Lima

Je eerste kennismaking met Peru zal hoogstwaarschijnlijk Lima zijn, de hoofdstad van Peru. Dat is namelijk de plek waar de meeste internationale vluchten naar toe gaan. Deze stad met negen miljoen inwoners wordt door de meeste reizigers overgeslagen. Jammer, want er zijn een aantal interessante districten waar je gemakkelijk een paar dagen kunt doorbrengen.

Bezienswaardigheden

De hoogtepunten van Lima zijn gemakkelijk in een of twee dagen te bezoeken. In het oude centrum van de stad staan werkelijk fantastische gebouwen met prachtige architectonische aspecten. Maar ook de wijken Miaflores en Barranco zijn de moeite waard om te bezoeken. Tijdens de wintermaanden oogt de stad wat troosteloos door de mist, die de stad een aantal maanden haar charme ontneemt. Dit is ook de reden dat de Spanjaarden de huizen verschillende frisse kleuren hebben gegeven, om ook in de wintertijd de stad een beetje vrolijker te doen overkomen. In de zomermaanden of wanneer de zon toch door weet te breken, krijgt de stad een heel ander gezicht.

In het zuiden van Lima heb je een leuke uitgaansstrip met voldoende cafés en restaurants om je meerdere nachten te vermaken! Je kunt je in de verschillende barrios (wijken) gemakkelijk te voet verplaatsen, maar houd er wel rekening mee dat je ’s avonds beter niet in sommige wijken kunt belanden in verband met de (on)veiligheid. Tussen de verschillende wijken raden we dan ook aan om met de taxi of bus te gaan, de keuze tussen deze twee hangt af van je budget en je tijdschema.

Ondanks dat Lima dicht bij de evenaar ligt, is het er niet zo bloedheet als je zou verwachten. Door de hoge ligging en de koele mist, ook wel garúda genoemd, heeft de stad een voor ons aangename temperatuur van rond de 20 graden. Regenen doet het er bijna niet, want ondanks dat de stad aan de kust ligt, is het een woestijnstad waar nauwelijks regen valt. Hierdoor worden iedere zes maanden alle planten en bloemen die je in de stad tegenkomt vervangen. Je regenjas kun je voor deze plek dus thuis laten, maar een lange broek en wat warme kleren voor de avond zijn zeker handig aangezien het afkoelt en de zeewind het toch wat fris kan laten aanvoelen.

In Lima vind je het Zuid-Amerikaanse gevoel van de kleinere plaatsjes van Peru gecombineerd met het stedelijke van andere grote wereldsteden. Een bijzondere plek dus waar gemakkelijk wat tijd gespendeerd kan worden. Let wel goed op je eigen veiligheid en informeer waar en wanneer je extra waakzaam moet zijn. Probeer ook duidelijk te krijgen voordat je in de avond op pad gaat welke gebieden je moet vermijden.

Lima Downtown

Het oude centrum van Lima, Lima Downtown zoals het ook wel genoemd wordt, is een bijzonder stukje van de stad dat zeker de moeite waard is om te bezoeken. De belangrijkste plek is Plaza de Armas of Plaza Mayor. Net zoals veel Zuid Amerikaanse steden zijn de gebouwen vaak rondom een groot plein gebouwd en voor Lima is dat niet anders.

Aangekomen op het Plaza Mayor moet je even de tijd nemen om rond te kijken en rond te lopen. Aan dit plein zie je enorme en indrukwekkende gebouwen staan, zoals het Peruaanse parlement, het gemeentehuis en de kathedraal. In de kathedraal liggen de overblijfselen van Francisco Pizarro, de stichter van Lima. De kathedraal is van binnen te bekijken voor 10 sol.

Het paleis van justitie is een exacte kopie van het paleis van justitie van Brussel, alleen dan zonder koepel, toen deze gebouwd moest worden was het geld op.

Om 12.00 begint de 'show' van het Government Palace, wat tot op de dag van vandaag, als woon en werkplek voor de president dient. De bewakers marcheren rond voor het paleis achter het enorme hekwerk onder muzikale begeleiding. Geen must-see, maar wel de moeite waard als je in de buurt bent.

Vanaf het plein lopen allerlei straten verschillende kanten op. Kies een straat en verken de buurt om het plein heen. Je wordt verrast met grote winkelstraten, kleine (overdekte) marktjes en achter het paleis langs een gigantische rivier met boulevard. De Rimac rivier is breed en ruw, maar biedt aan de boulevard een heerlijke plek voor verkoeling op de hete dagen in de stad. Er zijn allerlei kraampjes op de boulevard te vinden waar je wat te drinken en te eten kunt halen. Ook heb je hier een prachtig uitzicht op San Cristobal Hill, wat het hoogste punt van de stad is.

Ook de moeite waard is de kerk Iglesia y convento de San Francisco, dit is een kerk uit 1674. Hier kun je de catacomben eronder bezoeken, waar duizenden menselijke beenderen liggen. Tevens kun je de bibliotheek met antieke teksten/boeken van de Franciscanen en Dominicanen bekijken. Downtown Lima staat op de Unesco Werelderfgoed lijst.

Neem vanaf waar je verblijft in Lima de bus, of een taxi (is ongeveer 10 sol = 3 euro) naar het oude centrum van Lima. Let wel op, vraag eerst wat de rit kost en probeer te onderhandelen. Een rit mag niet meer dan 10 sol kosten, vraagt de taxichauffeur meer, durf dan ook nee te zeggen en probeer een andere.

Miraflores

De wijk Miraflores ligt aan de kust, en herbergt de piramide Huaca Pucllana, dit is een pre-Inca tempel van kleisteen. Veel van deze tempels zijn gesloopt om de materialen te gebruiken voor de nieuwbouw. Veel huidige gebouwen zijn dan ook gebouwd op fundamenten van deze oude Inca tempels.

