goedkoopste was een halve euro.

De beste reistijd

Málaga heeft een Mediterraans en subtropisch klimaat. De zomers zijn, dankzij de zeebries, niet extreem heet. De gemiddelde maximumtemperatuur van augustus is 30,3 graden en de gemiddelde minimumtemperatuur in januari is 7,5 graden. In het voor- en najaar is de temperatuur aangenaam en is het heerlijk om de stad te bezoeken.

Vervoer naar Malaga

Een(groot) aantal maatschappijen vliegt naar Malaga, bijvoorbeeld Ryanair en Transavia. Het vliegveld ligt op ongeveer een half uur rijden van de stad. Buiten staan witte taxi’s te wachten die je naar de stad kunnen brengen. Deze rijden met een meter en je bent dan ongeveer 20 à 25 euro kwijt. Er rijdt ook een bus (linea A/lijn 19) van en naar het vliegveld. Deze rijdt meerdere keren per uur volgens een vast schema en kost €1,10 euro. De rit duurt ongeveer 40 minuten. De trein gaat ongeveer 2 keer per uur richting het centrum en kost €1, 40. Met een kwartiertje ben je in het centrum.

Vervoer in/van Malaga

Het centrum van Malaga is klein en de meeste bezienswaardigheden zijn dan ook prima te belopen. Geen zin om te lopen? Neem dan een van de stadsbussen. De metro van Malaga is nog in aanleg maar er is ook al een deel in gebruik. Per trein kun je vanuit Malaga onder meer naar Madrid, Barcelona en Valencia (directe verbindingen) of met de AVE (hogesnelheidstrein) naar Córdoba en Madrid. Ga je liever met de bus? Op ongeveer een kwartier lopen van het centrum ligt het busstation. Hier kun je via het loket of een automaat kaartjes kopen. Een busrit naar Granada duurt bijvoorbeeld  1,5 à 2 uur en kost 10 euro.

Voor meer info over bussen van de luchthaven naar het centrum: www.emtmalaga.es
Voor meer info over treinen: www.renfe.es
Voor meer info over bussen tussen de steden: www.alsa.es