Antequera en el Torcal National Park

Antequere is een leuke stadje op de doorgaande trein en auto routes, maar het nabijgelegen Torcal National Park is echt uniek. De bijzondere steenformaties zullen je versteld laten staan.

Antequere

Antequere is een stadje in de malaga provincie. Het ligt tussen Malaga, Granada en Cordoba en is met de trein goed te bezoeken. Met eigen vervoer kan je in Antequere nog voldoende gratis parkeerplekken vinden. De natuur rondom Antequera en de ligging is erg mooi.

Het stadje is duidelijk ontdekt door de touringcars die hier een stop maken rond de lunch. Veel prijzen voor bezienswaardigheden zijn in vergelijking met de in de reisgids (uitgave 2010) een stuk gestegen.

Alcazaba & Colegiata de Santa Maria la Mayor

Het Moorse fort en de naastgelegen kerk zijn te bezoeken op een combinatieticket (€8,-). Maar ook als je besluit dit er niet voor over te hebben dan is de buitenkant van het fort indrukwekkend genoeg. Ook heb je vanaf het hoog gelegen pleintje voor de kerk en het fort een mooi uitzicht over de omgeving.

Musea

In Antequera zijn diverse musea de meeste zijn geopend van 10:00-14:00 en sommige dagen gaan ze in de middag ook weer open. Het bekendste zijn het Museo municipal en Museo conventual de las descalzas.

Dolmens

Net buiten het stadje zijn een aantal prehistorische begravenisheuvels. De oudste die te bezoeken zijn liggen naast elkaar en komen uit ongeveer 2500BC. De Dolmens zijn gratis te bezoeken en van binnen verrassend ruim.

El Torcal National Park

Ongeveer een klein half uur rijden buiten Antequera heb je een van de kleinste nationale parken in Andalusië. Het park is bijzonder vanwege de rare steenformaties. Vroeger de zeebodem is dit in de loop van de jaren omhoog gekomen, de zachte sedimenten zijn door de wind afgesleten.

Je kunt met je eigen vervoer naar het bezoekerscentrum te rijden vanaf hier starten twee routes. In beide gevallen begin je eerst met de groene route (van 1,5 km) waarna je op een gegeven moment nog een extra lus kunt maken (de gele route een extra 1,5km).  De groene route is erg mooi en goed onderhouden, je komt hiermee ook langs de raarste stenen. De gele route is veel slechter onderhouden en behoorlijk pittig met veel modder en door het bos lopen. Je moet ook veel klauteren en je op een gegeven moment door een smalle doorgang duwen.

Behalve vogels leven er niet zo veel dieren in het park. Maar kijk goed rond wat je kunt wel enkele hagedissen ontdekken en ook de wilde berggeiten zijn makkelijke te spotten.