Hoogtepunten van Barcelona

Barcelona is bij de meeste mensen vooral bekend als de stad van architect GAUDI. Zijn zeer verrassende bouwstijl spreekt tot de verbeelding en de nog steeds in aanbouw zijnde  Sagrada Familia staat op de meeste wensenlijstjes. Ook is Barcelona een voetbal stad en menig man wil het stadion wel eens van dichtbij zien.

Hier de verschillende bezienswaardigheden per wijk op een rijtje:

De Barri Gòtic-wijk

Het gotische hart van de stad met z’n Romeinse overblijfselen, prachtige paleizen,kerken en gezellige pleintjes. Veel gebouwen, waaronder het Casa de L’ardiaca,het Archivo de la corona de Aragón en het Museum Frederic Marès hebben leuke binnenpleintjes versierd door fonteinen. Je kan hier gratis een kijkje nemen.

 • De Kathedraal de la Seu
  Gotische kathedraal met een mooie kloostergang en een binnentuintje dat bevolkt wordt door 13 ganzen.
 • Plaça Nova
  Dit is een groot plein aan de voorzijde van de kathedraal. Een stuk van de Romeinse stadsmuur en 2 ronde torens zijn bewaard gebleven.
 • Plaça del Rei
  Een blikvanger in deze wijk is het Plaça del Rei,een pleintje met rondom prachtige gebouwen zoals de Mirador del Mar,een soort 5 verdiepingen tellende wolkenkrabber uit de 16e eeuw;de uitkijktoren van koning Marti;de Santa Agatakapel en het Padellashuis waar het historisch stadsmuseum ( museu d’història de la ciutat) in gehuisvest is.
 • Museu d’història de la ciutat
  Entree kosten € 6, maar gratis op zondag. Een bezoek aan dit museum, dat trouwens echt de moeite waard is, kan je zien als een reis door de tijd.Met een lift word je enkele verdiepingen lager dan het huidige stadsniveau gebracht. Je komt er terecht in de fundamenten van een Romeinse stad. Je ziet de stadsomwallingen, resten van huisjes en tempels,een wijnmakerij en een ‘visverwerkingsbedrijfje’. Terug op het gelijkvloers kan je de 14e eeuwse, met rondbogen overspannen, zaal van Tinell en de Santa Agata kapel bezoeken.
 • Plaça Sant Jaume
  Plaça Sant Jaume op de plek waar vroeger het Romeinse forum lag vind je nu de zetel van de Catalaanse regering en het Barcelonese stadshuis terug. Beide gebouwen zijn niet te bezoeken. Verder is dit een vrij emotieloos plein.
 • Call Mayor
  Dit is het hart van de joodse wijk uit het middeleeuwse Barcelona. Slenter er rond en ontdek pittoreske pleintjes,een synagoge, leuke winkeltjes en resten van stadsomwallingen.

De Ribera-wijk

 • Palau de la musica Catalana
  Dit operagebouw werd tussen 1905 en 1908 door Lluis Domànech i Montaner gebouwd in de modernista stijl en is een World Heritage Site. Je kan het moois alleen maar gaan bekijken met een toertje (50’) ofwel kan je een muziekvoorstelling bijwonen. De entree van het gebouw geeft al een goede indruk en die kan je gratis bezichtigen.

  De plek waar je kaartjes voor zowel een toertje als een muziekvoorstelling kan boeken bevindt zich aan de zijkant van de hoofdingang (aan de moderne aanbouw). Een toertje duurt ongeveer 50 minuten en kan zowel in het Spaans als Engels. Wij zouden aanraden om een voorstelling bij te wonen aangezien het toertje onze verwachtingen niet inloste.
 • Mercat de Santa Caterina
  Overdekte markt met een klein assortiment groente,fruit,kaas,charcuterie en vers vlees. Niet zo druk en uitgebreid  als ‘La Boqueria’ en een ware verademing om in rond te slenteren en kleurrijke foto’s te nemen.
 • In deze wijk vind je ook verschillende interessante musea terug: het ‘Museu Barbier-Mueller de Art Precolombi’ en het ‘museu Picasso’. Neem ook wanneer je het Picasso museum niet bezoekt zeker eens een kijkje in het onderkelderde geheel van 5 paleisjes die met elkaar verbonden zijn.
 • Santa María del Marbasiliek
  Zeer sereen, open en ruim bouwwerk. Je inleven kan met het boek ‘de Kathedraal van de Zee van  Ildefonso Falcones.
 • La carrer de Montcada
  La carrer de Montcada is een straat met veel herenhuizen en andere leuke plekjes.
 • Het Ciutadellapark
  Een stukje groen,dat werd aangelegd ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1888, aan de rand van de oude stad. Tijdens een wandeling ontdek je de ‘arc del triomf’,botanische serres,een meertje en het modernistisch ‘castell dels tres dragons’ waar momenteel het zoologisch museum is in gehuisvest.

