Grazalema en NP Sierra de Grazalema

Parque Natural Sierra de Grazalema heeft een spectaculair landschap en mooie interessante “Pueblos Blancos”  zoals Grazalema en Zahara de las Sierra. Een klein stukje pure natuur in Andalusië.

Ligging en vervoer

Parque Natural Sierra de Grazalema ligt in de cadiz provincie van Spanje tussen plaatsen als Cadiz, Algeciras, Gibraltar, Ronda en Arcos de la Frontera.  Het is erg bergachtig en de vergezichten en miradors maken rijden door dit gebied erg interessant. Er zijn een aantal kleine schattige dorpjes die kleinschalige overnachtingsmogelijkheden bieden en die soms enkele attracties hebben. De dorpjes kun je gebruiken als basis voor de wandelroutes in het nationale park.

Tussen de dorpjes rijden wel bussen, maar busvervoer in deze regio is erg beperkt.  Om optimaal te genieten van deze regio ben je aangewezen op eigen vervoer.

Dorpjes

El bosque

In het noorden/westen van het park heb je El Bosque, hier is ook het bezoekerscentrum waar je voor een aantal langere wandelingen een permit kunt regelen.

Grazalema

Grazalema is een van de grootste dorpen in het park. Buiten het seizoen wonen er minder dan 2500 mensen maar in het seizoen verblijven er veel toeristen. Er zijn een aantal hotels en ook genoeg eetgelegenheden.

Tegen de bergheling zijn steile met kinderkopjes bedekte straatjes. Tussen de witte huizen staan ook een aantal kerken en kapelletjes die je kunt bezoeken. Er is een toeristenkantoor, waar men je kan helpen bij het regelen van activiteiten in de omgeving. Behalve wandelen zijn o.a. paardrijden en bergbeklimmen erg populair.

De ligging is van Grazalema is erg mooi, het dopje zelf ligt op ongeveer 800 meter hoogte, maar achter het dorp heb je de 1500 meter hoge pieken van het gebergte. Deze bergen ga je over wanneer je verder rijdt richting Zahara de la Sierra. Deze bergroute wordt beschouwd als de mooiste van het park. Maar let op, in de winter en herfst ligt hier vaak sneeuw. In de herfst toen het aan de kust nog 18 graden was reden wij over de pas en daar daalde de temperatuur tot maar 5 graden.

 

 

Zahara de las Sierra

Zahara de La Sierre is wellicht wel het mooiste dorpje van allemaal. Het ligt in ieder geval prachtig, op de bergheling naast een helder blauw meer.

Het dorpje heeft ook een aantal interessante bezienswaardigheden. De belangrijkste hiervan is het Moorse kasteel. Het is een flinke klim omhoog, maar je wordt beloond met een geweldig uitzicht. Op het centrale plein vindt je de Santa María de la Meza kerk en ook de meeste restaurantjes. Het dorpje biedt ook enkele overnachtingsmogelijkheden.

In de zomer zijn er veel activiteiten die je in de omgeving kunt ondernemen zoals kajakken op het meer, paardrijden of paintballen. Kijk voor meer informatie op de (alleen in het Spaans) site van het toeristenbureau in Zahara: http://zaharacatur.com/

Parque Natural de los Alcornes

Aan de westkant grenst het national park Sierra de Grazalema direct aan een ander nationaal park, namelijk het Parque Natural de los Alcornes. Je kunt de beide parken dus goed combineren. De laatste heeft een minder spectaculair landschap, maar is wel groener.

Castillo de Castelar

Een zijweg vanaf Castellar de la frontera brengt je naar het stuwmeer en het kasteel van Castillo de Castelar. Deze mooie route is de moeite waard als je genoeg tijd hebt. Het kasteel is grappig omdat er binnen het kasteel een stadje is ontstaan, je kunt hier dus gewoon in je eigen huis in een kasteel wonen.