De hoogtepunten van Madrid

Vraag iemand wat nou typisch Madrid is en hij zal je het antwoord waarschijnlijk schuldig blijven. Madrid heeft namelijk niet een eyecatcher, zoals Barcelona met de Sagrada Famillia. Madrid is vooral zo leuk omdat je je tussen de Spanjaarden kan begeven zonder je echt een toerist te voelen. Behalve de tapas- en salsabarretjes, het uitgaansleven, de terrassen en de parken heeft Madrid genoeg bezienswaardigheden om je er een lang weekend te vermaken.

Vervoer naar en in Madrid

KLM, Iberia en Easy Jet vliegen vanaf Schiphol naar Madrid Barajas International Airport. Het vliegveld is aangesloten op het metronet van Madrid. Een kaartje naar het centrum kost €4,50. Mocht je heel vroeg naar het vliegveld in Madrid moeten dan kan je een taxi nemen. Vanaf het Centrum kost die €25 à €30.

In Madrid zijn veel bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar, maar als je moe wordt, is er een uitgebreid metronetwerk. Lees meer informatie over vervoer naar en in Madrid. Ook is er een rode toeristen bus, die je makkelijk van de ene bezienswaardigheid naar de ander brengt.

Bezienswaardigheden

Voor uitgebreidere beschrijving, verwijzen we je naar het uitgebreide artikel over bezienswaardigheden in Madrid. Hieronder volgt een beschrijving van de hoogtepunten.

Musea

Madrid heeft drie zeer beroemde Musea: Museo Del Prado, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia en Thyssen-Bornemisza. Museo Del Prado is een van 's werelds top musea. Het goede nieuws is dat het voor studenten met een collegekaart GRATIS is. Ook op zondag en na zes uur is dit museum gratis. Echter staat er dan wel vaak een grote rij.

Parque del Buen Retiro

Vlakbij de Musea ligt Parque del Buen Retiro. Parque del Buen Retiro is een enorm park en de ontmoetingsplek voor veel Madrilenen. Vooral op zondag is het hier gezellig druk. Op deze dag is er ook een poppentheater voor kinderen. Je kan er de drukte van de stad ontvluchten. Dit park wordt gekenmerkt door een meertje waar je bootjes kunt huren om te roeien. Dit zorgt voor een hele romantische setting. Ook is er in dit park een glazenpaleisje te vinden. Dit is echt een eyecatcher en heet Palacio Cristal.

El Rastro Flea Market

El Rastro Flea Market is een zeer druk bezochte zondagochtend markt. De markt duurt van 8.30-15u. Het heeft veel weg van een braderie qua aanbod van prulletjes maar de sfeer is leuk. Er is van alles te krijgen, maar het merendeel bestaat uit kleding en sieraden. Duik ook eens wat zijstraten in en je zult zien dat er geen eind komt aan de stalletjes. Wel is aan te raden om even goed te bekijken hoe je deze markt gaat lopen, want deze loopt voor een groot deel van een enorm stijle heuvel af. Het is een stuk leuker om deze af te lopen in plaats van op.

Palacio Real

Het koninklijk paleis telt maar liefst 2.800 kamers. Ga hier eens een kijkje nemen en bij de parken er omheen. Het paleis is op woensdag gratis te bezoeken. Een hoop kamers kun je in originele staat zien en ook de kamer met de troon van de koning. Erg indrukwekkend, want elke kamer heeft zijn eigen bijbehorende plafondschildering en stijlvolle inrichting. Tegenover het paleis is ook de nieuwe kathedraal.

Pleinen

In Madrid zijn veel pleinen gelegen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. De twee bekendste zijn Plaza Mayor en  Sol. In deze laatste wijk gebeurt het. Aan de ene kant heb je hier alle winkels die je je maar kunt wensen en aan de andere kant liggen alle tapasbarretjes en uitgaansgelegenheden. Het centrale plein vormt het middenpunt van de stad. Plaza mayor kun je echter ook niet overslaan. Dit is echt een hoogtepunt van Madrid. Dit plein is een soort binnenplaats van allemaal prachtige gebouwen. Je kan hier heerlijk een sangria'tje drinken of paëlla eten onder de verkoelende parasollen.

Stierenvechten

In het Plaza de Toros de Las Ventas kun je stierenvechten bekijken. Het is misschien gruwelijk, maar maakt wel deel uit van de cultuur van Spanje. Op zondag zijn hier regelmatig wedstrijden. Tickets zijn op de dag zelf bij het stadion te koop en prijzen varieren van 3-75 euro. Het ligt er maar net aan hoe goed je wilt zitten. Met een ticket van 5 euro kun je overigens prima alles zien.

Voetbalstadion

Estadio Santiago Bernabéu is het stadion van Real Madrid FC, de beste voetbalclub van de vorige eeuw.

Uitgaan

In Madrid kun je heel goed uitgaan. Proppers op straat stellen je op de hoogte van verschillende discotheken. Erg leuk is El Son. Dit is een salsaclub, waar iedereen ook echt goed kan dansen. Als je de salsa nog niet zo goed beheerst, wordt het je graag bijgeleerd. Ook aan te raden is het om een Pubcrawl te doen. Je ziet zo alle leuke barretjes en ontmoet gezellige medereizigers van overal op de wereld. Echter gaan de madrilenen een stuk later pas op stap dan wij Hollanders, dus ga niet teleurgesteld door de hoeveelheid mensen om half één alweer naar huis. Een voordeel is dat het ook langer door gaat. Een voordeel is hieraan dat je de eerste uurtjes verschillende clubs kan bekijken aan de hand van gratis Chupito's (shotjes), Mojito's en Sangria's die je krijgt omdat de barmensen je graag in hun club houden. 