In de omgeving van de Rambla

 • De Ramblas
  Dit is een grote brede weg die jaarlijks bezocht word door miljoenen toeristen. Heel charmant is het dan ook niet meer maar het is wel het hartje van Barcelona en de vele zijstraatjes lijden wel naar prachtige plekjes. Op de Ramblas zelf kijk je je ogen uit. Overal prachtige gevels, art-nouveau etalages en deuren, prachtige uithangborden, levende standbeelden, de bloemenstalletjes, de vogeltjesmarkt, het mozaiek op de vloer van Miro en de straatartiesten.  Pas wel op met even een terrasje pakken. De cafeetjes aan de Ramblas zijn ontzettend duur. Goed nieuws voor de budget reiziger: er is een Mac Donalds inclusief terras aan de Ramblas!
 • Grand Teatre de Liceu, aan de Ramblas, is zeker een bezoek waard. Het is mogelijk voorstellingen te bezoeken in deze 19e eeuwse bezienswaardigheid. Daarnaast worden er verschillende tours aangeboden, vanaf €4,20 (ongeveer 20 minuten, zonder gids tot ongeveer 70 minuten, met gids à €9,00) die dagelijks om 10:00 uur van start gaan. Voor meer informatie zie de website.
 • La Boqueria – Mercat de Sant Josep:
  Aan de Ramblas ligt Mercat de la Boqueria. Een markt met heel veel voedsel. De stalletjes zijn volgepropt met lekkernijen. Je vindt er van alles: van varkensoor tot koeienoog. Loop er echt even binnen! Je kijkt er je ogen uit! 
 • Museum d’art Contemporàni de Barcelona (MACBA-museum voor hedendaagse kunst) & Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) 
 • Plaça Reial
  Een mooi plein met palmbomen,een fontein,lantaarns door Gaudi ontworpen en prachtige herenhuizen.
 • Palau Güell
  Het eerste grote bouwwerk van Gaudi in een combinatie van gotische en Moorse stijl. Momenteel wordt het gerestaureerd maar van buitenaf kan je wel de gevel en schoorstenen bewonderen.
 • Hospital de la Santa Creu
  Een voormalig hospitaal uit de 15e -17e eeuw waar momenteel een bibliotheek zijn intrek heeft genomen. Binnenpleintje waar je iets kan eten en drinken. Je kan discreet een kijkje nemen in de bibliotheek zalen met zijn gotische gewelven.
 • Museu Maritim
  Het zeevaart museum is gehuisvest in de Drrassanes, 13e eeuwse scheepswerven.

Het havengebied (Port Vell) en Barceloneta

Het havengebied heeft omwille van de Olympische spelen van 1992 een flinke opknapbeurt gekregen. Een leuk gebied om rond te wandelen. Via de voetbrug ‘Rambla de Mar’, kom je terecht in de Moll d’Espanya met z’n Maremagnum winkelcomplex met restaurantjes en bars;het aquarium en een Imax bioscoopcomplex.

Al wandelend langs de kades kom je voorbij het beeldhouwwerk ‘Hoofd van Barcelona’ van Roy Lichtenstein.

Het strand van Barceloneta is best ok. Geen top strand maar dat is ook niet vreemd in een stad. In welke andere wereldstad kun je trouwens naar het strand EN binnen 10 minuten lopen in de historische binnenstad op een terrasje zitten? Vanaf de haven kan je met een kabelbaan naar de Montjuïc-heuvel.

In het havengebied bevindt zich tevens Parc de la Ciutadella. Een schitterend park om een middag te vertoeven, te genieten van de fontein, een bezoek te brengen aan Parc Zoològíc de Barcelona of het Parlement de Catalunya. Via metrohalte Ciutadella of treinstation Wellington of Ciutadella/Víla Olímpica te bereiken.

De Montjuïc

De naam van deze heuvel,’Jodenberg’, verwijst naar het feit dat hier vroeger een Joodse gemeenschap zou gewoond hebben, nog later ten tijde van de Burgeroorlog onder het Franco-regime werd de burcht op de heuvel gebruikt als gevangenis. Ten tijde van de wereldtentoonstelling van 1929 kreeg de Montjuïc-heuvel zijn huidige vorm.