Tevens bevindt zich hier het winkelcentrum Larcomar, met vele winkeltje en heel veel restaurantjes. Tip: Restaurant Mango's, hier kun je ‘s middags genieten van een uitgebreid buffet. Verder kun je nog het Parc d'Amour bezoeken, dit is het park van de geliefden. Midden in het park vind je een groot beeldwerk ‘El Beso’ wat de kus betekent en is gemaakt door Victor Delfin. Het park is niet heel erg groot, maar heeft wel een erg mooi uitzicht over de zee en de muren met mozaïekwerk maken het een aangename plaats om even te relaxen.

San Isidro

Ook een bezoek waard is de wijk San Isidro. San Isidro is de rijkere buurt van Lima en hier bevinden zich prachtige villa's.

Barranco

Misschien wel de gezelligste wijk om te verblijven als reiziger is de wijk Barranco. Met name in de avond is de wijk de moeite waard. Deze is gebouwd in koloniale stijl met een mooie oude brug en vele restaurantjes. Over de oude brug wordt gezegd dat wanneer je er de eerste keer overheen loopt en je adem inhoudt, dat je dan een wens mag doen die dan ook uitkomt. De wijk doet gezellig aan en is ook een stuk levendiger dan de andere wijken. De oude Amerikaanse auto's en Kevers die er rond rijden maken het plaatje compleet.

Tevens kun je naar het park Reserva, hier vind je Circuito Magico del Aguas. Dit is een fonteinshow met muziek en lasershow. Net als Lima Downtown staat ook Barranco op de Unesco Werelderfgoed lijst.

Punta Negra

Mocht je geen zin hebben in de stad, dan kun je naar Punta Negra gaan. Dit gebied staat bekend om de goede surfplekken en surflessen die in grote aantallen worden aangeboden. De kosten van de surflessen variëren en zijn afhankelijk van de duur van de les. Er staan ontzettend veel 'surfdudes' aan de boulevard om je een les aan te bieden. Vraag rond en kijk wie je de beste prijs kan bieden. Of je nu wel of niet kunt surfen, je kunt aan dit strand rustig mensen kijken, bijvoorbeeld met een meegenomen picknick vanuit de supermarkt. In de winter lijkt deze wijk een stuk rustiger. 

Accommodatie

Als reiziger kun je meerdere hostels of hotels vinden in Lima. Je hebt keuze ten over, maar kijk goed naar de buurt en locatie. Wil je een mooie buurt, niet teveel betalen en dichtbij het centrum? Kies dan voor de wijk Miraflores, een prima buurt met goede prijs / kwaliteit hostels. Een echte aanrader is Pirwa Backpackers hostel, goede prijs / kwaliteitsverhouding, ontzettend vriendelijk personeel, laundry service, schone kamers met badkamer en suite, dakterras met keuken voor ieders gebruik, televisie met stapels DVD's en goede tips voor activiteiten en festivals in de stad. Ze bieden verschillende slaapmogelijkheden, van 4 bed dorms tot aan 8 bed dorms en ook privé kamers.

Verwacht geen party hostel, maar dat is ook niet nodig als je 10 minuutjes lopen bij de uitgaansstrip vandaan zit! Heb je een avondje minder zin om te stappen? Pak dan een film bij de bioscoop, die op dezelfde loopafstand vlak voor de uitgaansstrip te vinden is.

Als reiziger kun je gebruik maken van de South American Explorer club, met een eigen clubhuis in Lima ( in de wijk Miraflores). Je kunt van te voren lid worden en eenmaal daar kun je gebruik maken van vele faciliteiten. Bv. opslag bagage, internet, informatie over van alles en nog wat, te veel om op te noemen. Een goed hostel is Mami Panchita, met een Nederlandse eigenaar. Tevens heeft hij een eigen reisorganisatie Raymi travel, voor excursies etc. Ook verzorgt hij transport van en naar airport.

Voor reizigers die iets meer kunnen besteden, is Hotel Mariel in Miraflores een goede tip. Dit ligt te midden van meerdere markten, heeft een goede service en is gewoon eensuper hotel. Hier kun je ook excursies boeken, het reisbureau ligt ernaast. Restauranttip: 2 blokken vanaf Hotel Mariel ligt het Zwitsers restaurant La Tiendecita Blanca, een elegant ingericht restaurant. Goeie plek om te zien en gezien te worden.

Wil je super-de-luxe verblijven in Lima dan is Country Club Lima een aanrader. Dit hotel ligt op een paar minuutjes lopen van de zee en recht tegenover een golfbaan. De kamers zijn zeer ruim opgezet, en er is ruime keuze bij het ontbijt. Ook kun je prima dineren in het restaurant, al is de menukeuze wat beperkt wanneer je er langere tijd verblijft.

Vervoer

Lima heeft een groot verkeersprobleem en grote delen van de dag staat het verkeer dan ook muurvast. Dit komt mede doordat op het moment van schrijven een belangrijke brug is afgesloten en al het verkeer over dezelfde weg moet.

Toch lijkt de toekomst beterschap te beloven. Lima werkt hard aan een openbaar vervoer netwerk, Metropolitano,  om mensen zo gemakkelijk mogelijk te verplaatsen. Het nieuwe Metropolitano bus systeem verbindt Downtown Lima met het financiële district.

Een ritje van Jorge Chávez International Airport naar de stad kost ongeveer 30 sol per taxi of tussen de 1 en 1,50 sol met het openbaar vervoer. Veel hotels bieden privé taxi’s aan van het vliegveld naar het hotel, wat met name in de avond wordt aangeraden.