Wanganui

Het gebied rond Wanganui werd omstreeks 1100 door Maori's gekoloniseerd. Vanaf 1840 begon de New Zealand Company, niet in staat om de gestage stroom immigranten om het district Wellington voldoende land te bieden, met Maori's over land in Wanganui te onderhandelen. De stad werd een distributiecentrum voor de streek die door Waitotara in het westen, Marton in het oosten en Taumarunui in het noorden wordt begrensd. Wanagnui's kunstcentrum wordt omgeven door verschillende op export gerichte bedrijven. 

De gerestaureerde gebouwen, bioscoop, gaslantaarns, smeedijzeren straatmeubilair en palmen maken Victoria Aveneu, Wanganui's centrale winkelgebied, een charmante plek voor bezoekers. Van december tot maart hangen er ter ere van het Wanganui in Bloom-festival 1000 bloemenmanden aan de lantaarns.

Durie Hill, tegenover de stadbrug aan het einde van Victoria Aveneu, staat bekend om zijn historie, 66 km lange lift naar de top. Deze werd in 1919 geopend en kent slecht 1 gelijke in zijn soort ter wereld. Het ritje naar de top duurt ongeveer 1 minuut. Een klim langs de spiraaltop in de 34 m. hoge Durie Hill Memorial Tower, op korte afstand van de top van de lift, biedt een panaromale uitzicht op Wanganui.

Het monument uit 1925 voor de Eerste Wereldoorlog is gebouwd van blokken fossiele zeeschelprots uit steengroeven aan de rivier.