De heuvel is via een dure tandrad- en kabelbaan bereikbaar. Je kan ook de Passeig de Colón langs de haven omhoogklimmen via de cactustuinen. De gemakkelijkste manier is echter om de Montjuïc via de Plaça d’Espanya te betreden. Op de heuvel vind je een allegaartje aan musea en sportstadia:

 • Oa. de Fundació Joan Miró en het museu nacional d’Art de Catalunya (MNAC) in het prachtige Palau Nacional.
 • Castell de Montjuïc
  Castell de Montjuïc herbergt het militairmuseum van Barcelona. Voornamelijk de moeite waard voor zijn uitzicht op de haven en de stad (gratis).
 • Caixa Forum
  In de voormalige modernistische textielfabriek van de architect Cadafalch worden tentoonstellingen ingericht. Dit gebouw is gratis te bezoeken evenals zijn tentoonstellingen. Neem zeker eens een kijkje op het dakterras.
 • Poble Espanyol – het Spaans dorp
  Voor de wereldtentoonstelling van 1928 werden verschillende Spaanse monumenten en gebouwen nagebouwd. Vrij duur: 9 euro per persoon, er bestaat ook een avondkaartje waarmee je vanaf 20u voor 5.5 euro een kijkje kan nemen. Complex met verschillende restaurants,bars,kunstwinkeltjes en werkplaatsen.
 • Het Olympisch stadion
  Het Olympisch stadion dat plaats biedt aan 65000 personen (gratis) en het kleinere stadion  ‘Palau Sant Jordi’. 
 • De botanische tuinen (5,5 euro). Op de heuvel zijn er nog verscheidene andere gratis tuinen te bezichtigen.

De wijk ‘L’Eixample en verder

 • De Sagrada Familia
  Misschien wel de meest fantasievolle kathedraal van de wereld. Ze zijn al meer dan 100 jaar bezig met de bouw en zullen waarschijnlijk nog net zoveel tijd nodig hebben om het af te ronden. Toch is het nu al indrukwekkend. Bedenk zoveel mogelijk superlatieven voor het woord "fantastisch", vermenigvuldig dit met 10, en dan kom je in de buurt van het gevoel dat de meeste mensen krijgen bij het zien van dit bouwwerk. Je krijgt nekklachten van het omhoog kijken, je hersenen kunnen alle indrukken nauwelijks bevatten en je kunt uren rondkijken en steeds iets nieuws zien. Het museum is ook heel boeiend,vooral de levensgrote schetsen waarop je kunt zien hoe het moet gaan worden.

  Tip: Ga in de ochtend in verband met de zon en fotografie van de gevel ( en de drukte). Entree €8 of €9 met entree van het museum in Park Guell ( los €3). De lift €2 en een lange wachtrij, reken op minimaal 3 kwartier. De audiotoer €3.50 en zeer de moeite waard. Neem wat te eten mee, je bent zo 4 a 5 uur zoet en eten is niet te koop. Water wel.
 • Hospital de Sant Pau
  Op 5 minuten wandelen van de Sagrada Familia. Als het modernisme je ondertussen in de ban heeft  is dit the place to be. Het gebouw is van de hand van Lluis Domenech i Montaner,de architect die ook het Palau de la Musica ontworpen heeft.

  Momenteel wordt het domein gerestaureerd maar je kan het wel via een dure toer (10 euro pp) die ongeveer 1.5 u duurt bezoeken. Het idee achter dit bouwwerk is dat patiënten beter genezen op een plek waar kunst alomtegenwoordig is. Vandaar dat alle gebouwen, die in paviljoenvorm werden gebouwd omwille van de ventilatie, rijkelijk versierd zijn met gekleurde tegels,geglazuurde dakpannen, prachtig beeldhouwwerk, torentjes,…

  Je kan een kijkje nemen in de verschillende verpleegzalen,het binnenplein en de tuinen, de vergaderzalen,…Het ziekenhuis is volledig onderkeldert om op die manier het patiëntenvervoer binnen de verschillende afdelingen te verzekeren. Tot enkele jaren terug was dit hospitaal in gebruik maar momenteel wordt het gerestaureerd om later kantoren in onder te brengen.

  Ondanks de kostprijs voor ons een van de toppers van Barcelona.
 • Park Guell (8 euro)
  Het was de bedoeling dat er een aantal grote stukken grond in het park verkocht werden aan rijke Barcelonezen die daar dan hun villa op bouwden om zodoende een eigen stadje te vormen. Door financiële problemen is dat nooit helemaal gelukt .Vooraan in het park vind je 2 paddenstoelvormige huisjes terug die dienst zouden doen als conciërgewoning en ontvangstruimte. Het park zelf is zeer bijzonder: Gaudi heeft verschillende viaducten gebouwd die ondersteund worden door pilaren die op bomen lijken. Er is ook een groot centraal plein dat omzoomd is door een golvende bank met mozaïek. Dat enorme plein staat ook op pilaren. Gaudi wilde een overdekt marktplein en het dak goed benutten. Ook het plafond van de marktplaats zit vol mozaiek. 

