Met eigen vervoer naar Polen

Reizen met de auto in Polen geeft je de kans om de wat minder gunstig gelegen bezienswaardigheden te zien. Het openbaar vervoer in Polen is nog lang niet altijd overal ingericht op buitenlandse toeristen en dat maakt dat het huren van een auto een uitkomst kan zijn. Wees echter wel voorbereid. Het rijden in Polen is anders dan in Nederland. Niet alleen zijn er minder autosnelwegen maar ook leg je over het algemeen minder kilometers per dag af dan in Nederland. Verder dien je er rekening mee te houden dan vlak voor de feestdagen de grensovergangen bij Duitsland behoorlijk druk zijn. Dit omdat veel Polen in Nederland of Duitsland wonen en werken en met de feestdagen graag naar hun familie gaan.

Een auto huren

Het is goedkoper om de autohuur vanuit Nederland te regelen. In Polen heb je de bekendere autoverhuurbedrijven als Hertz, Europcar en Budget maar er zijn ook een aantal lokale verhuurbedrijven. Het kan lonen om de verschillende bedrijven te vergelijken en rechtstreeks te boeken in plaats van via een bemiddelaar. Je bent dan soms een stuk goedkoper uit. Vergelijk ook de pakketten. Bij het ene bedrijf is het eigen risico bij schade hoger dan bij het andere bedrijf. Daarnaast zijn er pakketten beschikbaar waarbij extra bestuurders zijn inbegrepen.

Hou er rekening mee dat niet alle verhuurbedrijven op de luchthaven zelf zitten. Soms heb je een shuttle nodig of zit het verhuurbedrijf niet eens dichtbij de luchthaven maar in de stad zelf. Een ander aandachtspunt zijn de openingstijden. Het kan zijn dat het verhuurbedrijf ’s avonds laat en in de nacht gesloten is. Zoek dit van te voren goed uit zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Je hebt voor het huren van een auto je rijbewijs en creditcard nodig. Je kan niet op een andermans creditcard de auto huren. Verder dien je tenminste één jaar in het bezit te zijn van een rijbewijs. Sommige verhuurders zijn hier strenger in. Bestuurders tussen de 21 en 25 jaar betalen een toeslag. Een auto huren onder 21 jaar is doorgaans niet mogelijk. Een extra bestuurder dient bij het ophalen van de auto aanwezig te zijn en zich te kunnen legitimeren en een geldig rijbewijs op zak te hebben. Elke persoon die in de auto gaat rijden, zal op het huurcontract vermeld moeten worden anders ben je niet verzekerd in geval van een ongeval.

Bij het huren van een auto worden altijd verzekeringen aangeboden. Dit kan per verhuurder verschillen.Er zijn twee verzekeringen die je hoe dan ook zal afsluiten: De Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering en de Cascoverzekering. In feite hetzelfde als in Nederland. De Engelse benamingen zijn: Liability Insurance. voor de WA-verzekering en de cascoverzekering varieert de benaming van Loss Damage Waiver tot Collission Damage Waiver. Ook wordt er Theft Protection aangeboden. Deze verzekering zorgt ervoor dat je je auto niet hoeft te vergoeden als hij wordt gestolen (met uitzondering van een eigen risico). Vaak kun je nog een Super Cover afsluiten zodat je geen eigen risico betaalt in het geval van schade of diefstal. Het eigen risico kan namelijk behoorlijk hoog zijn. Doorgaans zijn de diefstal-, aansprakelijkheids- en cascoverzekering inbegrepen in de huurprijs. Soms zijn deze optioneel te verkrijgen. Een andere vaak aangeboden verzekering is de zogeheten Personal Insurance. Dit is een ongevallenverzekering. De meeste reisverzekeringen bieden echter deze dekking al dus het is niet altijd nodig om deze verzekering af te sluiten. Vraag dus van te voren na bij je reisverzekering of jij hiervoor gedekt bent. Vraag bij twijfel altijd aan je verhuurder welke verzekeringen in zijn begrepen en welke je eventueel zelf moet afsluiten ter plaatse.

