Bezienswaardigheden Cordoba

De Mezquita is de must-see bezienswaardigheid van Cordoba, de andere grote attractie in de stad is de Alcazar de los Reyes Cristianos. Buiten de stad heb je nog de Medina Azahara een vervallen oude stad.

De Mezquita en Kathedraal

De Mezquita is een spectaculair gebouw en niet verwonderlijk stond het in de shortlist van wereldwonderen. De moskee werd gebouwd in 784 naar een uniek design.

De Mezquita is van de buitenkant al uitbundig versierd met vele deuren die omgeven zijn door gekalligrafeerde teksten en ingelegde stenen. Wanneer je het gebouw binnenkomt kom je eerst in de binnenplaats vol met sinaasappel bomen. Ook heb je hier de minaret die vanuit heel Cordoba goed te zien is.

Wanneer je het gebouw binnen gaat valt gelijk op dat het hele gebouw ondersteund wordt door vele pilaren met bogen. De vele bogen geven een onwerkelijk effect en telkens weer nieuwe doorkijkjes.

De oorspronkelijke moskee was uitbundig versierd met ingelegde teksten helaas is hier nog maar een klein deel van te zien.

In de 16e eeuw werd er in Kathedraal midden in het gebouw neergezet en hier is helaas ook veel voor gesloopt.  De buitenwanden werden ingevuld met nisjes met katholieke heiligbeelden. In de Kathedraal wordt ook regelmatig muziek gemaakt met het orgel, ook komen de nonnen hier om hun zangkunsten te oefenen. Deze muziek geven de Mezquita nog een extra aparte sfeer mee.

Het is een gebouw waar je uren door kunt brengen en toch telkens weer nieuwe dingen ontdekken. Als je tijd genoeg hebt is het aan te raden nog een tweede keer terug te komen.

De Mezquita is gratis te bezoeken van maandag tot en met zaterdag tussen 8:30-10:00. Zorg dat je er om 8:30 bent en het is nog redelijk rustig. Georganiseerde groepen zijn ook niet welkom op dit tijdstip. Tussen 10:00-18:00 (19:00 in de zomer) betaal je €8. Zondag heeft aangepaste tijden omdat de Kathedraal dan ook nog in gebruik is.

Alcazar de los Reyes Cristianos

De Alcazar (Entee €4, wisselende openingstijden maar vaak tot laat) is oorspronkelijk een kasteel maar heeft ook dienst gedaan als gevangenis. Het gebouw is niet heel groot en op enkele ruimtes na niet heel interessant, de tuinen zijn wel erg mooi. Vanaf de toren van de Alcazar heb je een goed uitzicht over Cordoba.

Oude Centrum

Het oude centrum van Cordoba omgeven door een stadsmuur zit vol met kronkelstraatjes en het is onmogelijk hier niet te verdwalen. Tussen de schattige huisjes zijn echter genoeg restaurantjes om even uit te rusten. Ook heb je hier de meeste souvenirs winkels en kunstgalerie. Vind de Synagoge (entree gratis) een van slechts drie in Spanje, eigenlijk is het maar een kamer maar die is wel mooi versierd. De Casa de Andalucia (€2,50 entree) is een wat overdadig ingericht oud Spaans huis. In de zomermaanden stellen een aantal eigenaars hun patio’s en soms huizen open voor toeristen.

Buiten het oude centrum

Buiten de oude stadmuren is ook genoeg te zien. Maak je eigen wandeltocht en verken ook het modernere Cordoba vol hippe winkels en parken. Plaza de Potro is een van de grootste pleinen in de stad. Hier heb je ook een concentratie van restaurantjes en van musea. In een gebouw zit het Museo Julio Romero de Torres en het Museo de Belles Artes (entree gratis), de kunst hier is van wisselend niveau maar er zijn enkele topstukken die het bezichtigen waard zijn.  De Posada de Potro (entree gratis) is een origineel gebouw met wisselende (foto) tentoonstellingen. Iets verder op heb je het Archeologisch Museum (gratis)

Medina Azahara

Ongeveer 8 kilometer buiten de stad is de Medina Azahara.  De Medina is in tegenstelling tot wat onze reisgids (uit 2010) aangaf zeer makkelijk te bezoeken met het openbaar vervoer. Er gaan regelmatig bussen vanuit het centrum naar het bezoekerscentrum. Het bezoekerscentrum is nieuw en heeft een klein museum, ook is er een aan te raden film te zien die laat zien hoe de stad er in de hoogtijdagen uit heeft gezien. Vanaf het bezoekerscentrum brengt een speciale bus je voor €2 naar de daadwerkelijke ruines. De ruines zelf zijn gratis te bezoeken. Voor mensen met een eigen auto, er zal je gezegd worden bij het bezoekerscentrum te parkeren en dan de bus te nemen. Bij de ruines zijn echter ook enkele parkeerplekken dus als je vroeg bent of in het laagseizoen kan je ook geld besparen door er zelf heen te rijden.

 

De Medina Azahara is een stad die in 940 werd gebouwd. Het was een prachtige stad en kosten nog moeite werden gespaard. Door diverse oorlogen werd de stad minder dan 100 jaar later al weer verlaten. Er is nog maar een klein percentage van de stad opgegraven en nog minder gerestaureerd. Je kunt het paleis bekijken met enkele bogen die op die van de Mezquita lijken, ook zijn er woonvertrekken. De tuinen met spectaculair paviljoen waar de heerser gasten ontving werd op het moment van bezoeken gerestaureerd. Reken op een uur om rond te kijken.