  De wachtershuisjes bij de poort zijn weer zo apart dat de Efteling er jaloers kan op zijn en dan heb je nog de kleurrijke hagedis die de trap bewaakt!
 • Casa-museu Gaudi
  Het Casa-museu Gaudi, een huis verderop in het park, werd ontworpen door Francesc Berenger, een leerling van Gaudi. Gaudi zelf woonde hier 20 jaar en in het huis kan je maquettes van projecten en het oorspronkelijke meubilair van Casa Battlo en Casa Mila bewonderen.

  De toegang tot dit museum bedraagt 5,5 euro per persoon of kan voor 2 of 3 euro extra met een combiticket voor de Sagrada Familia gekocht worden. Opgepast: dit combiticket is enkel te koop aan de Sagrada Familia en niet in Park Güell.

  Wij vinden dit museum zijn geld niet waard. De plannen, maquettes en het meubilair vind je ook terug tijdens een bezoek aan Casa Battlo en Casa Mila.
 • Casa Batlló
  In de wijk l’Eixample liggen enkele van Gaudi's bouwsels. Casa Batllo kent iedereen wel van de balkonnetjes die op maskers lijken. Het is een van de meest fantasievolle bouwwerken van Gaudi en de buitenkant ziet er veelbelovend uit. Er is niets in dit gebouw dat recht is en je moet je voorstellen dat je in een onderwaterwereld zit. Alle muren zijn met de hand beschilderd in een vissenschubben patroon en de trap loopt langs een houten ruggenwervel. Het is niet alleen fantasievol maar ook nog eens echt vakwerk wat hier gemaakt is. 
  Boven val je weer om van verbazing. De prachtige glas in lood bubbels in de houten panelen boven de deuren geven je het gevoel in een onderwaterwereld te zitten. Op deze verdieping is ook een bizarre inbouwhaard met bankjes er omheen. 

  De blauwe tegeltjes in het trappenhuis worden steeds donkerder naarmate je hoger komt en als je de lift neemt lijk je echt onder water. De lift is namelijk voorzien van een gebobbelde glaswand waardoor de blauwe tegeltjes lijken te golven. 

  De bovenverdieping is ook toegankelijk voor toeristen. Dit is de ruimte waar vroeger ieder appartement de wasruimte had. Het bogenstelsel en ventilatie systeem zijn uniek en doordat het met wit pleisterwerk is afgewerkt ziet het er sereen uit en krijg je prachtige doorkijkjes. Casa Batllo heeft het mooiste dak ter wereld! Ik bedoel......waar ter wereld is er een pand dat je omwille van het dak alleen al wilt gaan zien? De voorgevel moet de rug van een draak voorstellen en de schubben zijn kleurrijk. De luchtschachten komen in groepjes bij elkaar en hebben met mozaiek versierde torrentjes. De entreeprijs is pittig maar het wel waard. €18.- een interessante audioguide is in de prijs inbegrepen.
 • Casa Mila
  Twee straten verderop staat nog een meesterwerk van Gaudi. Casa Mila ook wel " La Pedrera"genoemd. Op het dak zijn nog meer prachtige luchtkokers en het is net een beeldentuin! Op zolder is een hele goede tentoonstelling over het werk van Gaudi. Hoe innovatief zijn technieken waren en waar de inspiratie vandaan kwam. Op een andere verdieping hebben ze een appartement ingericht zoals dat er bij de rijke famillies rond de (vorige) eeuw wisseling uitgezien moet hebben.

  Toegangsprijs is 11 euro per persoon. Voor 3.5 euro extra kan je een audioguide huren. Die vonden wij echter niet bijster interessant.
 • Een wandeling doorheen de Passeig de Gràcia (de grote laan waar casa Battlo en Casa Mila gelegen zijn) en Diagonal
  Slenterend doorheen deze 2 grote lanen kom je voorbij het ene na het andere modernistische bouwwerk. Bij de toeristische dienst kan je een gratis stadsplannetje voor een modernistische wandeling doorheen Barcelona afhalen. 

Andere bezienswaardigheden 

 • Camp Nou
  Camp Nou het stadion van FC Barcelona. Een rondleiding gaat hier verder dan bij veel ander clubs. Je mag hier namelijk ook het heilige gras aanraken, door het hele stadion wandelen en binnenkijken bij de (bezoekers) kleedkamers.

Hier nog even een tip voor boeken die je moet lezen als je naar Barcelona gaat: 

 • De Schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafon
 • De Kathedraal van de Zee van Ildefonso Falcones 

Wil jij weten wat de beste reistijd of hoe je het makkelijkst rond kunt reizen binnen de stad lees dan onze informatie over vervoer in reistijd Barcelona.