Madrid on a budget tips

Op stedentrip naar Madrid maar heb je niet de beschikking over een ruim budget? Maak je dan geen zorgen, Madrid heeft heel veel te bieden voor budgetreizigers!

Parken en pleinen

Parken en pleinen zijn natuurlijk altijd gratis! En Madrid heeft er een heleboel van, zoals je ook kunt lezen in het artikel over bezienswaardigheden Madrid. Een aanrader is Parque del Retiro. Doe je boodschappen in de supermarkt, neem een leesboek mee en je hebt een heerlijk ontspannen middagje in het park. Bovendien zijn er in de diverse parken ook gratis bezienswaardigheden. Zo heb je in Retiro de gratis te bezoeken kunsttentoonstellingen in Palacio de Velazquez en Palacio de Cristal.

De avond = gratis!

Je wilt Museo del Prado graag bezoeken, maar hebt geen geld over voor de 12 euro entree? Dit museum is in de avonduren gratis te bezoeken tussen 18:00 en 20:00 van maandag t/m zaterdag. Op zondagavond en tijdens vakanties is er gratis toegang  van 17:00-19:00. Dit geldt ook voor Museo Reina Sofia. Van maandag t/m vrijdag (muv dinsdag, dan is het museum gesloten) is dit museum van 19:00-21:00 gratis en op zaterdag zelfs vanaf 14:30 tot 21:00 en op zondag van 10:00 - 14:30. Helaas kent het Museo Thyssen geen gratis toegankelijke openingstijden.

Woensdag = museumdag

EU burgers hebben op woensdag gratis toegang tot  alle nationale monumenten die vallen onder de Patrimonio Nacional zoals Palacio Real en El Escorial. Meer informatie over de monumenten waarvoor dit geldt, vind je op de website van Patrimonio Nacional .

Altijd gratis!

Er zijn een hele hoop bezienswaardigheden die altijd gratis zijn. Hier volgt een lijstje met bezienswaardigheden die altijd gratis toegang hebben:

- Outdoor Sculpture (Museo de Arte Publico)
- Aden 0 (spookstation)
- Caixaforum Madrid
- Castillo de la Alameda
- Ermita de San Antonio de La Florida (hermitage)
- Fundacion Caja Madrid
- Fundacion Mapfre
- La Casa Encendida
- Matadero de Madrid
- Museo ABC
- MUICO Museo Colecciones ICO
- Museo de Aeronautica y Astronautica del Aire
- Museo de Historia
- Museo de la Biblioteca Nacional de Espana
- Museo de la Ciudad
- Museo de la Real Casa de la Moneda
- Museo de lo Origenes
- Museo Geominero
- Museo Naval
- Museo Taurino
- Museo Trifologico
- Palacio de Cristal
- Palacio de Velazquez
- Sala Alcala 31
- Sala Arte Joven
- Sala de Canal de Isabel II
- Sala de Exposiciones. Fundacion Telefonica.
- Sala El Aquila
- Templo de Debod
- El Rasto (vlooienmarkt)

Daarnaast kun je diverse kerken zoals Santa Barbara Iglesia gratis bezichtigen. Dit geldt ook voor de Cathedral de la Almudena. Alleen voor het museum en het beklimmen van de koepel dien je te betalen.

Gratis stadswandeling

Sandeman's New Europe organiseert dagelijks een Free Walking Tour door Madrid. De tour wordt twee maal per dag georganiseerd om zowel 11:00 als 13:00 en duurt 3,5 uur. In deze 3,5 uur zie je de highlights van Madrid. Het verzamelpunt is voor de toeristeninformatie op Plaza Mayor. Alhoewel deze tours gratis zijn, verwachten de gidsen na afloop wel een kleine fooi.