Visum Peru

Voor Peru heb je geen visum nodig, wanneer je een Nederlands of Belgisch paspoort hebt. Aan de grens krijg je een stempel in je paspoort en moet je een immigratiekaart invullen. Deze kaart krijg je wanneer je het land binnenkomt, zowel over land als per vliegtuig.

Bij aankomst moet je de immigratiekaart invullen, dit duurt over het algemeen niet langer dan 10 minuten. Sommige luchtvaartmaatschappijen overhandigen deze immigratiekaarten al in het vliegtuig. Hierop vul je je naam, geboortedatum en paspoortnummer in. Vaak vraagt men op dit formulier naar een verblijfsadres. Geen paniek, je neemt je reisgids (Lonely Planet, Rough Guide, Footprint) en schrijft de naam en adres van een hostel op van plaats waar je naartoe reist. Weet je nog niet welke van de hostels het wordt, schrijf dan het hostel op waar je het eerste naar toe zal bellen om een overnachting te boeken. Het adres op de immigratiekaart wordt over het algemeen niet gecontroleerd aan de grens. Met een immigratiekaart mag je maximaal 183 dagen in Peru verblijven.

Nadat je de immigratiekaart hebt ingevuld, geef je deze samen met je paspoort aan de douanebeambte, deze kijkt of je alles hebt ingevuld en stempelt je paspoort af. Dit is volledig gratis! Als ze hiervoor geld vragen, weiger je beleefd. Een deel van de immigratiekaart moet je bij je houden zolang je door Peru reist. Zodra je het land weer verlaat lever je dit papiertje weer in.

De douanebeambte plaatst dan een stempel in je paspoort en op je immigratiekaart,  en schrijft in dat stempel het aantal dagen dat je mag blijven. Wil je een groot aantal dagen blijven (het maximum is 183),  vraag daar dan beleefd om, gelijk op het ogenblik dat je het paspoort overhandigt. Wat de beambte eenmaal geschreven heeft verandert hij/zij niet meer.  Verlenging is niet mogelijk. Als je te lang blijft moet je 1 US dollar betalen per dag dat je langer in Peru gebleven bent.  Die boete kan je eventueel voor vertrek betalen bij de Banco de la Nación (code 1651). De vraag is natuurlijk wel of je bewust de toegestane termijn moet overschrijden.

Je paspoort moet bij binnenkomst van het land net zo lang geldig zijn als je (voorgenomen) verblijf in Peru. Controleer dit dus voor vertrek.

Nederlandse Ambassade Peru

Ambassade Peru
Nassauplein 4
2585 EA Den Haag

Tel nr. 070-3638148
Fax: 070-3651929
E-mail: info@embassyofperu.nl
Website: www.embassyofperu.nl

Belgische Ambassade Peru

Ambassade Peru
Tervurenlaan 179
1150 Sint-Pieters-Woluwe

Tel nr. 32 02 733 33 19
Fax: 32 02 733 48 19
E-mail: comunicationes@embassy-of-peru.be
Website: www.embaperu.be