Andalusië

Andalusië is een regio in het zuiden van Spanje. Deze regio heeft zelfstandige reizigers en backpackers veel bezienswaardigheden te bieden zowel voor een stedentrip als voor een langere rondreis.

Het gebied bestaat uit 8 verschillende provincies en is erg afwisselend. Zo kan je genieten van de stranden aan de middellandse zee maar ook wandelen in de bergachtige regio. In het juiste seizoen kan je zelfs skiën. Dankzij diverse nationale parken wordt de natuur goed beschermd.

Een van de grootste attracties van de regio zijn de diverse steden met indrukkwekende architectuur. Er zijn diverse overblijfselen van Romeinse steden te bezoeken. Vanaf ongeveer 700 tot 1250 was de regio (deels) in handen van Moslim heersers. Veel bouwwerken uit deze periode zoals de Alhambra in Granada zijn nog steeds te bewonderen. De latere christelijke heersers wilden niet achterblijven. Dankzij de ontdekking en verovering van latijns-amerika was er ook geld in overvloed waardoor prachtige gebouwen neergezet konden worden.

Behalve de vele indrukkwekende steden zijn er ook schattige witgekalkte dorpjes in overvloed. Het is in deze toeristische regio toch nog mogelijk om buiten de gebaande paden te treden. Zeker in het laagseizoen en dit hoeft niet eens duur te zijn. (lees voor meer informatie geld en budget Andalusië) Het laag/midden seizoen is ook een aanrader voor degene die moeite met te veel warmte hebben, in de zomer zijn temperaturen boven de 40 graden redelijk normaal.

Om deze regio echt te verkennen heb je toch wel je vakantie van drie weken nodig. Er zijn echter ook genoeg steden die ook als weekendtrip de moeite waard zijn. Het je een week dan kan je diverse steden combineren met mindere bekende plekken.

De regio heeft diverse internationale luchthavens die dankzij lowcost airlines goed bereikbaar zijn. (lees voor meer informatie vervoer Andalusië)

Provincie Granada

Granada is waarschijnlijk de meest populaire provincie zeker bij zelfstandige reizigers. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is de Alhambra. Dit Moorse paleis is een van de meeste bezochte bezienswaardigheden in Spanje. Kaartjes zijn in het hoogseizoen soms al weken van te voren uitverkocht dus bestel deze op tijd (via internet). Granada ligt aan de voet van de Sierra Nevada, op de bergen boven de 3000meter kan je skiën en prachtige wandelen.

Provincie Malaga

Malaga en omgeving is waar de meeste toeristen met een georganiseerde zon, zee strand vakantie terecht komen. Malaga heeft een internationaal vliegveld en is de start voor een vakantie aan de Costa del Sol.Wil je zon en lekker feesten dan zijn steden zoals Marbella ideaal.

De reiziger die meer wil dan dit hoeft niet ver te reizen. Zo kan je makkelijk een dagtrip maken naar Gibraltar een stukje Engeland in Spanje.

Meer in het binnenland heb je charmante steden zoals Ronda. (Lees onze informatie over Ronda.) Er zijn ook enkele nationale parken voor reizigers die meer van natuur houden.

Provincie Sevilla

Sevilla is de grootste stad in de regio Andalusië. Dankzij de internationale luchthaven is het een populair start of eindpunt voor reizen in de regio. De stad heeft genoeg te bieden om een stedentrip de moeite waard te maken. Lees ook ons uitgebreide artikel stedentrip Sevilla

Alhoewel Sevilla duidelijke de grote trekpleister is van de provincie zijn er buiten de stad ook enkele bezienswaardigheden zoals de Romeinse stad Italica. Ook het stadje Carmona is een bezoek waard er is o.a. een Romeinse dodenstad maar ook gotische kerken en een fort.  

Provincie  Heulva

De provincie Heulva ten westen van Sevilla tegen de Portugese grens is een van de minst bezochte in de regio. De belangrijkste reden om hier toch naar toe te gaan zijn de nationale parken en rustige stranden. Het bekendste park is Nacional de Donana. Het park biedt een combinatie van landschappen van moeras tot bossen en er komen enkele bedreigde diersoorten zoals de Lynx voor. Je bezoekt het park het beste met een georganiseerde tour.

Provincie  Cordoba

Cordoba heeft geen international vliegveld en wordt daarom vaak gecombineerd met andere steden zoals Sevilla of Granada. Een van Cordoba’s claims to fame is dat het de stad is met de hoogste gemiddelde temperaturen in Europa de andere is de oude stad die uitgeroepen is tot Unesco World Heritage site. Lees ons uitgebreide artikel stedentrip Cordoba.

Provincie Cadiz

Cadiz is mogelijk de oudste bewoonde stad in Spanje en die geschiedenis is af te zien in het centrum van de havenstad. Ten noorden van Cadiz zijn een aantal kleinere plaatsen die samen bekendstaan als de Sherry driehoek omdat hier deze drank wordt geproduceerd. In het binnenland heb je diverse nationale parken zoals de Sierra de Grazalema. Hier vindt je ook vele schattige witgekalkte dorpjes.

De kustlijn van Cadiz grenst zowel aan de middenlandse zee als aan de Atlantische oceaan, veel stranden zijn relatief rustig. Tarifa het meest zuidelijke punt van Spanje is een populaire surfers hangout. Ook in deze regio heb je Gibraltar een stukje Engeland in Spanje.

Provincie Jaen

Deze regio is bekend vanwege de vele olijfboomgaarden en de diverse boeken van mensen die een nieuw leven opgaan bouwen in Andalusië. Er zijn diverse kleine stadjes en het Sierras de Cazorla national park het grootste van Spanje.

Provincie Almeria

Helemaal in het noordoosten van de regio is dit een van de zonnigste provincies met een lange kustlijn. De grootste stad Almeria heeft een leuk stadcentrum met enkele mooie Moorse gebouwen.