Tongariro Crossing

Een van de mooiste wandeltochten die je in Nieuw Zeeland kunt maken is de ‘Tongariro Crossing’ en heeft dus de bijnaam, ‘Finest one day walk in Nieuw Zeeland’.

De tocht gaat van Mangatepoto naar Ketetahi over een afstand van ongeveer 17 kilometer. Hoewel de tocht een fitness level van 4 uit 5 heeft is hij voor iedereen die goed ter been is te doen. Je loopt door een spectaculair vulkanisch landschap van gestolde lava, stenen en beekjes en door afwisselende vegetatie in de lager gelegen gedeeltes. Als je in de hoger gelegen gebieden, zoals Mount Ngauruhoe en Mount Tongariro komt dan is er vaak helemaal geen begroeiing meer. Je hebt ongeveer acht uur nodig om de tocht af te leggen. 

Als je meer wilt zien kun je de tocht ook in twee dagen doen en in de hutten overnachten. De Tongariro Crossing is vanuit Turangi bereikbaar per shuttle bus die je naar Mangatepoto of Ketetahi brengt.

Wanneer je in de winter de Tongariro Crossing wil lopen houd er dan rekening mee dat als er een flink sneeuw ligt de tongariro crossing enkel onder begeleiding van een gids gemaakt kan worden en dat dit de kosten voor deze wandeltocht flink doet oplopen.  

Het is erg mooi om Mount Ngarahoe (Mount Doom) op te klimmen. We kunnen ons voorstellen voorstellen dat je daar in de winter niet naar boven kan klimmen omdat je daar ook niet echt een normaal pad naar boven hebt, maar in andere periodes van het jaar moet dit geen probleem zijn.

Misschien is een goede tijd om de trekking te doen tegen het einde van februari, tegen het einde van de zomer in Nieuw Zeeland. Je moet sowieso geluk hebben met het weer. Zo kunnen mensen die net terug komen niets gezien hebben door de mis terwijl jouw tocht tijdens schitterend weer plaats vind? Om de Tongariro Crossing middenin de zomer te doen raden wij af. Er is geen schaduw en het kan behoorlijk heet worden op de berg. Midden in de winter is ook niet aan te raden, ivm sneeuw en ijzel. En alles daar tussen in, dan moet je gewoon geluk hebben. Je zit best hoog en in de bergen is toch anders dan op 'gewoon vlak land'. Het weer kan snel omslaan, dus ga goed voorbereid! Maar ga het zeker doen, het is het echt zoooooo waard!