Controleer je auto altijd voordat je wegrijdt op eventuele schade. Anders zal de verhuurder dit op jou kunnen verhalen. Bij twijfel, altijd doorgeven. Verder betaal je tussen 1 november en 31 maart een toeslag voor winterbanden bij het huren van een auto in Polen.

Verkeersregels

In het algemeen gelden dezelfde verkeersregels als in de meeste Europese landen. Toch zijn er ook een aantal regels anders dan wij gewend zijn.

Maximumsnelheden
De maximumsnelheid is als volgt:

  • 50 km/u binnen de bebouwde kom
  • 90 km/u buiten de bebouwde kom
  • 120 km/u autoweg met twee rijstroken (Droga ekspresowa, te herkennen aan de letter S)
  • 140 km/u op autosnelwegen (Autostrada, te herkennen aan de letter A)

Binnen de bebouwde kom is het tussen 23:00 – 05:00 toegestaan 60 km/u te rijden. Hou er verder rekening mee dat met de bebouwde kom soms al een handjevol huizen wordt bedoeld. Je herkent de bebouwde kom aan een wit bord met een zwart silhouet van gebouwen. Mocht je op een autoweg rijden waar slechts één rijstrook per richting is, dan geldt er een maximum snelheid van 100 km/u. Met caravan of aanhanger mag je buiten de bebouwde kom 70 km/u en op de auto(snel)weg 80 km/u.

Anders dan in Nederland staat er niet continu een bord langs de weg dat aangeeft wat de maximumsnelheid is tenzij deze afwijkend is. Het is dus een kwestie van goed op de bebouwde kom borden letten en de nummers van de wegen. Je zal merken dat bij opritten/afritten langs autowegen vaak een bord staat waarmee de maximumsnelheid tijdelijk omlaag gaat. Bijvoorbeeld 90 km/u.

Verkeersborden
In Nederland hebben waarschuwingsborden een witte achtergrond. In Polen hebben deze borden een gele achtergrond.

Alcohol
Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,2 promillage. Dit is minder dan in Nederland. Daar geldt 0,5 promillage als maximum (uitzondering beginnende bestuurders). Mocht je in Polen betrapt worden met dit promillage dan heb je een zwaar misdrijf begaan en kun je in de gevangenis belanden!

Wegennet en tolwegen
 In Polen is er maar een beperkt aantal snelwegen. De meeste steden zijn verder met elkaar verbonden door autowegen. Sommige van deze wegen verkeren in een minder goede staat van onderhoud. Lokale wegen zijn vaak van slechte kwaliteit.

Er zijn twee tolwegen in Polen: A2 (deze loopt van oost naar west via de lijn Poznan – Warschau) en A4 (deze loopt onder meer tussen Opole en Krakow). Meer informatie over tolwegen in Polen.

Tanken
Polen zit niet om benzinestations verlegen. Je ziet regelmatig langs de weg een bord staan met de aankondiging van een benzinestation. Bekende stations als Shell en BP vind je ook in Polen. Daarnaast is het Poolse benzinestation Orlen goed vertegenwoordigd. Benzine is goedkoper dan in Nederland. De prijs schommelt rond 4,55 PLN. LPG staat apart aangegeven. Diesel en euro 95 loodvrij enzovoort zijn dan ook daar te verkrijgen tenzij er LPG GAZ staat. Dit is een benzinestation met alleen LPG. Er zijn steeds meer benzinestations 24/7 geopend.

De huurauto zal je met een volle tank benzine meekrijgen en ook weer vol moeten inleveren. Het is zeker niet zo dat de prijzen van benzinestations vlakbij het vliegveld daarom hoger zijn. Zo kun je in Warschau bij het vliegveld bij het benzinestation Orlen zelfs nog iets goedkoper tanken dan in een willekeurig dorpje. 

Pech onderweg
Voor pech onderweg kun je het beste van te voren navraag doen bij je verhuurmaatschappij. Zij bieden soms zelf pechhulp aan. Het alarmnummer in Polen is 112. Mocht je met je eigen auto naar Polen afreizen, doe dan navraag bij je pechhulpverzekering of je ook in Polen gedekt bent.

Geschreven door Lisan Kerstens op 11 Feb 2018 19:57.