Madridcard

Met de Madridcard krijg je gratis toegang tot bezienswaardigheden en korting op restaurants, winkels en tours. Er zijn vier soorten kaarten: 24 uur (39 euro) , 48 uur (49 euro), 72 uur (59 euro) en 120 uur (69 euro). Je kunt deze kaarten kopen in de diverse Toerist Offices of online via de website van de Madridcard. Je krijgt dan extra korting en betaal je met mastercard, dan wordt de kaart nog goedkoper. Het vervoer zit niet in de Madridcard inbegrepen. Dit kan je wel apart aanschaffen maar in de praktijk blijkt dat het goedkoper is zelf een 10-rittenkaart aan te schaffen of losse kaartjes te kopen. Daarnaast is het mogelijk om voor de dierentuin, Faunia en het attractiepark alvast entreekaarten te kopen in de voorverkoop. Dan hoef je niet in de rij te staan en kun je gebruik maken van Fast Track Entry. De Fast Track Entry geldt overigens ook voor de bekende bezienswaardigheden als Museo del Prado , Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia en Thyssen-Bornemisza, Palacio Real en Estadio Santiago Bernabeu. Alleen al om de fast track, is de Madrid Card de moeite waard.

Kijk echter van te voren wel of je de kaart eruit krijgt. Als je iemand bent die lang in musea wil rondhangen, dan is de kans groot dat je voordeliger bent met losse tickets. Daarnaast krijg je een ontzettend dik boekwerk bij de Madridcard geleverd, maar in de praktijk blijkt dat meer dan helft al gratis toegankelijk is. Dit geldt ook voor de website van de Madridcard. Een groot deel van de bezienswaardigheden die erop staan, zijn sowieso al gratis. Doe dus van te voren een goede research want het is zonde als je je op het verkeerde been laat zetten. Een voorbeeld is de Outdoor Sculpture of Palacio de Cristal. Ik heb dit aangekaart bij de organisatie en zij hebben aangegeven dat ze dit als extra service doen voor hun klanten. Persoonlijk vind ik het alleen maar verwarrend.

Accommodatie

Accomodatie in Madrid hoeft niet zo duur te zijn. Een bed in een dorm kost tussen de €16 en €21 De backpackershostels liggen centraal en zien er prima uit. Maar je MOET van te voren boeken! Wij waren er in het zogenaamde middenseizoen en onze kamergenoten moesten continue verhuizen omdat het hostel volledig volgeboekt was. Mocht je graag een zwembad hebben om af en toe te kunnen afkoelen, zit je al snel buiten de stad of in een peper duur hotel. Als je ervoor kiest buiten de stad te slapen, houd dan rekening met ongeveer een half uur reistijd van en naar de stad.

Budget

Het BESTE nieuws van Madrid is de prijs van wijn of Rose. Die is namelijk lager dan die van een colaatje. Het hangt er wel vanaf waar je deze besteld natuurlijk. Op Plaza Major, in de clubs en de bekende tapasbars betaal je meer. Maar in een gewone bar kost een wijn tussen de €1.35 en de € 1.85 waar een cola op diezelfde plek tussen de €1.85 en €2 kost.

Wanneer je lekker uit eten wilt dan ga je het beste voor een uitgebreide warme lunch. Die eet je niet voor 14.30 en vervangt de warme avond maaltijd zoals wij die kennen. Kijk uit naar borden met een Menu del Dia. Die kosten tussen de €8 en €12. Je kunt dan kiezen uit 4 gerechten voor de eerste ronde, 4 gerechten voor de 2de ronde en meestal zit er een toetje of koffie bij in. Wanneer het brood en een drankje ook is inbegrepen heb je helemaal een koopje.

's avonds uit eten gaan is veel prijziger. In de avond eet je gewoon ergens een tapas. Wees wel op je hoede voor die mooie tapasbarretjes waar alles op de bar staat maar nergens een prijs vermeld is! Die kunnen erg duur uitpakken. Bestel liever op een terrasje iets van de kaart. Lees meer over eten en drinken in Madrid, inclusief tips voor de lekkerste churros!

Veel musea kennen gratis openingstijden en daarnaast zijn er veel gratis bezienswaardigheden. Bovendien heeft Madrid heel veel parken en pleinen.  Verder is de stad leuk en mooi genoeg om gewoon wat in rond te wandelen. Lees meer tips voor Madrid on a budget.

Wij hadden een daggemiddelde van €65 per persoon. Dit is vrij hoog omdat we een taxi van en naar het vliegveld moesten nemen. Wanneer je die uit het bedrag haalt, kom je op €50 voor slapen, eten en entree.

De beste reistijd voor Madrid

Men zegt dat het hartje zomer niet uit te houden is in Madrid. Dat de temperaturen tot boven de 40 graden kunnen komen. Dat klopt. Dat kan. Maar is dus ook heel vaak niet het geval. Hartje zomer is dan ook geen hoogseizoen in Madrid maar middenseizoen wat de prijzen dan dus gunstiger maakt. Ik ben er in de eerste week van juli geweest en het was een aangename 25 graden. Niets mis mee. De rest van het jaar is het qua weer prima te doen in Madrid.